Bruksizm’in fiziksel değil psikolojik nedenlere dayanan bir hastalık olduğu ve gece ile gündüz arasında farklı belirtiler göstererek hastaların günlük hayatlarında sıkıntılar yaşamasına neden olduğu konusunda önemli noktalara değinen Diş Hekimi Hançer, bizlere hastalığa bağlı semptomlar ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

Bruksizm’in tanı ve tedavi yöntemleri, nedenleri ile iyileşme sürecinde kullanılan medikal aparatlara kadar birçok farklı konuya değindiğimiz haberimizin videosuna, linki verilen video üzerinden ulaşabilirsiniz.

Selçuk Bey, bu haftaki konumuz nedir?

Bu hafta Bruksizm’den bahsedeceğiz. Bruksizm dişlerin çiğneme fonksiyonu haricinde, istem dışı olarak geceleri genelde diş gıcırdatma, gündüzleri genelde diş sıkma şeklinde dişlerin birbirine istem dışı kenetlenme halidir. Genellikle geceleri oluyor bu işlem, diş gıcırdatma şeklinde. Gün içinde de genelde strese bağlı olarak, bazen istem dışı gün içinde dişlerini sıkan var.

Diş sıkmasına karşı, alınması gereken bir önlem var mı? Peki ben kendi dişimi sıkıp sıkmadığımı nereden anlayabilirim?

Başlangıçta anlaşılmıyor. İlerleyen günlerde bir semptom veriyor. Zamanla dişlerin yapısal olarak değişikliği, çene ağrısı, kulak ağrısı, bazen baş ağrısı, geceleri özellikle diş gıcırdatanlarda sabah kalkarken bir halsizlik. Bunlar hep Bruksizm’in belirtileri, semptomları.

Peki Bruksizm’in bir nedeni var mı?

Bunun ilk nedeni, psikolojik. İnsanlar günümüzde stresli dönemler geçiren insanlar geceleri diş gıcırdatma, gündüzleri de dişi sıkma şeklinde bu psikolojik problemlerin dışa vurum şeklidir aslında.

Diş sıkması yaşayan kişideki yüzünde oluşan belirtiler nelerdir?

İyilik Sağlıkta Ruhunuz Dinlensin: ‘Müzik Şeridi’ ! İyilik Sağlıkta Ruhunuz Dinlensin: ‘Müzik Şeridi’ !

Dişleri sıktığımız zaman, zamanla çene dediğimiz şu bölgelerdeki kasları sıktığımız için kasların gelişmesinden kaynaklı vücut şekli zaten V çeneye dönüyor. Şu kaslar daha etkin oluyor. Bununla beraber, çene kasları özellikle sabah uyanınca dişleri ağzı açamama, şu bölgede ağrılar hissediliyor. Bazen kulak ağrısı ile gelen hastalarımız oluyor. ‘Kulağım ağrıyor ama sebebini bilmiyorum.’ Bazen baş ve boyun kaslarında ağrılara sebep olabiliyor. Bazen diş ağrılarına sebep olabiliyor. Mine çatlağından kaynaklı diş hassasiyetlerine sebep oluyor. Bazen de, daha doğrusu genellikle de dişlerin yapısal olarak o morfolojileri bozuluyor. Şekilleri bozuluyor yani.

Peki, bunun bir tedavi yöntemi var mı?

Bunun tedavi yöntemleri var. Öncelikle, kişinin bu işin farkındalığını sağlamamız lazım. Evet, sen dişini, sıkıyorsun diye bunu bir kabul etmesi gerekiyor. Varsa, psikolojik bir problemi bu problemin çözülmesi gerekiyor. Daha sonra biz diş hekimleri, dişler birbirine zarar vermesin diye diş ve çevre dokuları, gerek çene kasları birbirine zarar vermesin diye, o bölgeler zarar görmesin diye bizler bunlara koruyucu plak dediğimiz gece plaklarını uyguluyoruz. Fakat, bu plağı bile parçalayacak şekilde diş sıkanlarla karşılaşıyoruz. Ciddi diş sıkanlar, bunlar için de botoks öneriyorum. Botoks uyguluyoruz.

Botoksu nerelere uyguluyorsunuz?

Şurada, massater kasında ve şurada yine bir kas var massaterin uzantısı. Şu bölgedeki kasa.

Onu uyguladıktan sonra diş sıkma eylemi bitiyor mu peki?

6 ay gibi bir süre, hastayı rahatlatıyor. 6 ayda bir yenilenebiliyor. Bunun bir sınırı yok.

Muhabir: Duygu Saral

Kameraman: Tuğba Altın

Editör: Rümeysa Şahin