Program için buluşulduğunda, çekim sırasında 17 Ağustos 1999 depreminde 8 yaşındaki kız kardeşini kaybettiğini öğrendiğimizde çok şaşırdık. Anıtlara giremediğini, iki sene önce geldiğini açıklayan Osman Kendir, Deprem ve Yalova hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Yalova’dan geçen fay hatları, yapılaşma ve kentleşme, üretilmesi gereken projelere yer veren Osman Kendir, Yalova’nın risk altında olduğunu, Yalova kıyı şeridinin sıvılaştığını, 1995 yönetmeliğinin geri getirildiğini, geçtiğimiz aylarda 12 ili etkileyen depremde de kırılmaz denen fayın kırıldığını, Beklenen büyük marmara depreminin İstanbul gibi Yalova’nında çok büyük etkileneceğini, etrafımızın faylarla çevrili olduğuınu, kentleşme ve yapılaşmanın ovalardan ziyade az hasarla atlatılabilmesi için dağ kesimlerinhi yerleşimlerin cazip hale getirilmesi gerektiğini ifadelerinde yer verdi.
95 Yönetmeliği mi?
2018 yılında mecliste alınan karar ile 1995 imar planına geri dönülmesi üzerine, Osman Kendir konuyla ilgili depremzede bir imar planımız var ve bu uygulanıyor, verdiği Örnekleriyle daha da basite indirgeyerek anlattığında, gözle görülür bir şekilde, depremi yine çabuk unuttuğumuzu anlıyoruz.
Master Planlardan bahseden, bilimin ışığında ilerlersek olası bir felaket sonucunu en hafif şekilde atlatmamız lazım ifadelerine yer veren Kendir, İstanbul’dan önce Yalova’nın toparlanması gerektiğini, eğer bir deprem olursa Yalova’ya su döken olmaz diyerek, deprem gerçeğinde Yalova’nın eski yapılar yuvası olmasını bir kere daha gözlerimizin önüne serdi. Yalova pilot il olabilir, İstanbul’dan önce Yalova’ya girilirse bir sene içinde, devlet desteği ile toparlanabileceğimizi, birçok üniversite ile ortaklaşa çalışarak, Yalova’yı depremle yaşanabilir bir il hale geleceğini anlatmaya çalışan Osman Kendir’in açıklamalarının tamamını Deprem Özel programımızdan izleyip dinleyebilirsiniz.
Uzman : Jeoloji Mühendisi Osman KENDİR
Muhabir : Duygu Saral