TEMA Vakfı’nın toprağa sahip çıkmak amacıyla kurulduğunu söyleyen Demir, “Toprak yeryüzünde yaşamın en hareketli olduğu yerlerden biridir. Sadece bir çay kaşığı toprakta, dünyada yaşayan insan sayısından daha fazla canlı yaşar” dedi.
Konuyla ilgili bilgilerini değerli takipçilerimizle paylaşan Arzu Demir, “Vakfımız, toprağa sahip çıkmak için kurulmuştur. Toprak uzun yıllar süren fiziksel ve kimsayal parçalanmaların etkisi ile arazi yapısı, iklim, bitki ve mikroorganizma canlılar gibi pek çok faktör toprağı heykeltıraş gibi işleyerek oluşturur. Bitkilerin burada yaşamaya başlamasıyla gözle görünemeyen birçok canlı toprağa gelir. Bu canlılarla birlikte toprak oluşumu ve topraktaki yaşamın gelişimi de hızlanır. Önce solucanlar, böcekler sonra da diğer hayvanlar ve ağaçlar toprağa geldiğinde toprak oluşumunun büyük bir bölümü gerçekleşmiş olur. Artık toprak olgun bir toprağa dönüşmüştür. Tüm bu sürecin tamamlanarak toprağın oluşması için çok uzun bir zaman gerekir. 1 cm toprak ancak 500 yılda oluşur. Eğer insanlar da bu kadar yavaş büyüseydi bir basketbol oyuncusunun yetişmesi için 80 bin yıl gerekirdi. Peki her yıl ne kadar toprak erozyona uğruyor? 642 milyon ton toprak erozyona uğruyor. Toprak yeryüzünde yaşamın en hareketli olduğu yerlerden biridir. Sadece bir çay kaşığı toprakta, dünyada yaşayan insan sayısından daha fazla canlı yaşar. Toprak, milyonlarca canlı türünü içinde barındırır” şeklinde konuştu.
Peki toprak ne yapıyor?
Yağmur sularını süzer kaynak oluşturur. Karbon tutar, iklimi düzenler. Canlıların besin kaynağı yiyeceklerin %95 topraktan alırız. Suyu tutarak sel, taşkınları önler. Medikal alanda ham madde veririr. Yaşam alanların temel maddelerini verir. Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve değişen iklim ile baskı altında bozulan toprağın tedavisi mümkün değildir. Fidan dikin. Meyve sebzeleri mevsiminde tüketin. Yerelden tüketin. İhtiyacınız kadar alın. Atıklar çöp değildir.