Teklifte, belediyelerin her türlü borçlanma yoluyla elde ettiği gelir, özellikle de büyük projeler için aldığı kredilerden %1 oranında kalkınma ajanslarına pay aktarılmasına ilişkin düzenlemenin Anayasa Mahkemesinin 14/3/2024 Tarihli ve E: 2022/21, K: 2024/79 Sayılı Kararı ile iptal edilmesi sonucu ortaya çıkan hukuki boşluğun giderilmesi amaçlanarak verildiği ifadeleri yer alıyor.
İktidar, Sistematik Şekilde Belediyelerin Gelirlerini Kısıtlıyor
Belediyelerin aldıkları her kredinin %1 oranında kısmını kalkınma ajanslarına aktarmasını öngören düzenlemenin kamu yararı amacı taşımadığını açık olduğu gibi söz konusu kural, yerel yönetim özerkliğini de zedelediğini belirten Becan; gerekçesinde şunları vurguladı:
“Nitekim iktidarın yerel seçimlerde kaybettiği belediye sayısı dikkate alındığında, sistematik şekilde belediyelerin gelirlerini kısıtlama, yetkilerini daraltma, finansman bulmasını zorlaştırma ve böylece halka hizmet etmesini engelleme politikaları gütmeye başlamıştır. Böyle bir düzenlemenin belediyelerin kredi bulmasını zorlaştıracağı açıktır. Zira bu düzenleme belediyelerin bulacağı kredilerin maliyetini artıracak ve böylece kredi veren kuruluşların riskini yükseltecektir. Ayrıca, belediyelerin borçlanma yoluyla kaynak bulmaya yönelmesi, genel bütçeden kendilerine yeterince pay ayrılmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yetersizliği karşılamak için yerel yönetimlerin kendi girişim ve çabaları ile ve muhtemelen faiziyle birlikte geri ödemeli borçlanmaları durumuna bırakılmaktadır.”
Anayasa Mahkemesi Kararları Bağlayıcıdır
Birçok belediye başkan ve personeline karşı hukuki temelden yoksun ve partizan siyasi amaçlarla açılan soruşturmaların da eşlik ettiği bu engelleme politikalarının onlarca örneği olduğunu söyleyen Becan; şöyle devam etti:
“Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararı gerekçesi olarak borçlanma tutarının Ajansa aktarılacak payın matrahına dâhil olup olmadığı konusunda belirsizliğe yol açan ve keyfî uygulamalara karşı önlem içermeyen kural kanuni düzenleme ve yerel yönetimlerin mali özerkliği ilkeleriyle bağdaşmadığını belirterek Anayasa’nın 127. maddesine aykırı bularak oybirliğiyle karar vermiştir. Hemen bağlayıcı bu karar doğrultusunda söz konusu kanunun ilgili kısmı eski haline getirilerek düzeltilmeli.”