Bilim Şenliği Başladı Bilim Şenliği Başladı

Tüm dünyadaki taşları yerinden oynatacak ve 5 Kasım Salı günü Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilecek Başkanlık Seçimleri öncesi geçtiğimiz günlerde şok bir gelişme meydana geldi. 2016-2020 yılları arasında ABD Başkanlığı yapan ve Cumhuriyetçi Parti tarafından 2024 Seçimleri için yeniden Başkanlığa aday gösterilen Donald Trump, Pensilvanya eyaletinin Butler kentinde yaptığı miting sırasında silahlı saldırıya uğradı. Saldırıdan şans eseri kurtulan Trump’ın Kasım ayı itibariyle ABD’nin yeni Başkanı olacağı konuşuluyor.
Saldırının ardından birçok iddia ortaya atıldı ve çeşitli komplo teorileri dillendirilmeye başlandı. Bu konuya ilişkin uluslararası, ulusal ve yerel gündemde yer edinen isimler açıklamaya yapmaya devam ediyor. Bu isimlerden biri de önceki dönem Yalova Belediye Başkanlarından ve son yıllarında Yazarlık faaliyetleriyle ön plana çıkan Yakup Bilgin Koçal oldu.
“Bu sefer durum ciddi”
Resmi sosyal medya hesabından suikaste ilişkin düşüncelerini paylaşan Koçal, “Olan biteni anlamak için bakış açısı önemli, derler. Amerika’da Trump’a suikast olunca herkesin merakla muhabbetini yaptığı konu; acaba kim yaptırdı? Başka bir ülkede olan benzer girişimlerin sorumlusu ya abd’dir, ya İngilizlerdir ya da İsrail. Benzer bir iddia bu olayda da ortaya konabilir. Veya olayı abd iç siyasetindeki basit bir seçim tezgâhı olduğu da zannedilebilir.  Söylenenlerin doğruluk yanı yok değil muhakkak ama Trump’a yapılanı suikastı izahta eksik kalıyor. Yaşam iç içe kürelerden oluşuyor ve her küredeki oyun bir üst küreden bağımsız değil. Üç asırdır en üst küredeki oyunun adı kapitalizm. O oyunun sahnesi (ulus-devlet-sermaye) evliliği ile kuruldu. Evliliğin arada bir çatırdadığı oluyordu. Ama kenar mahallenin çocuklarını döverek kriz atlatılıyordu. Bu sefer durum ciddi, küreselleşen sermaye artık bu evlilikten memnun değil. Nikâhı atacak besbelli” ifadelerini kullandı. Ortaya çıkan durumun, küreselciler ile ulus-devletçiler arasındaki mücadele olarak okunması halinde daha tutarlı olacağını belirten Koçal, “atta ülkemiz içindeki siyasetçilerin tutarsız gibi gözüken söylemlerinin sebebi de bu durumla ilintilidir; iki taraftan hangisiyle aşık atacağımız veya birlikte davranacağımız ülkemiz için hayati bir karardır ve bu karar günbegün değişme potansiyeli taşımakta… Hele son zamanlarda bu değişim ihtimali o kadar çok artıyor ve buna bağlı olarak da söylem değişikliği söz konusu oluyor ki olayın dışarıyla bağlantısını çözemeyen zavallı vatandaş ise ister istemez şaşkın... Abdülhamit’in denge siyasetinin sonu malûm… Neyse şimdilik cambaza bakmak işin kolayı!” dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi