Bursa Ulaştırma 4. Bölge Müdürlüğü’nün, Yalova il merkezi sınırları içinde servis hizmeti veren şoförlerin belgelerini iptal etmesiyle ilgili gündem Yalova’daki 2 Oda Başkanı’nı karşı karşıya getirdi. Konuyla ilgili olarak kamuoyuna açıklamada bulunan Yalova Şoförler Odası Başkanı Hüseyin Çetin, sorunun çözümü için Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ile Yalova Belediye Meclisi’ni göreve çağırmasının ardından yeni bir polemik konusu Yalova gündemine düştü. Başkan Çetin’in açıklamalarının ardından Yalova Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Halil Ünver, konuyla ilgili olarak Yalova kamuoyuna açıklamada bulunurken, Başkan Çetin’in kendisini ilgilendirmeyen ve yetkisi olmayan bir konuda yorumda bulunmasının talihsizlik olduğunu söyledi.

“Bir kırtasiyecinin bakkal hakkında yorum yapma hakkı ve bilgisi yoktur”

Şimdi Yalova’da Tur Zamanı! Şimdi Yalova’da Tur Zamanı!

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kanunu maddeleri ile yetki ve sorumlulukların belirlendiğini hatırlatan Başkan Ünver, “Her meslek dalının olduğu gibi Servis İşletmecilerinin de bağlı olduğu bir esnaf odası bulunmaktadır. Yalova merkez ilçe sınırlarında Minibüsler, Minibüsçüler Esnaf Odasına, Servis İşletmecileri de Servis İşletmecileri Esnaf Odasına kayıtlıdır. Mücevherin değerini sarraf bilir düsturundan yola çıkarak Servis İşletmecileri sorunlarını ve var olan sorunların çözümlerini bağlı oldukları Esnaf odası, yani Servis İşletmecileri Esnaf Odası bilir. Bir kırtasiyecinin bakkal hakkında yorum yapma hakkı ve bilgisi yoktur. Hal böyle iken, büyüğümüz, yaşından dolayı saygı duyduğumuz Sayın Şoförler Odası Başkanımızın konu hakkında yeteli bilgi sahibi değilken açıklama yapması kendisi açısından bir talihsizliktir” dedi.

“Sayın Başkan bilgisi olmadığı konu hakkında yorum yaparak kendini küçük düşürdü”

Servis plakalarına getirilen tahdit sebebiyle düştüğü iddia edilen belgelerin D4(S) servis yetki belgesi değil, D2 yurt içi turizm taşımacılığı, B2 uluslararası turizm taşımacılığı belgeleri olduğunun bilgisini veren Başkan Ünver, “Sayın şoförler Odası Başkanımızın yetki ve sorumluluk alanı dışında kalan servis işi ile ilgili bilgisi haklı olarak eksik ve yetersiz olması sebebiyle böyle bir beyanatta bulunarak kamuoyunun önünde kendisini küçük düşürmüştür. Sayın Şoförler Odası başkanımız başta olmak üzere ulaşım sektöründe ki tüm paydaşlarımızla uzlaşı içinde herkesin hak, hukuk ve sorumluluklarını bilerek ve gözeterek çalışmaya göstermiş olduğumuz gayret bundan sonra da aynı şevk ile devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“Herkes yetki sınırlarını bilerek hareket etsin”

Başkan Ünver, “Ulaşım sektöründe var olan sorunların tamamı, sektör paydaşlarının devamlı olarak diğer iş kolunda faaliyet gösteren ulaşım esnafının işine, aşına kendi menfaati için saldırması sebebiyle olmaktadır. Biz servisçiyiz. Servis işletmecisi esnafın hakkı, hukuku, huzuru için çabalıyoruz. Turizm taşımacılığı, minibüs işletmeciliği, taksi işletmeciliği, otobüs işletmeciliği bizim iş kolumuz değildir. Servis işletmeciliği yapan esnaf arkadaşlarımızın odası Servis İşletmecileri Esnaf Odasıdır. Yasa gereği yetki ve sorumluluk Servis işletmecileri Esnaf Odasında olması sebebiyle herkesin yetki sınırlarını bilerek hareket etmesini diliyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi ve açıklamalarına son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel