Yalova Kent Konseyi Başkanlığı, Muhtarlar Derneği Başkanlığı ve aynı zamanda Süleyman Bey Mahallesi Muhtarı görevlerini üstlenen Mustafa Kandemir, Yalova Gazetesi İnternetten Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral’a birçok konu da açıklamalar yaptı.

“ Süleyman Bey Mahallesinin güzel insanları beni muhtarlığa seçti”

Kendisi hakkında bilgi veren Kandemir, “İsmim Mustafa Kandemir 1961 Yalova doğumluyum. Rahmetli babam Yalova’nın ilk esnaflarındandı. Kendim ilk önce fırın işletmeciliği ondan sonraki süreçte Aksa, Akkim fabrikalarında çalıştım. Sendikal geçmişim var. Ondan sonra da 1999 yılında mahallemin güzel insanları, Süleyman Bey Mahallesinin güzel insanları beni muhtarlığa seçti. O gün bugündür Yalova’nın ben mahalleme şu ismi taktım; “Misafir Odası.” Süleyman Bey mahallesine, hemşehrilerime hizmet ediyorum. Tabi ki bundan onur ve gurur duyuyorum. Süleyman Bey Mahallesi sakinlerine şükranlarımı sunuyum. Mustafa Kandemir’in belirli bir pozisyondan bu pozisyona 25 yılda evirilmesinde beni 1999 yılında seçmediyseler kendimi geliştiremezdim, hizmet etme imkanı bulamazdım. Aşağı yukarı 10 yılın üzerinde de Yalova ili Muhtarlar Derneği Başkanlığı yapmaktayım. Aynı zamanda Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkan Yardımcısıyım. Bunun yanında da ilimizdeki bir tane spor derneğinin başkanlığını yapmaktayım. Bir de Emniyet teşkilatının 20 yıldan bu yana dernek başkanlığını yapmaktayım. Bu yüzden yani Yalova’nın bütün katmanlarına katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunma durumundaydım. 4 tane çocuğum var. 3 tane kız 1 tane oğlum. 3 tane toriniçem var. Bu şekilde hayat devam ediyor. Tabi ki en son da bunların yanında Yalova’nın tüm katmanlarının içinde barındırdığı bir üst bir organ olan Kent Konseyi Başkanlığına seçildim. Tabi bundan da onur ve gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“Mahalleme, ülkeme, bayrağıma bir şeyler verme derdindeyim”

Kendisi hakkında “Yok yok muhtarı” adlandırabileceğimiz sorusu üzerine Kandemir, “Yok, öyle bir iddiam da yok ama ben bir görevi aldım mı onu layıkıyla yapmaya çalışan bir kişiliğe sahibim. Bende bulunduğum mahalleme, ülkeme, bayrağıma bir şeyler verme derdindeyim. . Allah bu makamları nasip ettiyse bunlarla ilgili de vebal var. . O bakımdan gereğini yapacaksınız. Bende gereğini yapmaya çalışıyorum. Hizmet noktasında herkesin bir hobisi vardır. Benim hobimde insanlara hizmet. Ondan çok hoşlanıyorum. Muhtarlığın güzel noktaları nedir, ne değildir? İki taraflı var. Bir normal vatandaşın işini görüyorsunuz. Ondan sonra dua alıyorsunuz. Bir de öbür dünyası var. Yani orada işte inşallah şu 25 yılda benim hedefim şu; İçten bir Allah razı olsun yakaladın mı, öbür dünyayı da kurtarırım diye düşünüyorum. Bunun için uğraşıyorum. O bakımdan niyetimiz inşallah rabbim inşallah sağlık sıhhat verdiği müddetçe de güzel Yalova’ma, ülkeme hizmet etmeye devam edeceğim” şeklinde konuştu.

“Süleyman Bey Mahallesi, Fevzi Çakmak, Rüstem Paşa buralar eski yapılar”

Mahallenin portföyünden bahseden Kandemir, “Tabi Yalova’da şuan da yerli bir kere Yalova üç tane Süleyman Bey Mahallesi, Fevzi Çakmak, Rüstem Paşa buralar eski yapılardır. Çok bende değişen bir yapı yok. Ben derim ki aşağı yukarı %60’ı-%70’i yerleşik nüfus. %30 bir sirküle. Tabi mahalle, merkezi bir mahalle olduğu için bütün valiliğinden, bütün devlet kurumlarının çoğu benim mahallemde. O bakımdan da ekonomik açıdan da birazcık orta seviye diyelim. Orta seviye de kiralar olsun şeyler olsun. O gibi insanların burada barınabildiği bir yer. Ben mahallemin %70-80’nini tanıyorum. Bir de tabi ki eskiden daha çok tanıyorduk şimdi muhtarlıkla ilgili mernis üzerinden gidiyor ama seçim ortamlarında… Ben her zaman seçmenimle, mahallemle hemhal olan bir kişiyim” dedi.

“99 depreminde neler çektiğimizi çok iyi biliyorum”

Süleyman Bey Mahallesinin riskli binalarından ve kentsel dönüşümü hakkında bilgi veren Kandemir, “ Şimdi tabi ki muhtarların siz de biliyorsunuz ki bir tüzel kişiliği yok. Yani biz burada ancak ricacı makamız. Biz her ay Belediye Başkanımızla merkez muhtarları olarak toplanırız. Mahallelerdeki sorunları bire bir oraya getiriyoruz. Orada başkan yardımcıları, kurum müdürleri, birim müdürleri oluyor. Yalova’da kim seçilir onu ancak Allah bilir ama bizim birinci hedefimiz kentsel dönüşüm olmalı. Yani ben Yalova’da doğmuş, büyümüş bir insan olarak Yalova’da 99 depreminde neler çektiğimizi çok iyi biliyorum. Bizim normal belediyenin rutin işleri haricinde bence merkezi hükümetin de karar alması lazım. Bizim gibi deprem bölgesi acil olan yerlerde birinci derece de bununla ilgili ne yapmamız lazım. Rutin işler dönmeli. Geri kalan yatırımlar kentsel dönüşüme. Bunula ilgili bizim baskılarımız sürecek. Benim mahallemde hep 5-6 katlı bir mahalle. Yani benim mahallem dönüşmeli. . Bununla ilgili ben İnşallah hükümetimizden de umutluyum. Biz muhtarlar olarak Başkanımıza ilettik. Bundan sonra bizim için en önemli sorunlardan bir tanesi ve üzerinde duracağımız, baskı unsuru olacağımız konu kentsel dönüşüm. Şu an da seçimleri bitirdik. Şimdi bundan sonraki süreçte bir bütün olmamız lazım. Yalova’nın geleceği noktasında, kentsel dönüşüm noktasında ne yapabiliriz. Masaya yatırmamız lazım. Bunu yapabilecek o STK bilincine sahibiz. Kent Konseyi Başkanı olarak ta tüm kurum ve kuruluşlara bir çatı altında bu yönde kanalize edeceğimize inanıyorum. Vatandaşın beklentisi de bu” ifadelerini kullandı.

“Muhtar devlet ile millet arasında köprüdür”

Kandemir, bölgedeki ihtiyaç ve talepleri nasıl karşılıyorsunuz üzerine “Muhtarın görevi şudur; Devlet ile millet arasında köprüdür. Bizler bunların notunu alırız. Yalova güleç yüzlü bir kent. Bir gidildiği vakit vatandaşlara cevap verilme süresi mutlaka kısa ama vatandaşta şu algı var. “Ya muhtarım devreye girerse daha hızlı olur.” Ben ne yapıyorum. Hemen konuyla ilgili belediye ile ilgiliyse belediye birimleri ile hemen irtibata geçiyorum. Öbür türlü devlet kademeleri ile ilgili şey ise onlarla irtibata geçiyorum. Bununla ilgili hızlandırma noktasında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ben mahalleme sakinlerime “burası sizin ikinci eviniz” diyorum. Ben 25 yıllık muhtarlık sürecimde eşlerin birbiri ile paylaşmadığı şeyleri gelip benimle paylaşırlar. Erkek olsun, bayan olsun namustur burada. Burada kalır” dedi.

“Mustafa Başkanıma bir duyuru yapayım”

Bölgedeki trafik sorunundan ve problemlerden konuşan Kandemir “ İsteseniz de şu sola baktığınız vakit yolu genişletemiyorsunuz. Böyle bir sıkıntı var. En büyük sorunlarımızdan bir tanesi de trafik sorunu. Ama şu anda valiliğin başka bir yere alınması. Birazda alan genişleyecek. Bununla ilgili sorunlar çözülebilir. Bugünü düşünmememiz lazım. Şu anda 300 bin nüfusumuz var. Gelecek noktasında neler yapabiliriz. Bu trafiği ona göre planlamamız lazım diyorum. İkinci olarak da sağlık ocağı sıkıntım var. Sağlık Ocağını bir türlü yer olarak çözemedik. Çünkü benim mahallemde yer sıkıntısı var. Bende hem de sizin aracılığınızla buradan Mustafa Başkanıma bir duyuru yapayım. Sağlık Ocağı için şu balıkçıların orada bir alan var 750 metre, 250 metre inşaat alanı. Orayı sayın başkanımla sağlık ocağı için istiyorum. Kendisinin de haberi olduğu için de söylüyorum. Belki psikolojik baskı olur diye de düşünüyorum. Ne yapalım biz de halk için vatandaş için. Çünkü orada insanlar yaralanacak. Bence gelecek 50 yılına da Sağlık Ocağı sorununu çözmüş oluruz.” şeklinde konuştu.

“Atatürk İlkokulu’nun yıkılmasına kesinlikle karşıyım”

Bölgenizdeki okullar yeterliliği sorusu üzerine Kandemir “Benim aşağı yukarı 6 bin seçmenim var. 10 bine yakında mahalle sakini var. Şimdi sırf bizim mahalle olsa yeter. Şimdi buradan kimler geliyor. Rüstem Paşa’dan belirli bir kısım geliyor. Fevzi Çakmak’ın Bora Sokağı kadar geliyor. Şimdi yeni bir okulumuz yapıldı. Buradan da tabi ki Yalova gruba teşekkürlerimi iletiyorum. Okulumuzu kendileri yaptı. Bu sene açılacak orası. Bir kere şunu söyleyeyim Atatürk İlkokulu’nun yıkılmasına kesinlikle karşıyım.  Bunu siz sormadınız ben bir muhtar olarak belirteyim. Atatürk İlköğretim Okulu Yalova’nın simge yeri. Bazı ülkelere gidiyorsunuz. 150 yıllık 200 yıllık yapıları oluyor. Orası kalmalı. Hele hele şu anda nüfusumuz artıyor. Yalova’da tek ikili eğitim yapan yer Atatürk İlköğretim Okuludur. Orası da kalmalı. Yeni yapılan okulla ayrı ayrı okullar olmalı” dedi.

“Yalova eskiden beri 40-50 yıldır güvenli bir şehir”

Mahallenin güvenliğinden Kandemir “Benim de sabahları yürüyüş yaptığım araştırma sahili var. Çok rahatlıkla gençlerimiz, bayanlarımız yürüyüşünü yapar. Yalova eskiden beri 40-50 yıldır güvenli bir şehir. Biraz eskiye gideyim. O 12 Eylülün caf caflı zamanında bile burada bir şey olmazdı. Yalova her zaman güvenli bir şehir oldu. Herhangi bir yerde sıkıntı olduğu vakit muhtarlarla ilgili bir whatsapp grubumuz var. Bir şey olduğu vakit anında müdahale ediliyor. Emniyet ile ilgili muhtarlar olarak grubumuz var. Nerede bir eksiklik varsa müdahale etme durumumuz var” ifadelerini kullandı. Kandemir, çocuklarını okula yollamayan aileler hakkında bilgi verirken “ Benim mahallemde daha önceleri vardı ama şu anda yok gibi bir şey desem doğrudur yani. Onlarda büyüdüler. Onlarda okula gitmeyen vardı. Atatürk İlköğretim Okulu bize gönderiyor. Biz de gidip adreslerine bakıyoruz. Onlar da hep yurt dışında çıktılar. Benim mahallemde böyle bir problem yok” şeklinde konuştu.

“Muhtar mahallenin ikinci adresidir”

Muhtarların mahalleler için öneminden söz eden Kandemir, “Muhtar mahallenin her şeyidir. Muhtar mahallenin ikinci adresidir, ikinci evidir. Konuşmamın başında söyledim. Muhtar doğumundan ölümüne kadar vatandaşın yanında olan, dertleri ile dertlenen ve anında hızlı ulaşabileceği devletin temsilcisidir. Ben Türkiye Cumhuriyetini temsil ediyorum.” dedi ve unutamadığı muhtarlık anılarından bahsetti. “25 yıllık süreçte birçok olaylar yaşadık. En unutamadığım anı tabi rabbim bir daha göstermesin 1999 depreminde, o zamanda yine Allah rahmet eylesin Savaş Ay canlı yayın yapıyordu bizim amfi de. Buradaki seslenişimi unutamıyorum anı olarak. İkincisi de yine o zaman bir gemi gelmişti. Bir Allah’ın kulunu dışarı da bırakmadım mahallemde. Bunlar benim için çok önemli anılarım, her zaman aklıma geliyor. Belki de o 1 yıllık performansımız benim hem ufkumu hem geleceğimi açtı. Biraz acı tecrübe oldu ama insanlara bakış açımı, yardım duygumu… Onları unutamıyorum. Benim anılarım deprem zamanında. Onları unutamıyorum” ifadelerini kullandı.

Kandemir, muhtarlar arasında kavga oluyor mu sorusu üzerine “ Bu zamana kadar görmedim. Bizim Yalova oluğu gibi 94 muhtarımızın Yalova ili Muhtarlar Derneği çatısı altında. Tabi ki tartışmalar olmuştur ama öyle kavgasal ortam hiç bu zamana kadar olmadı. Benim bakış açım bir konu da başka oluyor. Öbür muhtarın başka olur. Kimisi daha duyarlı kimi daha az duyarlı. Beş parmağın beşi bir değil. O yönden tartışmalar bu şekilde olur. Anormal bir şekilde küslük ben şu anda 94 muhtar arasında küslük olduğuma inanmıyorum. . Ben Süleyman Bey Mahallesindeyim. Güzel mahalleme hizmet ediyorum. Yani benim bütün derdim, bütün sıkıntım mahallemle ilgili. Her mahallenin, her köyün kendine göre bir durumu vardır. Yani benim sorunlarımla başka bir mahallenin sorunları apayrı. O bakımdan birbirimizle yarış halinde değiliz.” dedi.

“Onların hizmetkarı olaya devam edeceğim”

Kapaklı Köyü Muhtarı Şükrü Tümer, “Kontrolsüz Bir Su Kullanımı Var” Kapaklı Köyü Muhtarı Şükrü Tümer, “Kontrolsüz Bir Su Kullanımı Var”

Kandemir yerel seçimlerde adaylığı ile ilgili “Mahalle sakinlerim bana bu yetkiyi verdiği müddetçe ben onlara hizmet etmekten onur ve gurur duymaya devam edeceğim. Onların hizmetkarı olaya devam edeceğim. Bugün varız, yarın yokuz. Kimin 9 ay sonra var olduğunu bilmeyiz. Ama Allah nasip ederse, Allah ömür verirse mahalleme hizmet etmeyi düşünüyorum. Şu andaki düşüncem bu. Abi olmaya devam edeceğim inşallah” şeklinde konuştu.

“Bizim gidecek başka hiçbir ülkemiz yok”

Son olarak Yalovalılara mesaj yollayan Kandemir “Bir kere şu seçim sürecini atlattık. Bizim gidecek başka hiçbir ülkemiz yok. Biz birbirimizi seveceğiz. Görüş düşünceler ne olursa olsun. Birbirimize öncelikle saygı göstereceğiz. Ben bütün öncelikle mahalle sakinlerine Yalova’dan bunu istiyorum. Benim 4 tane çocuğum var, 4 çocuğumun da düşünceleri ayrı ayrı. Toplumda herkes aynı düşünecek diye bir dava yok. Biraz gerilme oldu, kutuplaşma oldu. Artık birbirimizi sevelim, birbirimize saygı gösterelim. Yalova’da güzel bir şekilde birbirimizi severek sayarak hoşgörü içerisinde güzel bir seçim ortamı olmasını diliyorum. Çünkü 8-9 ay var. Yerel seçimler çok değişik boyutlara varan seçimlerdir. Çünkü bu seçimlerde hem belediye başkanı hem belediye meclis üyesi, muhtarlar herkes değişik kanalda yerelde yarış olacaktır. Bu yarış demokrasi yarışı olsun diliyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir Duygu Saral

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin