Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneği (KAFTA-DER), 18 Aralık Dünya Göç Günü dolayısıyla farkındalık odaklı bir söyleşi düzenledi. “12. Kalkınma Planında Aile ve Kadın Politikaları” başlıklı etkinlik, Yalova Halil İnalcık Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Söyleşiyi Yalova Üniversitesi Çınarcık Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Programı öğretim görevlisi Dr. Metin Öksüz sundu.
“Göç, En Çok Kadın ve Çocukları Etkiliyor”
KAFTA-DER Başkanı Nurten Anıl, açılış konuşmasında göçün sadece coğrafi bir yer değiştirme değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik bir süreç olduğunu belirterek “18 Aralık 2000 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Uluslararası Göçmenler Günü olarak kabul edilmiştir. Dünyada çeşitli ülkelerde kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü ülkemizde de 2013 yılından itibaren kutlanmaktadır. Göç dünyanın bir sorunudur gerek savaşlar gerek kıtlıklar gerekse ülkedeki elverişsiz koşullar vb nedenler ile bulundukları ortamdan ayrılmak zorunda kalabilir. Göç sadece bir ülkeden bir ülkeye geçmekle olmaz. Bir mahalleden diğer, mahalleye bir sokaktan diğer bir sokağa taşınmakda bir göçtür.
Yaşadığımız ortamdan ayrılıp farklı bir ortama alışmaya çalışma sürecidir. Göçün en yara alanı her zaman için kadınlar ve çocuklardır. Erkekler iş alanında özel ilişki konusunda daha rahat ortamlar olabilirler. Oysaki kadınlar ve çocuklar evlerin içerisinde kendi kendilerine zaman geçirmek zorunda kalıp asosyal bir hayatın içerisinde yaşam mücadelesi vermeye devam ederler” dedi.
Dr. Metin Öksüz, Türkiye’de 1961 yılından bu yana hazırlanan kalkınma planlarında kadın ve çocuk politikalarına yer verilen maddeleri değerlendirdi. 12. Kalkınma Planı’ndan örnekler sunan Öksüz, bazı dönemlerde kadın ve çocukların öncelik sıralamasında geri planda kaldığını belirtti. Öksüz, kalkınma planlarının ülkenin öncelikli sorunlarına yönelik hazırlandığını, ancak kadın ve çocukların sorunlarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Programın sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Dr. Metin Öksüz, farkındalık çalışmalarının önemine değindi. Söyleşi, KAFTA-DER Başkanı Nurten Anıl’ın Dr. Öksüz’e teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.