Güdülenmiş Muhakeme Nedir?

Kitabın ana temasını açıklayan Karahanoğlu, "Güdülenmiş muhakeme, taraftarı olduğumuz düşünce ve görüşlerle karşıt olduklarımızı nasıl işlediğimizi ifade eden bir kavramdır. Kendi savunduğumuz görüşleri sorgulamak yerine, daha çok karşıt olduğumuz fikirleri çürütmeye odaklanırız. Bu da nesnel bir değerlendirme yapmamızı zorlaştırır" sözleriyle konuyu özetledi.

İnsanların çoğu zaman düşüncelerini sorgulama ihtiyacı duymadığını belirten Karahanoğlu, bu durumun muhakeme sürecini doğrudan etkilediğini ifade etti. Ona göre, bireyler sahip oldukları fikirleri ne derece teyit ettiklerini ve bu süreçte yanılma ihtimallerini göz önünde bulundurmadıkları için güdülenmiş muhakemenin etkisi altında kalıyorlar.

Ön Yargılar Serisinin Üçüncü Kitabı

Yazarın daha önce yayımladığı kitaplarında teyit ön yargısı ve diğer bilişsel ön yargılar ele alınmıştı. Güdülenmiş Muhakeme, bu serinin üçüncü kitabı olarak raflardaki yerini aldı. Karahanoğlu bu süreci şöyle anlatıyor: "Ön yargılar üzerine çalışırken bu konunun ne kadar geniş olduğunu fark ettim. 200’den fazla ön yargı çeşidi tanımlanmış durumda ve her biri bizi düşünce sistemimizde etkiliyor. Önceki kitabımda teyit ön yargısını ele almıştım, ancak güdülenmiş muhakeme de en az onun kadar önemli. Farkına varmadan bu düşünce tuzağına düşebiliyoruz."

Kitap Nereden Temin Edilebilir?

Güdülenmiş Muhakeme, Parla Yayınları’ndan yayımlandı ve çeşitli çevrim içi kitap satış platformlarında satışa sunuldu. Ayrıca, Karahanoğlu’nun önceki kitaplarına olduğu gibi, yeni kitabına da Yalova’daki Yıldız Kırtasiye şubelerinden ulaşmak mümkün.

Tıp Fakültesi’ne Dekan Vekili Atandı Tıp Fakültesi’ne Dekan Vekili Atandı

Düşüncelerimizi Nasıl Sorgulamalıyız?

Kitap, okuyucularına düşüncelerini nasıl sorgulamaları gerektiği konusunda da önemli sorular yöneltiyor. Karahanoğlu, "Doğruluğuna inandığımız şeylerle inanmadıklarımızı kabul düzeyimiz ve onları sorgulama eğilimimiz aynı mı?" sorusunun bireyin güdülenmiş muhakemenin neresinde olduğunu belirleyeceğini söylüyor.

"Aşırı güven eğilimi diye bir kavram var. Kendimizi ne kadar zeki, entelektüel veya kültürel olarak gelişmiş görüyorsak, yanılma ihtimalimizi o kadar düşük kabul ediyoruz. Haliyle savunduğumuz görüşlerin doğruluğunu da sorgulama ihtiyacı hissetmiyoruz. Ancak burada şu soruyu sormalıyız: Bunlara gerçekten sağlam dayanaklarla mı inanıyorum? Yoksa sadece böyle olmasını istediğim için mi?" diyerek kitapta ele aldığı konuların hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Düşünce Kalıplarımızı Değiştirmek Mümkün mü?

Karahanoğlu, düşünce sistemimizin ve muhakeme süreçlerimizin değişebileceğini ancak bunun için belirli bir çaba göstermemiz gerektiğini vurguluyor: "Aynı çözüm yollarını kullanarak farklı sonuçlar bekleyemeyiz. Bir problemin çözümüne yaklaşımımızı değiştirmeden farklı sonuçlara ulaşamayız. Aynı şekilde, bir fikrimizi değiştirmek istiyorsak, onu farklı bir perspektiften değerlendirmeliyiz."

Karşıt görüşleri değerlendirebilmenin ve sağlıklı bir muhakeme süreci oluşturmanın önemine değinen yazar, okuyucularına düşüncelerini sağlam dayanaklarla destekleyip desteklemediklerini sorgulamalarını öneriyor. Karahanoğlu’na göre, doğru bilgiye ulaşmak için entelektüel cesaret ve tarafsız bir değerlendirme süreci şart.Başlıksız 2-8Whatsapp Image 2025 02 11 At 13.29.34

Muhabir: Sezgin Altınel