Faruk Öskan önderliğinde toplanan Yalova’nın şair ve yazarları arasında, Nuri Taner, Orhan Kocadağ, Ahmet Tuna, Hannan Öngü, Fikret Solak, Aziz Deniz, Faruk Tezcan vardı. Yalova Musiki Derneğinde gerçekleşen öğle yemeğinde bir araya gelindi. Karaca Arboretum ile ilgili konunun ehemmiyetini açıklaması için Faruk Öskan sözü, Faruk Tezcan’a bırakırken, Hannan Öngü ile yaptıkları bir röportaj serisinde bu fikrin beyan edildiği ve eğer Yalova olarak bu değere sahip çıkılmaz ise yok olup gideceği endişeler arasındaydı.
Faruk Öskan, “böyle bir değer var sahip çıkmıyoruz. Senin elinde hazır bir hazine var, hazinenin kapağını kapat, çürümeye terk et, olacak iş değil. Ufak ufak Yalova’nın önemli değerleri yok olup gidiyor.” ifadelerine yer verirken, Karaca Vakfına ait olan Karaca Arboretuma, Valilik, Tarım İl Müdürlüğü, Yalova Belediyesi’ne öneride bulunabileceği düşüncesini dile getirdi. Faruk Öskan Belediye eliyle orası açık tutulsa, 8 – 10 kişi çalıştırılsa, şimdilerde tek kişi ile aktif halde tutulmaya çalışılan Karaca Arboretum’un yararına olacağı ifadelerle aktarıldı.
Aziz Deniz sözü alarak Karaca Vakfı’nın bir kurumla ya da kurumlarla işbirliği yapmasının lazım olduğu, kurumlar içinde de en akla yatan kurumun Yalova Belediyesi olduğunu ifade etti. Nuri Taner, rahmetli Hayrettin Karaca’nın “Ağaç Peygamberi” olarak anıldığını, Karaca Arboretum’un şu an ki durumundan hüzünlenerek bahsetti. Hikayeler derleme konusunda uzmanlaşmış Nuri Taner, Yalova’da bulunan ağaçlarla ve zeytin ağaçları ile ilgili bir dizi hikayeler aktarırken, ağaç koruma konusunun sadece Karaca Arboretum ile sınırlı kalınmaması gerektiğini belirtti.
Orhan Kocadağ ise dünya için gerekli, bu var olan miras için gerekli adımların atılıp, var olan değerlere yitip gitmeden sahip çıkmak için elinden geleni yapacağını ifade etti. Ahmet Tuna, Karaca Vakfına bağlı olan Karaca Arboretum için, ilgilenen kişilerle Karaca Arboretumun şu anda ki konumu konusunda bilgi almak için Hasan Kurtulmuş ile toplantı sonunda Tele konferans gerçekleştirdi.
Hannan Öngü ise bu değerlere bizim nesil sahip çıkmazsa yok olup gidebileceğini aktarırken, strateji oluşturulacaksa daha halkalı bir biçimde gitmek gerektiğini, öncelikli konunun Karaca Arboretum olduğunu, daha sonraki kısımlarda ise çiftlikler, Yalova’nın sokak ve caddelerini birleştiririz ifadelerine yer verdi. Fikret Solak köşe yazılarında yazacağı yazının içeriği ile ayrıntılı bilgi alırken, doktorluk mesleğini icraa ettiği için toplantının ortasında ayrılmak durumunda kaldı.
Faruk Tezcan şu anda tek kişi ilgilendiğini belirtirken geçtiğimiz aylarda Arboretumun bir ay kapalı kaldığını, çalışan tek kişinin yıllık iznini kullandığını belirtti. Tek kişinin bakımını üstlendiği ağaç müzesinin, yapılan dere ıslahı ile birlikte su sıkıntı problemin yaşanacağı belirtildi. Faruk Tezcan, zamanında 30-40 kişilik ekibin hem Karaca Arboretum’un bakımının yapıldığını, bunun yanı sırada fidancılık üretiminin olduğunu, ama şimdilerde ise tek kişinin bakımıyla dönmeye çalıştığını ifade etti.
Cemiyette Geziyoruz’a özel, Faruk Tezcan ile gerçekleştirdiğimiz Karaca Arboretum gezisini Yalova Gazetesi resmi internet sitesinde izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra Karaca Arboretum için bir araya gelmiş, beyin fırtınası yapan yazarlar topluluğunun ayrıntılı sohbetleri ve fikir alışverişleri için videodan ulaşabilirsiniz.
Özel Haber : Duygu Saral