Yalova Gazetesi’nin yeni serilerinden olan “Ağız ve Diş Sağlığı” köşesi yeni konuklarını almaya devam ediyor. Diş hekimi Emrecan Okumuş, Yalova Gazetesi İnternetten Sorumlu Müdürü Duygu Saral ile “İmplant” konusunu masaya yatırdı. Diş Hekimi Okumuş, İmplant ile ilgili merak edilen soruları gazetemiz aracılığı ile yanıtladı.
Emrecan Okumuş Kimdir?
E.O: Merhabalar, ben Diş Hekimi Emrecan Okumuş. 2016 yılı Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. 2018’den beri de Mars Diş Polikliniğinde kurucu hekim olarak görev yapmaktayım. Bugün size implantlarla ilgili bilgi vereceğim. Çünkü implant konusu halk arasında yanlış anlanan ve kulaktan kulağa yanlış bilgilerle gezen bir konu olduğu için birazcık yardımcı olmak istiyorum.
İmplant Nedir?
E.O: İmplantlar, titanyum ve alaşımla oluşturulan silindirik, sterilize edilmiş maddeler olarak tanımlayabiliriz. İmplantlar, diş eksikliği sonucunda o bölgeye konması için özel olarak tasarlanmışlardır. Eskiden bildiğiniz üzere ya hareketli protezler ya da köprüler yapılmaktaydı. Ancak son zamanda sağlam olan dişleri yıpratmadan veya kesmeden güzel bir şekilde implantlarla çözüm bulabilmekteyiz. Ancak halk arasında biraz insanlarımız implant yaptırmaktan korkuyor. İmplant’ın kendilerine uygun olmadığını düşünmekteler.
İmplat’ı Kimler Yaptırabilir?
E.O: İmplantlar her yaşa, 18 yaştan büyük bireylere uygulanabilir. Bizim burada dikkat ettiğimiz olay; diş etinin ve kemiğinin yeterli seviyede olması. Kemiğin eninin, boyunun bizim için yeterli olması ve oraya uygun çapta ve boyda implant yapabilmemiz bizim için önemli. Bunun dışında sistemik problemleri varsa bunlarla ilgili araştırmalarımızı yapıp gerekli doktorlardan uygunluğunu alıyoruz ve ona göre implant yapabiliyoruz. Yani, “Ben şu yaştayım, bana asla implant olmaz” diye hastalarımız düşünmemeli. Her yaş gurubuna belli zemin oluştuğu zaman implant uygulanabilir.
İmplant Yaptırmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
E.O: İmplant korkulması gereken bir şey değildir. İşlemi normal bir diş çekimi kadar aslında basit bir işlemdir. Normal bir diş çekiminde de o bölge uyuşturulup alınırken, implant’da da o bölge uyuşturulduktan sonra gerekli bir şekilde implantınız koyulmaktadır. Koyulan materyal biyo uyumlu bir materyal olduğu için size ilerleyen bir zamanda bir sıkıntı, problem çıkarmaz. Hastalarımız da bunu çok merak etmekte.
İmplant Uygulaması Ne Kadar Sürüyor?
E.O: İmplant uygulandıktan sonra kemiğin kaynaşabilmesi için minimum 3 aylık bir bekleme sürecimiz oluyor. Sonrasında ise yapılan implant sayısına göre 1 ila 3 hafta içerisinde dişinize kavuşuyorsunuz. Normal bir implant sürecinde siz üç buçuk ay sonra dişlerinize kavuşmuş olursunuz. İmplant yapıldıktan sonraki geçen 3 aylık süreçte de protez kısmında size zaten tedavinizi tamamlayan hekim gerekli bilgileri verecektir. Ancak burada da çok farklı seçenekler günümüzde mevcut. Vidalı, simante, metal destekli, porselen, zirkonyum gibi birçok seçenek mevcut ve yeterli kemiğin olmadığı durumlarda bazen hibrit seçenekler de sunuyoruz hastamıza. Hibrit seçenekler, implanların üzerine takıp çıkarılabilen protezler veya yine vidalanabilir protezler oluyor. Burada sizin hekiminizden talep etmeniz gereken aslında iyi bir planlama süreci ve bunu size iyi bir şekilde anlatan uygulayan bir hekimle tedaviye başlamanız çok çok önemli.
İmplant Bakımı Nasıl Yapılmalı?
E.O: Bazı yanlış inanışlar olabiliyor. Çünkü implant yaptırdıktan sonra hiç bakmamamız veya asla onlara bir şey olamayacak gibi bir durum yok. Biz yine kendi dişimiz gibi implant üstü protezlerimizi güzel bir şekilde bakımını yapmalıyız. Hekimimizin bize önerdiği şekilde fırçalama, ip veya ağı duşu gibi seçeneklerle güzel bir şekilde temizledikten sonra da 6 aylık ve 1 yıllık süreçlerle kontrolü asla ihmal etmememiz gerekiyor. Çünkü herhangi bir ağrı olmasa bile belki büyük bir sorun vardır ve bunu siz göremiyorsunuzdur ama ne kadar erken bir süreçte buna müdahale edilirse implant üstü protezinizi ve implantlarınızı kullanmanız o kadar rahat olacaktır ve daha uzun ömürlü olacaktır.
Muhabir/Duygu Saral
Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel