Yalova Gazetesi olarak “Kısa Kısa Gündem” programıyla Yalova gündeminde yer alan konuları ve konukları ağırlayarak takipçilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Programımızın son konuğu Yalova Baro Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş olmuştu. Başkan Çavuş ile 2024 yılının Eylül ayında yapılacak “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı” ve 2023-2024 Adli Yılının sona ermesi konularında görüşlerini alarak sizlerle buluşturmuştuk. Başkan Çavuş ile son olarak tüm Türkiye gündeminde yer alan ve milyonlarca insanı ilgilendiren %25’lik kira zam uygulamasının kaldırılması üzerine ortaya çıkacak durum hakkında görüşme gerçekleştirdik. Başkan Çavuş, uygulama sırasında ortaya çıkan zorluklar ve yeni verilen kararın nasıl sonuçlar doğuracağı ile ilgili fikirlerini Yalova Gazetesi aracılığıyla anlattı.

“Ne kiracı memnun oldu ne de ev sahibi”

Geçtiğimiz yıllarda devam eden %25’lik kira zammı artış uygulaması hakkında konuşan Başkan Çavuş, “Devlet aslında %25’lik artışı çözüm olsun, insanlar sorun yaşamasın diye koydu ama olay öyle bir noktaya geldi ki ne kiracı memnun ne de ev sahibi… Sorunlar daha da arttı. Çünkü enflasyon oranlarında artış olduğunda insanlar ikili ilişkiler içerisinde zammı yapmak ya da yapmama konusunda bir araya gelip çözüm üretebiliyorlardı. Ama hayatta bir anda yaşadığımız ekonomik artışlarda bir yandan kiracılar çok mağdur duruma düştüler, diğer yandan da ev sahipleri %25 gibi komik artışlar nedeniyle mağdur duruma geçti. Evi olan herkesin çok iyi durumda olduğunu düşünemeyiz. Bu kiralarla geçinen insanlarda çok büyük mağduriyet yaşadılar. Anlaşarak %25’in üstünde artışlar yapan insanlar olduğu gibi altında yapanlarda oldu. Aslında herkes bir şekilde anlaşarak, ortak bir yol izlemeye gitti. Ancak anlaşamayan taraflar için belki her yıl oluşacak kira davalarından çok sayıda davayla karşı karşıya kaldık. Buna çözüm olması için de arabuluculuk zorunluluğu getirildi. Ben çevremdeki izlenimlerinden edindiklerime göre bu %25’lik artış uygulamasının iyi sonuçlar getirdiğini düşünmüyorum” dedi.

Yalova Baro Baskan Avukat Kira Artis Uygulama Kiraci Evsahibi Dava Surec (3)

“İstanbul’da ilk duruşma günleri 1,5 sene sonraya verildi”

Arabulucuların ev sahiplerinin tarafını tuttuğu iddialarının doğru olmadığını belirten Başkan Çavuş, “Bu doğru bir şey değil. Arabulucu zaten özü itibariyle tarafsız bir kişidir. Hukuk fakültesi mezunu meslektaşlarımın yaptığı bir görev… Ben arabulucuların bir tarafı uttuğunu düşünmüyorum. Arabulucuların avukatlıktaki bilgi ve becerileri kullanmaması gerekir ama davaların ne kadar uzun sürdüğünün herkes farkında… Bu yüzden onlar uzlaştırmak ve ortak bir yol izleyebilmek için görüşmeler yapıyorlar. Arabulucuların bir tarafı tutması ve desteklemesi gibi bir şey söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı. Arabuluculukta anlaşılamayan dosyaların davalarının açılmaya başlandığı bilgisini veren Başkan Çavuş, “İlimizde ne yazık ki Sulh Hukuk Mahkemesi tek mahkeme ve iki hâkimle yol aldığı için çok uzun duruşma günleri verildi. Bu sadece ilimizin problemi değil… İstanbul’da ilk duruşma günü olarak 1,5 yıl sonrasının gününün verildiğini biliyorum. Bu da dava yoluna giden insanlar için çok büyük mağduriyetlere neden oluyor” şeklinde konuştu.

“Uzun vadede daha huzurlu bir dönemin başlaması mümkün olabilir”

Doğu Marmara Sanayisi, OSB'lerde Büyümek İstiyor Doğu Marmara Sanayisi, OSB'lerde Büyümek İstiyor

Oraya çıkan bir diğer sorunun yargılama giderlerinin artması olduğunu vurgulayan Başkan Çavuş, “Dava açan ya da davalı olup davayı kaybettiğinde yargılama giderleriyle karşı karşıya kalan vatandaş son derece mağdur oluyor. %25 uygulaması kalktı, sorunlar devam edecek mi? Bunu zaman gösterecek. Bir şekilde anlaşarak orta yol bulunmasının daha iyi olabileceğini düşünüyorum” dedi. Uygulamanın kalkmasının ardından sorunların hemen ortadan kalkmasının mümkün olamayacağını belirten Başkan Çavuş, “İlimizde kiralar çok büyük bir artış gösteriyor. Gayrimenkullerin değerli olduğu bir bölgedeyiz. Birkaç yıl %25 oranında arttırılmış kiralar şu anda enflasyon oranında arttırılsa dahi mal sahibi açısından memnuniyet yaratmayacaktır. Ancak bir yandan kiracı için ciddi bir artış söz konusu olacağı için onun ekonomisini sarsacaktır. Ben bu yıl sorunların hallolabileceğine inanmıyorum ama belki uzun vadede enflasyona göre ayarlanan kiralar, bundan sonra daha huzurlu bir dönemin başlamasına neden olabilir” ifadelerini kullandı. Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan sorunların çözülebilmesi için izlenmesi gereken yoldan bahseden Başkan Çavuş, “Bizim mesleğimizin genel problemi insanların kendi işlerini kendi halletmeye kalkıp, sorunlar kronikleştiği noktada avukat yardımına başvurmaya çalışmasıdır. Bizim elimizde sihirli bir değnek yok. Hukuk kurularına ve usullerine bağlıyız. O yüzden gerek kiracı ilişkisinde gerekse herhangi bir hukuki probleminizde mutlaka bir meslektaşımın yardımına başvurmanızı tavsiye ediyorum. İnternet ortamında çok sayıda yanlış bilgi ve yanlış dilekçe örnekleri söz konusu… Oradan görerek belli bir yol izlenmeye çalışıldığında süreler kaçırılıp çok ciddi mağduriyetler oluşabiliyor. Yalova’da çok sayıda başarılı meslektaşım var. Herhangi birisine başvurarak davanızı takip etmeseniz bile bir görüş almak ya da daha sonra vekalet sunarak bir meslektaş yardımıyla hukuki mücadeleye başlamak gerek kiracı ve gerek ev sahibi yönünden çok daha hızlı ve mantıklı bir çözüm olacaktır. Bu sayede mağduriyetlerin önüne geçilecektir” diyerek açıklamasına son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel