5 Kilometrelik Yatay Mağarayı Keşfederek Belgeselini Çektiler 5 Kilometrelik Yatay Mağarayı Keşfederek Belgeselini Çektiler

1999-2004 ve 2009-2014 yılları arasında Yalova Belediye Başkanlığı’nı yürütmüş Yakup Bilgin Koçal, resmi sosyal medya hesabından önemli paylaşımlarda bulunarak Yalova gündemini belirlemeye devam ediyor. Koçal son olarak Türkler ve devlet arasındaki ilişkiye değinerek denge ve denetim mekanizmalarının varlığına dikkat çekti.

“Türkler, yöneticilerini değiştirme imkanına sahip olduğu için başarılı oldu”

Sürekli kullanılan, "Türkler için devlet kutsaldır" ve "Devlet millet içindir" sözlerinin hangi bağlamda kullanıldığının çok önemli olduğunu belirten Koçal, “Bu iki cümle altının nasıl doldurulduğu biliniyorsa birbiriyle çelişmez. Türklere göre, topluma sınıf esası üzerinden bakılmıyorsa ve adalet üzere ise devlet kutludur. Ve Reis'e ancak kut sahibi ise itaat edilir.  Devlet kutsaldır ama yöneten kut'unu kaybederse değiştirmek milletin asli vazifesidir. Tarih sahnesinde Türkler, kut kaybeden yöneticiyi değiştirme imkânına sahip olduklarında başarılı olmuşlardır. Boylar birliğine dayanan tarihi devlet anlayışımızı değerlendirirken, üst yönetimin kut kaybetmesi durumunda boyların bir araya gelip isyan edebilmesini bir denge-denetim mekanizması olarak ele almak gerekir.  Dün veya bugün başarının şartı olan denge-denetim mekanizmasına ihtiyaç her zaman vardır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Merkez