Yalova Gazetesi’nin Videolu Köşesi yepyeni konuları ve konuklarıyla siz değerli takipçilerimiz ile buluşmaya devam ediyor. Gazetemiz Kişisel Gelişim Uzmanı Hülya Akın’ı konuk alarak “Yaşam Koçluğu” konusunu masaya yatırdı.
“Yaşam Koçluğu bütünsel bir süreç”
Yaşam Koçluğu hakkında bilgi veren Hülya Akın, “Düşünceleri harekete geçiren yaratıcı bir süreçtir. Bununla birlikte yol arkadaşlığı yapmaktır. Yaşamı dengelemeye ve ahenkli hale getirme gücüne ilişkin bütünsel bir süreçtir. Koçluk, kişi ya da kurumların, performanslarını arttırmalarını, istenen kaliteyi ve hedefleri gerçekleştirmeleri için kurumun ve bireyin hayat boyu kullanacakları kalıcı yöntemlerle, planlı bir gelişim ilişkisi ve destek sistemidir. Diğer insanlarla çalışmaya ve etkileşimde bulunmaya yönelik gelişimsel bir yaklaşımdır. Bireyin kişisel yeteneklerini, yaratıcılıklarını, performanslarını farkındalık oluşturarak kendilerini geliştirmesini, gelecekleri hakkında bilinçli seçimler yapmalarını ve ulaşmak istedikleri hedeflere doğru harekete geçmesini sağlar. Hedef ve eylem odaklıdır” ifadelerini kullandı.
“İlişki Koçluğu, kişilere değil ilişkilere yapılır”
Yaşam Koçluğunun neler kazandıracağından söz eden Hülya Akın, “Hayallerinizi gerçeğe dönüştürürsünüz, seni sınırlayan inançlarını aşarsın, daha iyimser olursunuz, yeni fikirler edinirsin, daha özgüvenli hissedersin, kariyerini güçlendirirsin, sınır koyabilmeyi öğrenirsin ve destek alırsın” dedi. İlişki koçluğu hakkında konuşan Hülya Akın, “Yalnızca kişileri değil, aralarındaki ilişkiyi okuyabilme ve bu ilişkiyi daha sağlıklı ve mutlu bir düzeye getirmek için ortaya bilgi ve becerileri koyma sürecidir. Bireyin kendisiyle olan ilişkisini ve bu ilişkiden dışarıya yansıyan görüntüsünü görmeye ve değerlendirmeye çalışır. Kişilerin birbirleriyle, kendileri ve bulundukları kurum arasında, kurumların da birbiri ile ilgili iletişim ve davranış tarzlarına bakmaya yardımcı olan bir hizmettir. İlişki Koçu, sınır, kararlılık ve dürüst iletişim gibi sağlıklı ilişki becerileri kazanması için hedefler koymasında danışanını destekler. İlişkiler canlıdır, yaşaması ve büyümesi için beslenmesi ve uygun koşulların sağlanması gerekir. İlişki koçluğunda koçluk kişilere değil, ilişkiye yapılır” şeklinde konuştu.
“Öğrenci Koçluğu yaratıcı bir ortaklık süreci”
Öğrenci koçluğunun temel hedeflerini açıklayan Hülya Akın, “Her birimizin içinde olan yaratıcı, yenilikçi, kaşif, sanatçı kimlik sabırlı bir şekilde ortaya çıkarılmayı bekler. Dünya, çocuklarımızın kendi hediyelerini yaratmalarını ve onlara şekil vermelerini Öğrenci koçluğu, öğrencilere yardım etmeyi, onların güçlü yanlarını ortaya çıkarmayı ve hedeflerine motive bir şekilde ilerlemelerini sağlayacak en doğru ve üretken yapı gibi görünüyor. Öğrenci Koçluğu; Eğitim ortamında bir koç ve öğrenci arasında kurulan, öğrencinin gelişimini destekleme amaçlı bir güç birliğidir. Koçluk; öğrencinin, kendini tanımasına, kendisinde geliştirebileceği alanlarla ilgili hedefler belirlemesine, öğrenme becerilerini kazanmasına, organizasyon el beceriler ve sorumluluk duygusu geliştirmesine yardımcı olarak, yaşadığı / karşılaşabileceği problemlerle baş etme becerisini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Koçluk, öğrencilerin potansiyelini ve performansını en üst düzeye çıkarmak amacıyla, düşüncelere meydan okuyan ve farklı perspektiflerin ortaya çıkmasını sağlayan yaratıcı bir ortaklık sürecidir” ifadelerini kullandı.
Konuşmacı/Kişisel Gelişim Uzmanı Hülya Akın
Kameraman/Duygu Saral