Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu Yalova İl Başkanı Ersin Tanrıkulu, daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sendikal barajın, yeniden TBMM gündemine getirilmesinin sendikal ahlaka aykırı olduğunu belirtti. Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada, “Tekrar uygulanmaya çalışılan Yüzde 1 barajının, Anayasanın 10. ve 51.  Maddesine ve Türk Ceza Kanunun Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi başlıklı 118. Maddesi 2.fıkrası gereği sendikal faaliyetlerin engellenmesi konusunda hukuka aykırı olması nedeniyle, hem bir suç unsuru teşkil etmesi, hem yargı kararlarına hem de sendikal ahlaka aykırı olduğu için itirazımız var” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası

 X. Kanun önünde eşitlik

Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Topçular’a Dev Zam! Topçular’a Dev Zam!

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (…) 9 kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

C. Sendika kurma hakkı

Madde 51 – (Değişik: 3/10/2001-4709/20 md.) Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir. Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir. (Mülga dördüncü fıkra: 7/5/2010-5982/5 md.) İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir. Sendika ve üst kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.

Türk Ceza Kanunu

Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi

Madde 118- (1) Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur denilmektedir. Toplu Sözleşme kararı olan yüzde 1 barajının Danıştay tarafından iptal edildiğini anımsatan Tanrıkulu, “Kanun tanımayan, ilkeli duruştan nasibini almamış sarı sendikaların, ağa babalarından ısrarla talep etmeleri üzerine bu defa barajın yüzde 2'ye çıkarılması, Cumhur İttifakı bileşenlerince kanunlaştırılmıştı. Anayasa ve sendikal mevzuata aykırı olan bu düzenlemeye Anayasanın 10. ve 51. Maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nden tokat gibi bir karar çıkmıştı. Bu karara rağmen, uslanmayan, utanmayan sarı sendikalar bu defa da yüzde 1 barajını kanun yoluyla hayata geçirmeye çalışmaktadır. Bu kararın, TBMM Genel Kurulu’nda aklıselim milletvekillerinin teklifi ile değişeceğine inanıyorum. Değişmezse, AYM kararına açıkça aykırı olacağı için Danıştayca derhal iptal edilecektir. Bilinsin ki sendikal ilkelerimiz ve kurumsal ahlakımız, adaleti merkeze alan sendikal anlayışımız gereği bu ilkesizliğe karşı en net tavrı göstereceğiz.”

Kaynak: Haber Merkezi