Eğitim Neferinden 2. Döneme Merhaba! Eğitim Neferinden 2. Döneme Merhaba!


Yalova Gazetesi, geçtiğimiz haftadan itibaren “Videolu Köşe” adlı yeni serisine başladı. Serimizde Yalova Kent Konseyi’ne bağlı Engelli Meclisi, Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi’nden önemli isimlerle görüşme gerçekleştiriyoruz. Videolu Köşe’mizin bu haftaki konuğu Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erhan Çetintaş oldu.
“Kent Konseyi gizli bir kurummuş gibi algılanıyor”
Kent Konseyleri konusundaki yanlış anlamalara dikkat çeken Genel Sekreter Çetintaş, “Kent Konseyi denilince ister Yalova olsun, ister Türkiye genelinde olsun. Bir takım sorularla karşı karşıya kalıyoruz. Tabi bunları normal karşılamak gerekiyor, çünkü Kent Konseyleri çok bilinen yapılar değil, alışılagelmişin dışında yapılar. Bu soruların başında Kent Konseyi nedir, ne iş yapar? şeklinde… Bazen de Kent Konseyi’ne farklı yakıştırmalarda bulunuluyor. Gizli bir cemiyet, gizli bir kurummuş gibi algılanıyor. Kendi üyelerimiz bile Kent Konseyi’ni farklı algılayabiliyor ya da Kent Konseylerinden farklı bir beklenti içerisine girebiliyor” şeklinde konuştu.
“Tavsiye ve danışma niteliğinde kuruluşuz”
Yalova Gazetesine teşekkürlerini ileten Çetintaş, Kent Konseyi işleyişi hakkında bilgi verirken, “Kent Konseyleri, bir kentte faaliyette bulunan yapılar… Tavsiye ve danışma niteliğinde kuruluşlar. Şöyle ki o kentin sorunlarına ilişkin, o kentin gelişmesine ilişkin, bir takım sorunları yerinde tespit etmek, o sorunlara ilişkin çözüm üretmek, o sorunları çözerken de katılımcı bir anlayışla, kapayıcı bir anlayışla hareket etmekle yükümlü bir danışma kuruluşlarıdır. Ombudsman şeklinde benzetmeler yapılabilir” ifadelerini kullandı.
“Kent Konseyi bir kamu kurumu değil”
Kent Konseylerinin temel özelliklerinden bahseden Çetintaş, “ Kent Konseylerinin 5 temel özelliği var. Bunlardan dördü Kent Konseyi ne değildir, neyi yok. Diğeri de neyi var. Kent konseylerinin tüzel kişilikleri yok. Kent Konseyleri bir dernek, bir STK değil. Kent Konseyleri bir kamu kurumu da değil. Kent Konseyi’nin icra yetkisi de yok. İcra yetkisi tamamen yerel yönetimlere ait. Aynı zamanda Kent Konseyleri, belediyelerinin bir birimi de değil. Kent Konseylerinin bütçesi de yok. Kent Konseyi’nin bütçesi tamamen belediyenin verdiği imkanlarla sağlanıyor. Son olarak olmayan özeliklerden bir tanesi de; makam ve mevki olayı Kent Konseylerinde yok. Bizim bünyemizde genel kurulumuz var. Bu organ içerisinde Valilik, Belediye, Meslek Odaları, Noterler, Siyasi Partiler, Muhtarlıklarımız, Derneklerimiz ve Vakıflarımız var. Kentin bütün dinamiklerini içerisinde bulunduran bir yapıyız. Genel Kurul’un içinden bir yönetim kurulu seçiliyor. Başkan seçiliyor, aynı zamanda Genel Sekreterlik makamı var. Bununla birlikte meclislerimiz, çalışma gruplarımız var. Bunların içerisinde hiçbir şekilde ast üst ilişkisi yok. Kimse kimsenin amiri değil. Olan özelliğimiz ise kamuoyunun gücü” dedi. 
Konuşmacı/Erkan Çetintaş
Kameraman/Duygu Saral 
 

Editör: Rümeysa Şahin