KATFA-DER Derneği Başkanı Nurten Anıl bu hafta, Yalova’nın çok fazla göç aldığına dikkat çekerek bununla ilgili bir proje hazırladıklarını belirtti. Projede farklı kültürlerin kadınları ile bir araya gelerek onlarla yemek yapmayı hedeflediklerinden bahseden Anıl, “Onlarda artık burada yaşıyor ve onlarla entegrasyonu sağlamak için bir şeyler yapmalıyız. Kendi kültürümüzü entegre etmeyi, kendi dilimizi öğretmek zorundayız” dedi.
Başkan Anıl konuşmasını ise şöyle sürdürdü: “Bu haftanın konusu göç fırtınası. Yalova son yıllarda o kadar fazla göç almaya başladı ki neredeyse tanıdık birine rastlamakta zorlanıyoruz. Farklı milletlerden insanlarla bir aradayız, onlarla entegrasyonu sağlamak için bir şeyler yapmalıyız. Çünkü artık onlar buradalar. Ev aldılar, yerleştiler ve artık bizimle beraber yaşayacaklar. Bu şehirde biz onları ne kadar dışlarsak dışlayalım, aslında dışlamayı da doğru bulmuyorum. Bizlerde zamanında çalışmaya Almanya'ya gitmişiz. Bizler de orada aynı muameleyi zamanında Avrupa medeniyetinden görmüşüz. Biz istiyoruz ki daha düzgün, daha seviyeli, daha iş gören insanlarla bir arada olalım, bize zarar veren, toplumun kültürel yapısını bozan insanlar bizimle olmasın. Onları tabii ki istemiyoruz, kabul etmiyoruz. Ancak buraya ailesiyle gelen kadınlar, çocuklar var. Onları da soyutlayamayız ve toplumun içerisine katmak zorundayız. Kendi kültürleriyle, dilimize öğrenmeden hayatlarını devam ettirmeye başladılar. Biz onları kendi kültürümüzü entegre etmeyi, kendi dilimizi öğretmek zorundayız. Yıllardır burada yaşıyorlar ama hala Türkçe’yi bilmiyorlar. Kadınlar, çocuklarıyla birlikte evden dışarıya çıkmıyorlar. Bizde Yalova’da ki kadınlarla onları bir araya getirelim dedik. En uygun ortam ne olur? diye düşündük . Mutfak kadınların en çok zaman geçirdiği yer. Bir proje geliştirdik. Valimizin katkılarıyla gerçekten çok güzel bir proje olacak. Bu göçle gelen her kesime hitap edecek Çerkez olsun, Dağıstan olsun, Gürcistan, Bulgaristan, Romanya, Irak, iran, Pakistan,Rusya ve Azerbaycan ulaşabildiğimiz tüm göçle gelen kişilere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefle de biz onlarla birlikte Uygulama Oteli’nin mutfağında yemek pişireceğiz. Kendi kültürlerine ait ve kendilerinin yaptığı en güzel yemeği birlikte yapacağız. 20 ülkenin kadını bir arada olacak. Türkiyemizin 7 bölgesini de katacağız. Mesela yaprak sarmasını bu 20 kadın un hangisi veya pirinç nedir, yaprak nedir? Türkçe olarak burada uygulamalı olarak öğrenecek. Salça nasıldır? Birlikte bunları yapacağız. Daha sonra 25 kişi o yemeğin tadına bakacağız ve o sofrada bir arada olacağız.”
Bazı kurumların destek verdiğinden de bahseden Başkan Anıl, “Göç İdaresi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Yalova Üniversitesi Aşçılık bölümü öğrencileri de katkı sunacak. Yemekleri pişirdikten sonra bu yemeklerin her birinden bir lansman yemeği yapılacak. Yalova halkı davet edilecek ve Yalova’nın yemeklerini de çıkartmaya çalışacağız. Çünkü Yalova’nın kendine özgü bir mutfağı yok. Yalova’nın mutfak kültürünü ortaya çıkmasına vesile olmak istiyoruz. Aynı ülkelerle ve onların ekipleriyle birlikte bir festival yapacağız. Bahar ayına doğru festivali de yapmayı düşünüyoruz. Şimdiden herkesin emeklerine sağlık diyorum”diye konuştu.