9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, 2024 yılı itibarıyla 22.061 denetim gerçekleştirdi. Dumansız Hava Sahası uygulamaları kapsamında kapalı alanlarda sigara kullanımının engellenmesi için denetimler hız kesmeden devam ediyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde 4207 Sayılı “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun” hükümlerinin etkili bir şekilde uygulanması ve uygulamada standardın sağlanması amacıyla 16.07.2009 tarihinde “Dumansız Hava Sahası” Genelgesi yayımlanmış ve hayata geçmiştir. Titizlikle uygulanan bu genelge ile bireylerin dumansız hava soluma hakkını teslim etmek üzere yani istemsiz sigara dumanının zararlı etkilerinden korumak amaçlanmış, bunun için işletmeler, kamu kurum ve kuruluşları denetim altına alınmıştır. Dumansız Hava Sahası çalışmalarıyla yüz binlerce kişinin sağlığının korunması, kapalı alanların herkesin rahatlıkla çalışabileceği ve ziyaret edebileceği, oturup yiyip içebileceği, ailecek, arkadaşlarıyla hoşça vakit geçirebilecekleri Dumansız Hava Sahaları oluşturulması amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda İlimizde Yalova Valiliğimiz olurlarıyla İl Sağlık Müdürlüğümüzün uhdelerinde ve Emniyet Müdürlükleri, Jandarma ve Belediyelere ait zabıtaların oluşturduğu kolluk ekipleri de dahil olmak üzere tüm saha ekiplerimizce kapalı alanda tütün kullanımının engellenmesi denetim çalışmaları yapılmaktadır. Yalova İlimizde 2024 yılı içerisinde İl Sağlık Müdürlüğümüzün 6 denetim ekibi ve tüm ekip üyesi kurumlarımızla birlikte toplam 22061 adet işletme/kurum/kuruluş denetimi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilmeye de devam edilmektedir. Her ilçemizdeki denetim ekiplerimiz tarafından farklı ilçelerde görevlendirmek suretiyle yürütüğümüz çapraz denetimlerle daha etkin bir denetim sistemi yürütmekte olup Geçtiğimiz yıl 347 kez çapraz denetime çıkarak 6661 işletmeyi denetlenmiştir. Rutin denetimlerimiz dışında Alo 184 Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör uygulamasından Yalovalı vatandaşlarımızın veya Yalovamıza gelen misafirlerimizin yaptığı 108 adet ihbarın tamamına 2 saat içerisinde müdahale edilmiştir. Yalova İlinde, geçtiğimiz yıl 76 adet idari işlem yapılmış ve bu denetimler kapsamında toplamda 1.494,830 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünleri kullanımını İlimizde sadece az önce bahsolunan yollarla değil, CİMER, SABİM ve diğer yollarla, şikayet dilekçeleri ile de vatandaşlarımız iletmekte ve akabinde denetimler gerçekleştirilmektedir. Kapalı alanda tütün kullanımının engellenmesi yönelik mücadelemizin yanında İlimizde Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve Sağlıklı Yaşam Merkezinde bulunan Sigara Bıraktırma Poliklinikleriyle sigaradan ve diğer tütün ve tütün ürünleri kullanımını bırakmak isteyen vatandaşlarımıza tedavi ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz. 2024 yılında Polikliniklerimizde 170 vatandaşımıza sigaradan uzak kalmaları için destek olunmuştur. Sigaranın zararlarından kurtulmak isteyen vatandaşlarımız Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak Polikliniklerimizden randevu alabilirler. Ayrıca Kamu ve Özel Sektörde çalışan sigara kullanan kişilere sigaradan uzak kalmaları için kurum ve işyerleriyle projeler yapılmış olup, kişiler tedavi ve psiko-sosyal açıdan desteklenerek sigaradan uzak kalmaları sağlanmıştır. Tütün ve tütün ürünleriyle mücadele tüm Türkiye’de olduğu gibi Yalova’da da tüm kararlılıkla sürecek olup, daha sağlıklı yarınlar için toplumun tüm kesimlerinin desteğini bekliyoruz. Bu vesileyle 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma gününün anlam ve önemine yönelik hatırlatmak isteriz ki; Şubat ayında sigarayı bırakma yolculuğunda ilk adımı atarak sağlığınız için önemli bir adım atın.”