Ziyaret programına Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, İl Tarım ve Orman Müdür V. Selçuk Yaman, İl Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Arif Laçin, İl Orman İşletme Müdürü Murat Koçluk, Özel İdare Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, ilçe protokolü ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. Program kapsamında öncelikle il ve ilçe protokolünün katılımıyla Altınova’nın genel sorunlarına ilişkin bir toplantı gerçekleştirildi. Ardından, köy ve mahalle muhtarları ile İl Genel Meclisi Üyelerinin katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı. Toplantıya 12 köy ve 9 mahalle muhtarı ile 3 İl Genel Meclisi üyesi katıldı. Muhtarlar, bölgelerindeki öncelikli sorunları doğrudan iletme fırsatı buldu. Görüşülen konular arasında mesire alanlarının kullanımı ve bakımı, köylerde internet ve telefon altyapısındaki eksiklikler, kayıt dışı nüfus, izinsiz pansiyon işletmeciliği, sokak hayvanları, destek mekanizmalarından yoksun kalan engelli ve yaşlı vatandaşların tespiti, mezarlık bakımları, doğalgaz altyapısı, kartlı su sistemi uygulaması ve orman arazilerine kaçak çöp ve hafriyat dökümü yer aldı.
Sokak Hayvanlarına Yönelik Düzenlemeler
Vali Dr. Hülya Kaya, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetle yaklaştığı 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında belediyelere orman arazilerinden yer tahsis edildiğini ve sokak hayvanlarının burada toplanarak rehabilite edileceğini belirtti. Bu alanlarda besleme noktaları oluşturularak bu iş için personel ve veteriner hekim istihdam edileceğini ekledi. Belediyelerin bütçelerinin binde beşini bu alana ayırmalarının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Vali Kaya, 2028’e kadar uygulanması gereken düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kırsal bölgelere bırakılan sokak hayvanları konusunda vatandaşların duyarlılık göstermesini, hayvanları bırakan araçların plakalarının bildirilmesini istedi. Bu sayede caydırıcı cezalarla sokağa ya da köylere hayvanların bırakılmasının da önüne geçileceğini belirtti. Ne vatandaşlarımızın ne de can dostlarımızın mağdur olmasına asla izin verilmeyeceğinin altı çizdi.
Kaçak Yapılaşma ve Kayıt Dışı Nüfus
Vali Kaya, kayıt dışı nüfusun önlenmesi amacıyla güvenlik birimlerinin gerekli denetimleri yapacağını belirtti. Ayrıca, 15-20 kişilik işçi evleri olarak kullanılan konutlar ve tarla vasfında olup işçilerin konakladığı konteynerlerin tespit edilmesi halinde mühürleme ve cezai işlem uygulanacağını ifade etti.
Altyapı ve Yatırımlar
Altınova ilçesinde altyapı çalışmaları kapsamında kartlı su sistemine geçiş sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirten Vali Kaya, bu uygulama sayesinde su temininde önemli iyileşmeler sağlandığını kaydetti. İl Özel İdaresi’nin Altınova için 30 milyon TL’lik bütçe ayırdığını ve bunun içinde yollar, göletler, sosyal alanlar ve mesire alanları gibi birçok yatırımın bulunduğunu ifade etti.
Sağlık ve Eğitim Alanında Yapılan Çalışmalar
Altınova Devlet Hastanesi’nin üst katında yeni polikliniklerin açılacağı, acil polikliniğe takviye olarak acil tıp uzmanı talep edildiği bildirildi. Ayrıca, mevsimlik işçilerin yoğun olduğu tersane bölgesinde, 112 acil istasyonunun kurulacağı açıklandı.
Altınova İlçemizde eğitim yatırımları kapsamında mevcut eğitim kurumları yeniden yapılandırıldı. Çok Programlı Anadolu Lisesi ilçedeki diğer eğitim kurumları ile ilişkilendirilerek genel bir yapılandırmaya gidildi. Mevcut Çok Programlı Lise, Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülerek bünyesinde İmam Hatip Ortaokulu açıldı. Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin mevcut bölümleri kademeli geçişe tabi tutularak revize edildi, Altınova İbrahim Nuh Paksu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı. İmam Hatip Ortaokulu’nun Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bünyesinde açılmasına bağlı olarak boşaltmış olduğu binada da ilçenin güney kesiminde Altınova İlkokulu ismi ile ilkokul açıldı.
Ayrıca ilçemizde Anadolu Lisesi bağımsız hale getirildi. Çok Programlı Lise bünyesindeki Anadolu Lisesi bölümü öğrencileri ile daha önceden prefabrik binada eğitim gören Anadolu Lisesi öğrencileri Selahattin Aslan Anadolu Lisesi bünyesinde birleştirilerek modern ve donanımlı bir akademik lise kazandırıldı.
Bu dönüşümlerle birlikte ilçemizde yeni bir ilkokul, müstakil bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bünyesinde İmam Hatip Ortaokulu bulunduran bağımsız bir Anadolu İmam Hatip Lisesi ve yine bağımsız bir Anadolu Lisesi açıldığı bilgisi paylaşıldı. Gerçekleştirilen değişim-dönüşüm ve tadilat süreci ile, ilçe merkezinin on yıllık okul ihtiyacı karşılandığı vurgulandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Altınova’da yaklaşık 10 dönümlük araziye Engelsiz Yaşam Kampüsü inşa edileceği, bu merkezin sonbaharda hizmete açılmasının planlandığı müjdelendi.
Kırsal Kalkınma Destekleri
İl Tarım ve Orman Müdürü V., Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği hakkında bilgilendirme yaptı. Hibeye esas proje tutarının %50’si oranında destek sağlanacağı, yeni tesis, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme projelerinde üst limitlerin yükseltildiği belirtildi.
Muhtarlara, kırsal altyapı ve aile işletmeciliği yatırımlarına yönelik desteklerin de verileceği aktarılırken, köylere gidilerek çiftçilere tek tek bilgi verileceği vurgulandı.
Bireysel Görüşmeler ve Sosyal Ziyaretler
Ziyaret programı kapsamında Vali Dr. Hülya Kaya, Altınova Kaymakamlığı’na ve İl Açık Kapı Şube Müdürlüğü’ne başvuran vatandaşlarla bireysel ve toplu görüşmeler gerçekleştirdi. Vatandaşların taleplerini tek tek dinleyen Vali Kaya, çözüm noktasında ilgili kurumlara talimat verdi.
Programın sonunda Vali Kaya, iki engelli ailesini ve bir şehit annesini evlerinde ziyaret etti. Ayrıca, Engelsiz Yaşam Kampüsü’nün inşa edileceği arazide saha incelemelerinde bulunarak projenin detayları hakkında bilgi aldı.
Vali Dr. Hülya Kaya, Altınova’daki ziyaretlerinin ardından ilçede yürütülen çalışmaların titizlikle takip edileceğini ve sorunların çözümü için ilgili kurumlarla iş birliği içinde hareket edileceğini belirtti.