31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimlerine bağımsız olarak giren Memleket Partisi istediğini elde edemeyerek beklentilerin altında kalmıştı. Partinin Genel Başkanı eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce, seçimlerin ardından suskunluğunu bozarak toplumsal meseleler üzerine yaptığı açıklamaları sosyal medya hesabından paylaşmaya devam ediyor. İnce’nin son hedefi ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulana yurt dışına çıkma harcı oldu. Harcın 150 Türk Lirası’ndan 3 Bin Türk Lirası’na çıkarılacağı söylentilerine sert çıkan İnce, iktidarı bombardımana tuttu.

“AKP iktidarı vergi adaletini sağlayamıyor”

İhraç İddialarına Cevap Verdi: İktidara Yürüyen Partimize Zarar Veriyorlar İhraç İddialarına Cevap Verdi: İktidara Yürüyen Partimize Zarar Veriyorlar

Paylaşımına, “harç değil haraç” diyerek başlayan İnce, “Harç, Devletin belirli somut hizmetlerinden yararlananlardan bu hizmetlerin karşılığı alınan ödentidir. Örneğin; tapu harcı, tapuda yapılan işlemler ve Devletin güvenli bir şekilde tapu kayıtlarını tutması karşılığı olarak yapılan ödemedir. Yurtdışına çıkan vatandaşlardan alınan harç hangi hizmetin karşılığı alınmaktadır? Pasaport kontrolünün karşılığında alınıyorsa neden yabancılardan alınmamaktadır? Dünyada yurtdışına çıkan vatandaşlarından vergi alan İran ve Filipinler var. Bunlar da ‘dua edin yurtdışına çıkışınıza izin veriyorum’ diyen ülkeler belli ki... Türk vatandaşları ülkelerinden çıkabilmelerinin karşılığında bu parayı ödüyorlarsa bu harç değil, düpedüz haraçtır. Haraç; güç sahibinin, gücüne dayanarak, meşru gerekçesine bakılmaksızın saldığı salmalardır.

Demokratik ülkelerde alınan vergilerin mutlaka meşru bir gerekçesi, belirli bir hizmetin karşılığı olması beklenir. Doğrudan vergi toplamayı beceremeyen vergi idaresi, koca koca şirketlerden, gayrimenkul zenginlerinden, rantçılardan vergi toplamayı beceremeyen vergi idaresi bordrolulardan, sigaradan, alkollü içeceklerden, araçlardan, akaryakıttan, yurt dışına çıkan vatandaştan topladığı dolaylı vergilerle güya iş yapmaktadır. Bu uygulamanın gelir adaletsizliğine neden olduğu, zenginden fakirden aynı miktarda alınan dolaylı vergilerin adaletsiz olduğu herkes tarafından kabul edilmesine rağmen yıllardır bir değişiklik yapılmamaktadır. Günü kurtarmaktan başka derdi olmayan AKP iktidarı yargıda olduğu gibi vergide de adaleti sağlayamamaktadır. Türkiye bu vergi adaletsizliğini düzeltmeden gelir dağılımındaki adaletsizliği de, yargıdaki adaletsizliği de düzeltemez” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel