MAKFED Toplantısı Yalova OSB’de Yapıldı MAKFED Toplantısı Yalova OSB’de Yapıldı

Yalova’da faaliyet gösteren STK’lar, Yalova’da yaşayan vatandaşların hayatlarının kolaylaştırılması adına çaba harcıyor. Bu STK’lardan biri olan ve 2019 yılından beri Yalova’da çalışmalar gerçekleştiren Birlikte Kanserle Mücadele Derneği (BİKAMDER), Yalova’daki kanser hastaları için ve kanserle mücadele etme adına birçok farkındalık yaratıyordu ve geçtiğimiz haftalarda düzenledikleri Olağanüstü Genel Kurul ile yeni yönetimini belirledi. Derneğin 2019 yılından itibaren Kurucu Genel Başkanlığını görevini üstlenen Nurcan Bayar mevcut görevine devam ederken, Derneğin sözcüsü Dr. Deniz Öner ise yönetim kurulu toplantısının ardından Başkan Yardımcılığı’na getirilmişti. 
Olağanüstü Genel Kurul sonrası önümüzdeki döneme daha güçlü giren BİKAMDER, Yalova’da bir ilki gerçekleştirerek tüm Türkiye’ye örnek olacak. Dernek Başkanı Bayar’ın kanserden vefat eden oğlu Can Eldem’ın isminden alınan ilhamla “Can Özüm” adı altında, Yalova’da kan ve trombosit’e acil ihtiyaç duyan kanser hastalarına büyük fayda sağlayacak büyük bir proje hayata geçiyor. 
BİKAMDER, “Can Özüm” projesini hayata geçirerek, hazırladıkları rıza metnini tüm Yalovalılara ulaştırmayı planlıyor. Hazırlanan metine imza atan vatandaşlar, BİKAMDER’in veri tabanında kayıt altına alınacak ve acil kan ihtiyacı olan kanser hastaları için zaman kaybetmeden kan ihtiyacı karşılamış olacak. Oluşturulan bu projeye Türk Kızılayı Yalova Şubesi de destek veriyor.
BİKAMDER, gerçekleştirecekleri bu dev proje için Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki dernek binasında basın mensuplarıyla buluştu projenin detayları hakkında bilgi verdi. BİKAMDER Başkanı Nurcan Bayar ve Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Öner ile birlikte Türk Kızılayı Yalova Şube Başkanı Selvet Duman konuya dair açıklamalarda bulundu.
“Projeyi destekliyoruz”
BİKAMDER’in kamuoyu ile paylaştığı “Can Özüm” projesini Türk Kızılayı Yalova Şubesi olarak desteklediklerini söyleyen Başkan Duman, “İlimizdeki Sivil Toplum Örgütleri ile koordineli bir çalışma içerisindeyiz. Kızılay, Türk ulusunun müşterek adresidir. BİKAMDER kurulduğu günden bu yana bizimle planlı ve programlı bir çalışma içerisindedir. Biz de imkanlarımız ölçüsünde tüm STK’larla olduğu gibi BİKAMDER’in yanında ve yakınındayız. Can Özüm projesinin hem dernek üyelerimizin hem de ilimizde yaşayan tüm yurttaşlarımız için önemli bir katma değer olacağını düşünüyorum. Projeyi destekliyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz” dedi.
Yalova Bikamder Kanser Hasta Kan Bagis Trombosit Proje Kizilay Destek Haber (5)“Veriler gizli kalacak”
Can Özüm projesi ile yapmak istediklerini paylaşan BİKAMDER Başkan Yardımcısı Dr. Öner, “Lösemi gibi acil kan ve trombosit ihtiyacı olan kanser hastalarını ve ailelerinin dertlerine çare olmak istiyoruz. Bu yüzden tüm Yalova halkına duyuruyoruz; Düzenli olarak kan bağışına yapacak uygun insanların bize ulaşmalarını istiyoruz. İster web sayfamız üzerinden, ister iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşarak ve aydınlatma metnimizi okuyarak ve bize rıza vererek düzenli kan bağışçımız olabilirler. Onların verileri bize gizli kalacak. İhtiyaç olduğu zaman biz onlara ulaşacağız ve kan vermeye müsait olduklarını teyit ettikten sonra hasta ve aileleriyle onları buluşturacağız. Değerli basın aracılığıyla duyurmak istiyoruz ki; Herkes bu konuyu birbirlerine dağıtma ve ulaştırmak için duyarlı olsun ki, elimizde çok sayıda farklı kan gruplarından elimizde vericiler olsun ve hastalarımız, hastanelerde çaresizlik içinde kan beklemesin ve dertlerine derman olalım” ifadelerini kullandı. 
Yalova Bikamder Kanser Hasta Kan Bagis Trombosit Proje Kizilay Destek Haber (3)“Hastalarımızın ilimizde tedavi olmasını istiyoruz”
Projenin ismini alan oğlunu, 2005 yılında lösemiden kaybettiğini ve tedavi sürecinde büyük zorluklar yaşadığını belirten BİKAMDER Başkanı Nurcan Bayar hazırladığı metni okudu: “Siz hiç etrafınıza kan ihtiyacı için yaşlı gözlerle yalvardınız mı? Kan vermek üzere hastaneye gelen gönüllülerin ayaklarınıza kapandığınız oldu mu? “Evladımıza umut oldunuz” diye kendilerini onlarca defa öptünüz mü? Siz çaresizlik nedir bilir misiniz? Ben, kan alma odasında evladına kan gönüllüsü bulamayınca dizlerinin önüne çökmüş, hüngür hüngür ağlayan babayı gördüm. Bu evlada kan bulamazsam, evladım ölecek diye kendini parçalayan babayı gördüm” şeklinde konuştu.  Yaşadığı tecrübeden bahseden Başkan Bayar, “Biz de aynı şekilde çocuğumuz için kan arayışı içerisindeydik. Çocuğun aciliyetine mi yanalım, kan peşine mi koşalım? Yabancı bir ildeyiz, kimseyi tanımıyoruz ve nereden kan temin edeceğiz, bilmiyoruz. Onun için 2014 yılından itibaren ilimizde tedavi görmek için çaba göstermeye başladık. Topladığımız 25 bin imzanın ardından nihayet 2015 yılında kemoterapi ünitesini getirttik. Onkolojinin de öncüsü olacağız demiştik ve nihayet onkoloji de geldi. Ama bununla yetinmiyoruz. Radyoterapiden kemoterapiye, psikolojik tedaviden ve nükleer tıpa kadar artık hastalarımızın ilimizde tedavi olmasını istiyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü’ne talep ettikleri Pet-CT cihazıyla ilgili topladıkları 27 bin imzadan bahsettiklerini söyleyen Başkan Bayar, “Kendileri bize söz verdi ve bu talebin yerine getirilmesini bekliyoruz. Gerekirse önceki gibi yine meclise kadar gider ve sesimizi duyururuz. Yeter ki hastalarımız kendi illerinde tedavi olsun ve sağlıklarına daha endeksli yaşasınlar” ifadelerini kullandı. 
“Biz ya da ailemizden biri bu hastalıkla karşılaşabilir”
Derneklerinin isminde olduğu gibi hep birlikte mücadeleleri gerektiğini belirten Başkan Yardımcısı Dr. Öner, “Burada bir hastanemiz var. Hastanemiz, araştırma ve uygulama hastanesi olarak Yalova Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi öğrencileriyle ve eğitim kadrosuyla bütün hastalara eğitim verecek şekilde gelişmesi, kanserle ilgili hastalıklar için çok değerli. Çünkü hastalar, hasta psikolojisi içerisinde, tedavilerin ağırlığı içinde ve aynı zamanda ekonomik zorluklar içerisinde oluyorlar. Başka şehirlere kontrollere ve tedavi olmaya gitmek hem maddi hem de manevi olarak yorucu. Bunun artık ortadan kalması gerekiyor. Yalova küçük bir il değil. Dolayısıyla bu eksiklikleri hep beraber gidermek üzere sivil toplum olarak Yalova’daki kanser hasta hakları ile ilgili çalışan dernek olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu bireysel bir sorun değil, hepimizi ilgilendiren bir konu. Çünkü bir gün biz ve ya da ailemizden biri bu hastalıkla tanışabilir” şeklinde konuştu.
Yalova Bikamder Kanser Hasta Kan Bagis Trombosit Proje Kizilay Destek Haber (1)“İl olarak iyi bir yerdeyiz”
Kanın, acil bir ihtiyaç olmadığını, sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirten Türk Kızılayı Yalova Şube Başkanı Duman, “O yüzden derneğimizin kan bağışı farkındalığını ve bunun sürekli hale gelmesi için yapmış olduğu çalışmayı anlamlı buluyoruz. Daha öncesindeki yaşanmışlıklar Nurcan Başkan tarafından ifade edildi. Bugün, özellikle belli kan grupları için insanlar birbirine erişebilsinler ve ulaşabilsinler diye Whatsapp grupları oluşturuluyor. O bakımdan önceki yaşanmışlıklar bir tecrübedir. Ama şu andaki kanla ilgili ciddi bir sorun yaşamadığımızı ifade etmek isterim. İl olarak Türkiye sıralamasında çok iyi bir yerdeyiz. Bunun için kan alma bölümünde çalışan tüm çalışanlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.
Muhabir-Kameraman-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Yalova Bikamder Kanser Hasta Kan Bagis Trombosit Proje Kizilay Destek Haber (2)

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel