Cangir, “Kaymanın ve çökmenin yaşandığı bölge ile hastanenin olduğu bölge çok farklı ve hastane için herhangi bir tehlike durumu söz konusu değil” dedi. Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilciliği Başkanı Jeoloji Mühendisi Ozan Burak Cangir ve teknik ekip, çökmenin yaşandığı bölgede incelemede bulundu.
Cangir, “Jeoloji Mühendisleri Odası olarak vakanın gerçekleştiği ilk günden itibaren teknik ekibimizle birlikte 3 günde bir incelemelerimizi yapıyoruz. Meslek odamıza vatandaşlar tarafından sıkça sorular yöneltiliyor. Bu soruları cevaplandırmak için sizin nezdinizde de kamuoyuna bir bilgilendirme yapmış olacağız. Buradaki vaka gerçekleştikten sonra teknik ekibimizle birlikte incelemelerde bulunduk. Daha sonra Yalova Belediyesi teknik ekibiyle ve heyetiyle de bir araya geldik. Beraber istişarelerde bulunduk, biz çözüm önerilerimizi dile getirdik. Bu hareket hızlanacak böyle kalmayacak.
40 santimlerle başlayan oturmalar şu an 1,5 metreleri 2 metreleri aştı. Daha sonra teknik ekip tarafından yerinde bazı çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmanın birinci amacı ortamdaki yükü azaltmak. Bu neden önemli, ağırlığı azaltmak gerekiyor ki taş duvarın daha fazla bir taşıyıcı yapısı kalmadı, dayanacak bir gücü de kalmadı. Çok ciddi deformasyonlar var taş duvarda. O yüzden bu yükü azaltmak adına buradan gelen yağmur suları ve yeraltı sularını bir şekilde duvara baskı yapmaktan kurtarmak gerekiyordu. Şimdilik ilk aşama olarak bunu doğru buluyoruz. Ama Yalova Valiliğinin yaptığı açıklama şu an çok tatmin etmiş olmayacak ki kamuoyundan hala bize çok ciddi sorular var. Bir soru da taş duvarın ciddi bir maliyetle yapıldığı, halkın cebinden çıkan parayla yapılan bu duvarın kurtarılıp kurtarılamayacağı yönünde sorular vardı.
Maalesef bizim gördüğümüz bu duvarın herhangi bir dayanma durumu söz konusu değil. Bu duvar bizim görüşümüz burada imalat başlayınca yıkılacağıdır. Ya kendinden yıkılacak bir süre sonra ya da zaten imalat aşamasında yıkılacaktır. Artık bu duvarın hiçbir dayanma yapısı kalmadı incelemelerimiz bu yönde. İkinci büyük soru ana yapının bu durumdan etkilenip etkilenmediği, sıkıntılı bir süreçte olup olmadığıyla alakalı. Bizim gerek üniversitedeki akademik hocalardan aldığımız görüşler gerekse bizim teknik ekibimizin yaptığı araştırmalarda şu sonuca vardık. İlk günde söylediğimiz gibi sistemler çok farklı. Bir kazıklı temel üzerine oturtuluyor bina ve iki yapı zemin olarak birbirinden çok farklı olduğu için biz hastanenin herhangi bir problem yaşayacağını beklemiyoruz. Hem akademik olarak hem de teknik ekibimizin vardığı sonuç bu. Ana yapıyla ilgili ciddi bir sorun yok.
Oda olarak yetkililere sesleniyoruz. Acilen hızlı bir şekilde ve gerçekten doğru mühendislik hizmeti alarak projelendirilerek devam etmesi yönündedir. Bizim görevimiz olabilecek bazı durumları önceden söylemek, uyarmak, kamuoyunu aydınlatmaktır. Hastanemizin bulunduğu bölge malum Yalova’da yaşayan herkes bilir bazı kısımları heyelan bölgesidir zaten. Heyelan bölgesi olduğu için güney cephesinde de şu an bir sıkıntı görmekteyiz. Önlem alınacak ve burayla ilgili bir proje hazırlanacaksa güney cephesi ile ilgili de acilen bir proje geliştirilmeli ki bundan 1 ay sonra tekrardan orası içinde konuşmayalım, orası içinde proje ve para harcamayalım derdindeyiz” dedi.
‘Yerel yönetimler hemen harekete geçmeli’
İlk etapta acilen birkaç proje geliştirelim ön görüşme yapalım, üniversitelerden faydalanalım birçok yerden görüş alalım. Çünkü malumunuz bu işler 1-2 gözle çözülmez bu multi disipliner bir iş. Burada inşaat mühendislerinin, jeologların, harita mühendislerinin çok ciddi emekleri olması gerekiyor. Bizim buradaki hızdan kastımız bu koordineyi yerel yönetimlerin acilen yapması. Bu koordine bir araya gelmeden maalesef buradaki çözüm gecikecek ve günümüz şartlarında da ekonomimizden kaynaklı masraflar büyüyecek sonuçta bu hepimizin parası. Ortak akılla ortak bir projede buluşup kamuoyuna açıklama yapılması gerekiyor. Uygulama şu kadar sürecektir maliyeti şu kadar olacaktır gibi kamuoyunun öğrenmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Sondaj çalışmalarının başlaması Yalova Belediyesinin teknik ekibiyle sürekli irtibat halindeyiz, zemin ekibi hızlıca çalışmalara başladı, sondajlara. Dolgu kalınlıkları belirlendi, hava müsaade ederse, taş duvarın altından su geliyor o su şu an arazi çalışmalarını da biraz engelliyor. Çalışmalar tamamlanınca birimlerle bir araya gelip ortak akılla minimum maliyet maksimum emniyeti bir araya getirerek acilen kamuoyu bilgilendirilmeli diye düşünüyoruz. Ayrıca tam olarak teşhisi koymadan bir şey söylemek doğru değil, masaya birkaç veri gelsin, zeminin taşıma gücüyle ilgili teknik bilgileri elde edelim ondan sonra çözümle ilgili hem inşaat mühendislerinden de faydalanarak bir çalışma yapacağız. Ama şahsi görüşüm bu saatten sonra kazıksız burayı kurtarmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum ama akıl akıldan üstündür. Tüm teknik ekip bir araya gelerek bir karara varacak ve doğru olan neyse o yapılacak” şeklinde konuştu.