Katma Değer Vergisi (KDV) artışı:

Ürünlerdeki KDV oranlarına yapılan değişiklikle, yüzde 18 olan ürünlerin KDV oranı yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerin ise yüzde 10’a çıkarıldı.

Temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründeki KDV oranı, martta yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmüştü. Ancak bugün yayımlanan kararla bu ürünlerdeki KDV oranı yüzde 10 olarak belirlendi.

Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi kategorilerdeki KDV oranı ise yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi.

Temel gıda ürünlerindeki KDV oranı ise geçen yıl yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü ve bu ürünlerde vergi artışı olmayacak.

Cep telefonu kaydettirme ücretleri:

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydettirme ücretleri önemli ölçüde artırıldı.

IMEI kaydı yaptırmanın ücreti 6 bin 91 TL’den 20 bin TL’ye yükseltildi.

Noter, pasaport ve vize harçları:

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırıldı.

Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Ancak trafik harçları kapsamında bulunan “Sürücü belgesi harçları” bu artıştan hariç tutuldu.

Şans oyunlarından alınan vergiler:

Şans oyunları hasılatından alınan vergilerde de artışlar gerçekleştirildi.

Spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerden alınan vergi oranı yüzde 10’a, at yarışlarından alınan vergi oranı yüzde 14’e, diğer şans oyunlarından alınan vergi oranı ise yüzde 20’ye yükseltildi.

Yayımlanan kararlarla birlikte vergilerde genel bir artış yaşandı ve bazı ürünler ile hizmetlere ilişkin maliyetlerde yükseliş.

Editör: Rümeysa Şahin