Yalova’nın köylerinde yaşanan su sorunu gündemden düşmemeye devam ediyor. Özellikle yaz ayları yaşanan bu sorundan kaynaklı olarak köylerde yaşayan vatandaşlar şikayetçi olarak ilgililer ve yetkililerden yardım istiyor. Köy Muhtarları ve köylerden sorumlu olan Yalova İl Özel İdaresi, su ile ilgili konunun en azami halde problem yaratması için çalışmalar gerçekleştiriyor ve yeni projeler ortaya çıkıyor.

Yalova Balık Pazarında Seyyar Satıcı Sorunu: Esnaf Çözüm Bekliyor Yalova Balık Pazarında Seyyar Satıcı Sorunu: Esnaf Çözüm Bekliyor

Yalova’nın Merkez Köyleri’nden biri olan Safran Köyü’nde geçtiğimiz günler boyunca su kesintileri yaşandığı iddialarının ardından Safran Köyü Muhtarı Hakan Orhan Saraçoğlu görüşme gerçekleştirdik. Muhtar Saraçoğlu, su hatlarında yaşanan patlak sebebiyle kısa süreli bir sorun yaşandığını, mevcut durumda herhangi bir sorun olmadığını dile getirirken, köyde yaşayan vatandaşların kontrolsüz bir şekilde su kullanımı gerçekleştirdiğini söyledi. Asıl mağdur durumda olanın kendisi olduğunu açıklayan Muhtar Saraçoğlu, muhtarlıklara yardımcı eleman tahsis edilirse sorunların daha erken çözülebileceğini söyledi.

“Şu anda köyümde su gitmeyen bir yer yok”

Yaşanan su kesintisizinin Sarıkaya bölgesindeki ana hatlarda yaşanan patlaklar sebebiyle ortaya çıktığını belirten Muhtar Saraçoğlu, “Patlaklar giderildi ve bütün sistem normale döndü. Şu anda benim köyümde su gitmeyen herhangi bir yer yok. Belediyeler bile herhangi bir yerde patlak gerçekleştiğinde ve tamirat olduğunda suyu kesebiliyor” ifadelerini kullandı. İyi niyetin suiistimal edildiğini söyleyen Muhtar Saraçoğlu, “Bizim uğraştığımız görülse de görülmese de hemen şikayete başvuruluyor” dedi. Su hatlarında yenileme yapılması gerektiğini vurgulayan Muhtar Saraçoğlu, “Bizim muhtarlık olarak ne gücümüz varsa onu vatandaş için onu yapabiliyoruz. Hatların bir kısmı yenilendi ama burası da büyüdüğü için belli mahallelerde eski hatlar var. Bu hatların değişmesi için Yalova İl Özel İdaresi’ne dilekçemizi veriyoruz. Kurban Bayramı’ndan önce onlarla birlikte bir kısım hattımızı değişerek normale döndürdük” şeklinde konuştu. An itibariyle her şeyin yerli yerli olduğunu söyleyen Muhtar Saraçoğlu, istenirse köylerine gelerek kontrol edilebileceğini söyledi.

“Aşırı bir içme suyu kullanımı var”

Vatandaşlara eleştiriler getiren Muhtar Saraçoğlu, “5-10 dakika su gelmediğinde ya da yukarı mahalleye gelip kendilerine su gelmediğinde şikayet ediyor ve sabredemiyorlar. Vatandaşımız biraz bedava su kullanamaya alışmış. Bahçede ve tarlada içme suyunu aşırı kullanma var” dedi. Köylere gelmesi planlanan akıllı saat uygulamasını desteklediğini belirten Muhtar Saraçoğlu, “Çünkü vatandaş bedavayı bulduğu zaman bahçeyi de tarlayı da suluyor. Çok aşırı bir kontrolsüz su kullanımı var. Bizim muhtarlık olarak elemanımız yok ve tek başımıza koşturuyoruz” ifadelerini kullandı. Yalova’da su kesintisi yaşandığında vatandaşların sesini çıkaramadığını söyleyen Muhtar Saraçoğlu, “Neden? Kartını alacak ve parasını verecek. Biz de herhangi bir bedel de yok. Herhangi bir yerde su kesildiği zaman biz bu muhtara yardımcı olalım, biz bu suyu bedelsiz kullanıyoruz demiyorlar da “Muhtar bunu yapmadı” diyorlar. Muhtar 3 bin 500 kişilik nüfusuna nasıl yetişebilir?” sorusunu sorarak veryansın etti.

“Suyun kesilmesi tamamen vatandaştan kaynaklanıyor”

Dün kısa süreli bir kesinti yaşandığının bilgisini veren Muhtar Saraçoğlu, “4 tane depomuz var ve bunlarda yaklaşık 800 ton su toplanıyor. Deponun dolması için su kesintisi yaşandı” dedi. Köyün kendi su kaynakları ve göletinin olduğunu söyleyen Muhtar Saraçoğlu, “Vatandaşta o kültür yerleşmemiş. Sadece, “Doldur Muhtar, boşalt muhtar” diyorlar. Bu su kıtlığı her tarafta var. 3 aydır yağmur yağmadı. Ben şunu da söylüyorum; Bizim köydeki depolarımızda olan su, fazlasıyla yetecek miktarda… Bu suyun kesilme azalması tamamen vatandaştan kaynaklanıyor. Hepsinin bahçesinde hortum var. Uyarıyorsun ama cezai yaptırım da yok. Esas zor durumda olan muhtar olarak benim. Vatandaşın şikayeti boş… Su gelmiyor diye bir şey yok” şeklinde konuştu.

Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel