Kutlamalar, Yalova açıklarında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitlerimiz anısına çelenk bırakılmasıyla başladı. Yalova Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende, Yalova Bölge Liman Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Yalova Bölge Liman Başkanı Deniz Kaya, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi.
Vali Kaya konuşmasında, “Maalesef geçmişte kapitülasyonlar sebebiyle yabancı gemilere imtiyaz tanınmış ve bu gemiler ülkemizdeki deniz ticaretinde söz sahibi olmuşlardır. Bu durum uzun yıllar denizciliğimizin gelişmesinin önünde büyük bir engel olarak kalmıştır. 1926 yılında 'Türkiye sahillerinde nakliyatı bahriye (kabotaj) ve limanlarla karasuları dâhilinde icrayı sanat ve ticaret hakkındaki kanun'un yayınlanması ile bu ayrıcalığa bir son verilerek, ülkemizin kendi limanları arasındaki deniz ticareti faaliyetlerinin yalnızca yurttaşlarınca yapılması temin edilmiştir. Kapitülasyonlar kaldırılmış, Türk karasuları içinde yabancı şirketlere olanak sağlayan yüzlerce yıllık düzenlemelere bu kanunla son verilmiştir” dedi.
Kaya, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1 Kasım 1937 tarihli TBMM'nin açılış konuşmasındaki denizcilik vizyonuna da vurgu yaparak, “Gazi Mustafa Kemal şu sözlerle denizciliğe yön vermiştir: ‘En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği Türk'ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.’ Bu atılımın, dönemi itibariyle, milli ekonomiye sağladığı katkı kadar ülke saygınlığının önemli bir göstergesi olduğunu da belirtmek gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Denizcilik alanında elde edilen siyasi ve ekonomik kazanımlara değinen Vali Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu kanun ile birlikte, cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, denizcilik eğitimi ve bunun gibi alanlarda siyasi ve ekonomik kazanımlar elde edilmiştir. Günümüzde denizcilik alanında güçlü ve büyük Türkiye idealine ulaşmak amacıyla Marmara’nın incisi güzide şehrimiz Yalova'da yaklaşık 40 bin kişiyi istihdam eden tersanelerimiz, tekne imal tesislerimiz, limanlarımız, balıkçı barınaklarımız ve diğer tüm denizci paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaktayız.”
Vatandaşlara balık ekmek ikram edildi, çocuklar gönüllerince eğlendi
Konuşmanın ardından Yalova Cumhuriyet Meydanındaki tören sona erdi ve İDO Yalova-Kartal iskelesinden teknelere binildi. Meydanda gerçekleştirilen törenin ardından Yalova Valisi Hülya Kaya, Yalova Belediye Başkan Vekili Hatice Öncü Yürekkorkutan, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapı, İl Emniyet Müdürü Salih Gözüm, Jandarma İl Alay Komutanı Albay Ali Naci Birinci, İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk ve il protokolü denize tekneyle açıldı. Tekneye balıkçı ve kamuya ait tekneler de eşlik ederek bir deniz korteji oluşturdular. Atatürk’ün Yürüyen Köşkü’nün açıklarında Vali Hülya Kaya ve Liman Başkanı Deniz Kaya denize çelenk bırakıldı. Protokol mensupları ve diğer teknelerde bulunan vatandaşlar da gösterileri ilgiyle takip ettiler. Kutlamalar Yat Limanında gerçekleştirilen kokteyle sona erdi. Günün ikinci programında ise İDO Yalova-Kartal İskelesinden kalkan gemi ile deniz turu düzenlendi. Saat 16:00’daki programda ise protokol tarafından etkinlikler açıldı ve stantlar gezildi. Vatandaşlara balık ekmek ikramının ardından çocuk etkinlikleri başladı ve su sporları gösterileri yapıldı. Saat 17:00’da gerçekleşen günün son programının ardından 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 98. Yıldönümü kutlama programı sona erdi.
MUHABİR/ RÜMEYSA ŞAHİN