GÜNDEM

Türk Dil Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Bu yıl 92.si kutlanan Türk Dil Bayramı kapsamında Yalova’da da 2. Yalova Türk Dil Bayramı etkinliği düzenlendi.

Türk Ocakları Derneği Yalova Şubesi, Yalova Üniversitesi Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği bu etkinlik, Yürüyen Köşk’te başladı. Burada Halil İnalcık Anadolu Lisesi’nin katılımıyla Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği Başkanı ve Sanatçı Yalçın Mıhçı tarafından Atatürk canlandırması yapılarak günün anlam ve önemine binaen bir konuşma gerçekleştirildi. Yürüyen Köşk’ün ardından Donanma mevkii önünde Necmettin Erbakan Sosyal Bilimler Lisesi, Sabri Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Halil İnalcık Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin yanı sıra vatandaşların katılımıyla coşkulu bir kalabalık oluşturan topluluk ve protokol tarafından Atatürk Anıtı'na yürüyüş yapıldı. Bu yürüyüşte Türk bayrakları taşındı, marşlar söylendi ve Türkçe’nin önemini vurgulayan ası/tanıtılar (pankartlar) ile halkın ilgisi çekildi.

Yürüyüş sırasında Yalova Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin ve diğer protokol üyeleri de programa eşlik etti. Atatürk Anıtı önünde fotoğraf çekiminin ardından etkinliğin son bölümüne geçildi. Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen bu bölümde Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Hatice Öncü Yürekkorkutan, Yalova Tokatlılar Dernek Başkanı Ömer İncebiz, Yalova Ordulular Dernek Başkanı Süleyman Birtek, Yalova Kırım Türkleri Dernek Başkanı Metin Aydın, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Delikanlılar Teşkilatı Başkanı Harun Salim, Çiftlikköy Erzurumlular Dernek Başkanı Erdoğan Pasin, Türkçeseverler ve  diğer protokol üyeleri katılım sağladığı.etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yalova Türk Ocakları Şubesi Başkanı Alper Kasımoğlu, etkinliğin amacı ve geleceği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kasımoğlu’nun konuşmasının ardından, Prof. Dr. Tuncer Gülensoy ve Ganire Paşayeva anısına okullarda düzenlenen ası/tanıtı (afiş) ve sesleniş (slogan) yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova ve Türk Dili’nin önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Soygüzel’in ardından kürsüye çıkan Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Türkçe’nin gelişim sürecinden ve öneminden bahsetti. Karatekin’in konuşmasının ardından, Yalova Üniversitesi Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Cihan Yalvar’ın "Türk Dili ve Türk Tarihi Arasındaki İlişki" isimli konuşmasının ardından program, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Şahin’in "Türk Dili’nin Önemi" isimli konferansı ile devam etti. Şahin, katılımcılara, geçmişinden günümüze kadar geçen süreçte Türk Dili’nin gelişimi ve önemi hakkında kıymetli bilgiler verdi. Konferansın ardından, Yalçın Mıhçı ve Prof. Dr. Hatice Şahin’e plaketleri Yalova Vali Yardımcısı Sayın Deniz Pişkin ve Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Sayın Hasan Soygüzel tarafından takdim edildi. Programın sonunda ise Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği adına Bursa İl Başkanı S. Göktöre Çam, hem etkinliği hem de günü özetleyerek Türk Dili’nin öneminden bahsettikten sonra program sonlandı.