Sevgili okurlarım bir erkeğin baldızıyla veya bir kadının kaynıyla yolculuk yapmaları veya yalnız kalmaları caiz midir?

Hanefi ve Şafi mezhebine göre bir kadın, kaynına hiçbir bakımdan kız kardeşi gibi değildir. Kaynı onun elini öpemez, seferi bir mesafeye beraberce yolculuk yapamaz ve bir yerde halvette kalamaz. Kısacası bir kadın, kaynına tamamen namahremdir.

Mahremi olmayan bir kadınla, baldızı veya kardeşinin hanımıyla yolculuk yapmaları veya yalnız kalmaları caiz değildir.

Misal Hz. Peygamber (s.a.s) bir gün, “Kadınları yanlarına yalnızken girmekten sakınınız” buyurdu. Bunun üzerine birisi, “Kadının kaynı da böyle midir?” deyince, Hz. Peygamber efendimiz şöyle devam etti, “Kayın ölümdür.” (Kaynak: Buhari, Müslim, Tırmizi).

Sevgili okurlarım buradaki kayın ölümdür sözündeki mana, onunla bir arada bulunmak daha tehlikelidir anlamındadır.

Kadı İyaz, “Bu hadisin manası, bir kadının kayınları ile baş başa kalması, dinde fitne ve helaka sebep olur demektir. Hz. Peygamber (s.a.s) bunu ölüm helakına benzetmiştir ve bu söz şiddet makamında söylenmiştir” demiştir.

Sevgili okurlarım din görevlileri hep cennet cehennemden bahsediyor çok güzel fakat bir tanesi de 5 vakit namaz nasıl kılınır, ne zamanlar kerahat vaktidir bu kerahat vakti namaz kılınır mı, kılınırsa ne olur. Bir vatandaş 80 yaşına gelmiş, vitr namazının nasıl kılındığını bana sordu. Tarif ettim oda benim kıldığım yanlışmış dedi. Bu bütün din görevlilerinin suçudur. Ezan okunurken gelen görevliler var.

Amin.