Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan ve sığındığı Kdz. Ereğli Limanı'nda batan Kafkametler adlı geminin telsizcisi Mustafa Nacar'ın olay anında ailesine mesaj atarak helallik istediği ortaya çıktı. Bugün ilk kez bot ve dalgıçlarla gerçekleştirilen gemi ve mürettebatı arama çalışmalarında, gemi batığını yerinin tespit edildiği belirtildi.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde limanın hemen dışında fırtınaya yakalanan ve irtibat kesilen Kafkametler isimli kuru yük gemisini ve kayıp 11 personelini arama çalışmaları, 3 gündür devam ediyor. Hava şartlarının dönmesinin ardından ilk kez kayıp gemi sahil güvenliğe ait bot ve dalgıçlar tarafından aranmaya başlandı. Yapılan aramalarda ise kayıp geminin batığının yerinin belirlendiği öğrenildi. Ulaşılan gemi batığının iki parça halinde olduğu belirtildi. Kayıp gemi mürettebatını arama çalışmaları devam ederken mürettebatın yakınları ise gelecek umutlu haberi bekliyor. Geçen her dakika umutları azalan aileler, göz yaşları içerisinde yapılan arama çalışmalarını takip ediyor.
Gemide telsizci olarak görev yapan ve kayıp olan mürettebattan Mustafa Nacar'ın kardeşi Ahmet Nacar, ağabeyinin en son babasına ''Hakkınızı helal edin gemi karaya oturdu. Batıyoruz'' yazılı mesaj gönderdiğini ifade etti. Mesajın ardından defalarca kez telefonla aramalarına rağmen ağabeyine ulaşamadıklarını anlatan Ahmet Nacar, ''Ağabeyim Mustafa sabah saat 10:09 sıralarında, babam Mehmet Nacar'ın telefonuna, 'Hakkınızı helal edin. Gemi karaya oturdu. Batıyoruz' yazılı mesaj atmış. Ondan sonra iletişimimiz koptu. Defalarca kez telefonla aradık ama ulaşamadık. Şu an elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Hiç bir haber yok, bilgi yok'' diye konuştu.
Baba Mustafa Nacar, halen kayıtlı olan mesajına bakarak göz yaşı dökerken oğlundan gelecek umutlu haberi bekliyor. Kayıp mürettebattan Mustafa Nacar'ın babasına yazdığı mesajda, yaşadıkları paniği de gösteren harf hataları dikkat çekerken mesajın alt kısmında ise baba Mehmet Nacar'ın oğluna ulaşmak için yaptığı ve cevap alamadığı çağrılar yer aldı.
Batığa ulaşıldı
Kayıp geminin güverte sorumlusu Tamer Özer'in çocukları Atınç ve Alper Özer de, mendirekte çalışmaları takip ederek, umutla gelecek haber bekliyor. Atınç Özer ise 'Ben sabah sabah 08:42 gibi babamın telefonu aradım babamı. Çalıyordu. Sonra saat 10:30-11:00 gibi aradım telefonuna ulaşamadım. O aralarda muhtemelen boğulma, panik anları vardı herhalde. Sonra iletişimiz kesildi. Babam güverte sorumlusuydu. Ereğliliydi' dedi.
Gemi batığına ulaşıldığı yönünde bilgi geldiğini de belirten Atınç Özer, ''Geminin en son çarptığı mendireğin orada gemi batığı tespit edildi deniyor ama şuan resmi bir açıklama olmadı'' ifadelerini kullandı.
Öte yandan fırtınada ikiye bölünerek, kher iki parçası karaya oturan Pallada isimli kuru yük gemisinin çevresinde güvenlik tedbirleri alınırken, gemi personeli ise halat yardımıyla çıktığı gemideki bazı elektronik parçaları ve mürettebatın eşyalarını aldı. Valiz ve çantalar, gemiden bağlandığı halat yardımıyla indirildi.
AFAD Başkanı Okay Memiş, Zonguldak'ta fırtına ve şiddetli rüzgar nedeniyle batan Kafkametler isimli geminin denizin 25 metre altında bulunduğunu ve dalgıç ekiplerin arama tarama çalışmalarına başladıklarını ifade ederken, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ise, ekiplerin geminin yaşam alanlarına girdiğini söyledi.
Mendireğe çarptıktan sonra batan Türk Bayraklı Kafkametler isimli geminin kayıp 11 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. AFAD Başkanı Okay Memiş ve Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, çalışmalarla ilgili son bilgileri vermek üzere kamera karşısına geçti.
AFAD Başkanı Okay Memiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Malumlarınız olduğu üzere hafta sonu pazar günü saat 10.30 sıralarında irtibat kesilen Kafkametler adlı yük gemisi limanın hemen giriş uçlarında batmıştı. O günden bu saate kadar yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde geminin konumunu tespit ettik. Tam da bizim uzman arkadaşlarımızın tahmin etmiş olduğu bölgede geminin battığını biliyoruz ve orada dalgıçlarımız şu anda arama tarama faaliyetlerini yoğunlaştırmış bulunmaktalar” dedi.
İki gündür bölgede çok yoğun bir yağış ve çok aşırı bir fırtına olduğunu da hatıralatan Memiş, “Hatta fırtınanın üstünde kasırga dediğimiz ve ülkemizde görmeye alışkın olmadığımız Tornado denilen aşırı bir rüzgar olarak tanımlayacağımız bir doğa olayıyla karşı karşıya kalmıştık” ifadelerini kullandı.
Memiş, “Son olarak tekrardan ifade etmem gerekir ki geminin konumunu bizim de tahmin etmiş olduğumuz limanın uç tarafında batmış halde tespit ettik. Bildiğiniz üzere 12 mürettebatı vardı. Mürettebatlardan bir mürettebatımızın maalesef cansız bedenine dün itibariyle ulaşmıştık. 11 mürettebatımızın arama ve kurtarma çalışmalarına da devam ediyoruz. 159 kişilik arama arama ve kurtarma ekibimiz var. AFAD, Sahil Güvenliğimiz, kıyı emniyetimiz, jandarmasak, emniyet dalgıç ve gönüllü dalgıçlarımızla birlikte 4 tane de su altı robotu kullanıyoruz bu faaliyet sırasında. Şuanda hava muhalefeti yok ancak deniz çalkantılı olduğu için dipte görüş seviyesi 25 santime kadar düşüyor. Dronelarımızı da uçuruyoruz. İnşallah geriye kalan 11mürettebatımızla ilgili olarak da ilerleyen süreçte bilgi vereceğiz” diye konuştu.
“Yanaşmaya çalışmış”
Geminin bulunduğu yerin derinliğinin 25 metre olduğunu aktaran Memiş, “Yanaşmaya çalışmış ama tonlarca ağırlığındaki kaya parçalarını 9-10 metre boyundaki dalgalar paramparça etmiş. O bölge yıkıma uğramış. Şuanda şartlar arama tarama için uygun. Ekiplerimiz şuanda dalış yapıyorlar. Onun haricinde de çok geniş alanlarda yüzey taramasına devam ediyoruz” ifadelerine ye verdi.
“Arkadaşlarımız geminin yaşam alanlarına girmeyi başardı”
Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ise şunları söyledi: “Şu anda yalnız dipte görüş mesafesi 30 santimetreye kadar düşüyor. Arkadaşlarımız sürekli geminin yaşam alanlarına girmeyi başardılar. Öncelikle gemicilerimizin, aileleriyle bir araya geldik. Onları bilgilendirdik. Basını ve kamuoyunu bilgilendirmeden mutlaka aileleri bilgi düzenli olarak bilgilendiriyoruz. Dolayısıyla şu anda çalışmalar o bölgede devam ediyor. Bu konuda olayın kazanın oluş biçimi, öncesi kaza sonrası adli soruşturma Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığımız ve onun yönetimindeki savcılarımız tarafından yürütülüyor. İlk andan itibaren bütün bilgileri topluyorlar. O süreç devam ediyor. Biz de o sürece bütün imkanlarımızla katkıda bulunuyoruz. Bunu da bildirmek isterim.”
Zonguldak ve ilçelerinde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili de bilgi veren Hacıbektaşoğlu, “18 Kasım Cumartesi günü akşamdan itibaren yağış ve fırtına etkisini göstermeye başlamıştı. Elektrik kesintileri arızalar normalin dışında artarak başlamıştır. En yoğun olduğu zaman pazar günü arızalar ve elektrik kesintilerinin 51 bin 259 vatandaşımız etkilenmişti. Bin 355 trafomuz devre dışı kalmıştı. 226 köyümüzde elektrik kesintileri olmuştu. Bugün itibariyle elektrik şu anda elektriksiz sabah itibariyle elektriksiz vatandaşımız bin 605 kişiye düşmüştür. Bunun bin 592 kişi Karadeniz Ereğli, 13 Zonguldak merkezde. Hasarlı trafo sayısı sabah itibariyle 66 kadar düşmüştür. Şu anda bu sayı azalmıştır. Bunu güncelleyerek tekrar akşam saatlerinde bilgilerinize sunarız. Bunun 66’sı Karadeniz Ereğli ve Alaplı bölgesinde” şeklinde konuştu.
Kafkametler Gemisi yerli ve milli cihazla tespit edildi
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde batan ve halen 11 mürettebatı için arama kurtarma çalışması yapılan Kafkametler Gemisi, yerli ve milli su altı görüntüleme cihazı ile tespit edildi. Geminin yaşam alanı da bu cihaz ile tespit edildi. Ekiplerin mürettebata ulaşma çalışmaları sürüyor.
Kdz. Ereğli ilçesinde önceki gün kuvvetli fırtına nedeniyle sürüklenen ve mendireğe çarptıktan sonra 12 mürettebatı ile batan Kafkametler Gemisi'nin battığı bölgede çalışmalar aralıksız sürüyor. Gemide aşçı olarak çalışan Metin Usta'nın cansız bedeni dün kıyıya vurdu. Kayıp 11 mürettebatı arama çalışmalarına havadan helikopter ve uçaklar, denizden botlar, karadan ise termal kameralı ekipler katıldı.
Batan gemi ve mürettebatını aramak için Kdz. Ereğli ilçesine gelen yeraltı görüntüleme cihazları eğitmeni Nurettin Akpınar, sabah saatlerinde geminin yerini ve yaşam alanının su altı görüntüleme cihazı ile tespit ettiklerini açıkladı. Akpınar, "Bu cihazlar daha önce yüzyılın afeti olan deprem bölgesinde ve bütün bölgelerde kullanıldı. İnsan altında canlı ve cansız insan arandı. Su altı ve toprak altı görüntülemeye sahip. Termal ve manyetik sensörlerle 50 metreye kadar canlı veya cansız aradığımız nesneleri tespit edebiliyoruz" dedi.
"Cihazla nokta atış tespit ettik"
Sabah saatlerinde ilçeye gelerek çalışmalara katıldığını anlatan Akpınar, "Sabah saatlerinde olay yerine geldim. Geminin battığı söylenen bölgeye ulaştığımda bir buçuk saat içinde geminin enkazına ulaşıldı. Geminin enkazı karaya 80 metre uzaklıkta. Su yüzeyine de 8.5 metre derinliğinde enkaza ulaşıldı. Gemideki şu andaki tespitlerimizde yaşam odası denilen bölgeyi nokta atışı olarak tespit ettik. Çalışmalar orada devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
(İHA)