Ülkemizde 1-7 Nisan tarihleri arasında farkındalık yaratmak amacıyla Ulusal Kanser Haftası kutlanıyor. Bu özel hafta için ülkemizde birçok etkinlik gerçekleştiriliyor ve bunlara da Yalova’nın en önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Birlikte Kanserle Mücadele Derneği de dahil oldu. Geçtiğimiz haftalarda 2-4 Nisan tarihleri arasında Gazipaşa Caddesi’ndeki Küçük Amfi bölgesinde Dev Kolon Maketi kuracaklarını açıklayan BİKAMDER, dün itibariyle planladığı etkinliklere başladı.
BİKAMDER’in önderliğinde gerçekleşen etkinliğe Kanserle Dans Derneği, Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, Yalova Belediyesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, İl Özel İdaresi, Yalova Üniversitesi, Türk Kızılay’ı Yalova Şubesi, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü de destek veriyor.
BİKAMDER’in başlattığı bu özel organizasyon kapsamında BİKAMDER Sözcüsü Radyobiyolog Dr. Deniz Öner, Yalova Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
“BİKAMDER Hastaların Hep Yanında”
Esas uzmanlık alanının Tümör Biyolojisi olduğunu, emekli olduktan sonra sağlık projelerine destek verdiğini söyleyen Radyobiyolog Dr. Deniz Öner, ilk olarak BİKAMDER’in Yalova’da gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verdi. Dr. Öner, “Çok başarılı çalışmalara imza attık. Çünkü biliyorsunuz kanserle mücadele hep birlikte olmayı gerektiriyor. Maddi destek, manevi destek, ikinci görüş desteği kanserden korunmak için yapılacak çalışmalar, erken tanı ve taramalara insanları yönlendirmek gibi çalışmalar oldu. İl Sağlık Müdürlüğü’nün KETEM ekibiyle birlikte köylere gidip halkı bilgilendirmekten tutun, yine kanserle ilgili önemli farkındalık günlerinde bu konuya dikkat çekmek… Önce insanların kanser olmamaları için ne yapmamaları gerektiğini anlatan farkındalık çalışmaları, ikinci olarak erken tanı için neler yapılabileceği ve daha sonrasında da tedavi aşamasında BİKAMDER, hastaların yanında oluyor” dedi.
“Kalın Bağırsak Kanseri ile Ulusal Kanser Haftası’nı birleştirdik”
Kanserle mücadele konusunda Yalova’daki eksikliklerden bahseden Dr. Öner, “Nükleer Tıp Merkezimiz yok, Pet Ct cihazımız yok. Başlangıçta kanserle mücadele için kemoterapi ünitemiz bile yokmuş. Kemoterapi için başka illere gidiliyorken BİKAMDER, imza kampanyaları ve lobi faaliyetleriyle bunu getirtti. Sonuçta şu anda Yalova’daki kanser hastaları kemoterapilerini alabiliyorlar. Ama yine kanser hastaları rutin kontroller için başka büyük şehirlere gitmek zorundalar. Bizim dernek olarak gerek siyasi partilere gerekse sağlıkla ilgili bütün otoritelere duyurmak istiyoruz; Biz kendi şehrimizde tedavi olmak istiyoruz. Hastalar zaten halsiz ve yorgun. Ekstra yorgunluk oluyor ve enfeksiyona açık hale geliyorlar” ifadelerini kullandı. Ulusal Kanser Haftası kapsamında önlenebilir kanserlere dikkat çekmek, kanserden korunma, erken tanı ve tarama konusunda ücretsiz yapılan tetkiklere dikkat çekmek amacıyla etkinlikler gerçekleştirildiğini hatırlatan Dr. Öner, “Biz de bu kapsamda BİKAMDER ve Kanserle Dans derneği olarak şişme bir kolon getirdik ve bu bağırsak hastalıklarını gösteriyor. Enteresan bir durum oldu. 1-31 Mart Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı’ydı. Biz, Ulusal Kanser Haftası ile ikisini birleştirmiş olduk. Hem tüm kanserlerden korunmak için neler yapılaması gerektiğini anlatıyoruz hem de bağırsak kanserlerinden korunmayı anlatıyoruz. Bağırsak kanseri niye önemli? Bağırsak kanserleri Türkiye’de ve dünya da en sık 3. görülen kanser türü. Eğer erken tanıyla yakalanırsa tedavi şansı çok yüksek olduğu için buna dikkat çekmek istiyoruz. Dev kolonun içinden geçenler normal bir bağırsak duvarı ya da hasta bir bağırsak duvarını görebiliyorlar ve aynı zamanda bilgi alıyorlar” şeklinde konuştu.
“Sağlıklı seçimlerle kanser riskini düşürebiliriz”
Farklı kurumlarla iş birliği yaptıklarını açıklayan Dr. Öner, “Milli Eğitim ile de bir protokol yaptık. Öğrencilerimizi de çağırıyoruz. Niye? Evet, bağırsak kanseri yaş ile artan bir hastalık ama genç yaşta yapılan sağlıklı seçimlerle o kanserlerin oranını azaltabiliriz. Onun için de bu etkinlikle gençlere sağlıklı beslenmenin, daha çok hareket etmenin, aşırı kilodan kaçınmanın, sigara dumanından uzak durmanın zararlarını anlatmak istiyoruz” dedi. Etkinliği planlamak için görüşmeye gittiklerinde birçok kurumdan destek aldıklarını açıklayan Dr. Öner, “Son anda bir seçim olayı yaşadık. Bazı vaat edilen şeyler orada kaldı ve gerçekleşmedi. Mesela ses düzenimiz olacaktı ve burada öğrencilerimize anlatırken sesimi duyurmak için bağırmak zorunda kalıyorum. Bu gerçekleşmedi çünkü o noktada kimseyi bulamıyorsunuz ve bu tabi ki üzücü. Çünkü sağlık, din, dil, ırk ve siyasi görüş gibi hiçbir şeyi ayırmaz. Dolayısıyla bunu kurumların devamlılığı açısından bir eksiklik gördüğümü söylemek istiyorum” diyerek sitem etti.
Muhabir-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel
Kameraman/Arda Kızıltan