KISA KISA

Başkan Soygüzel; Donanma’nın Yalova İçin Önemini Biliyoruz

Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel Yalova gündeminde yer eden önemli konuları Yalova Gazetesi’ne değerlendirdi.

Yalova’nın en önemli simgelerinden biri olan Donanma Tesisleri’nin akıbeti ve Yalova’nın köylerini yakından ilgilendiren yaz aylarında yaşanan su problemi konusunun ne olacağı Yalovalılar tarafından merakla bekleniyor.

Yerel seçim dönemi boyunca polemik konusu olan Donanma Tesisleri geçtiğimiz haftalarda Yalova Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yıkıldı. Tesislerin bulunduğu arsanın Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı tarafından Yalova İl Özel İdaresi’ne kullanımı için devredildiği ortaya çıktı. İl Özel İdare’nin bu bölgeyİ Gastronomi Merkezi olarak kullanacağı ile ilgili söylentiler dolaşıyor.

Bir diğer konu ise geçtiğimiz yaz ayları Yalova’nın köylerinde yaşanan su probleminin çözümü için atılacak adımlar oldu. Yalova İl Özel İdaresi, su kullanımının verimli hale gelmesi için “Akıllı Su Sayaçları” projesini hayata geçirmişti. Bu proje için belirlenen 5 Milyon Liralık bütçenin üstüne çıkılmasının ardından limit yükseltmek için yeni bir karar alınması gerekiyor.

Yalova Gazetesi olarak bu iki önemli konunun son durumunu öğrenebilmek adına Yalova İl Genel Meclisi Hasan Soygüzel’in makamına gittik. Başkan Soygüzel, Donanma Tesisleri ile Akıllı Su Sayaçları hakkındaki son durumu açıklarken, Yalova’nın köylerindeki plajların temizliği ile ilgili kimin sorumlu olduğuna dair kafa karışıklığını da giderdi.

“Donanma’nın kullanım hakkını aldık”

Donanma olarak tabir edilen yerin Yalova için çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Soygüzel, “Yalova’nın kent hafızasında büyük bir yere sahip. Kent tarihi bakımından da Yalova’da yaşayan birçok insanın hatıraların önemli yer edinmiş bir yer. Buranın bildiğiniz gibi sadece arsası mevcut… Bu arsanın mülkiyeti Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı’na ait ve mülkiyet tekrar Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı’na geçince, vakıf ve Sayın Valimiz arasında gerçekleşen görüşmeler neticesinde Yalova İl Özel İdaresi olarak kullanımını aldık. Bu çerçevede de Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı ve İl Özel İdaresi arasında bir protokol imzalandı. Biz de Yalova İl Genel Meclisi olarak bu süreci yürütmek adına bir meclis kararı alarak idareye bir yetki vermiş olduk. Bu çerçevedeki süreçler Sayın Valimiz olmak üzere İl Genel Sekreterimiz ve İdaremizin yetkili birimleri tarafından yürütülüyor” dedi. Bu bölgeyi tüm Yalovalılar gibi önemsediklerini vurgulayan Başkan Soygüzel, “Donanma’nın Yalova için önemini biliyoruz. Bu çerçevede bütün kişi ve kurumlarla geniş bir istişare halindeyiz. Yalova Belediyemiz de dahil olmak üzere burada yapılacak çalışmalarla fikirleri, değerlendirmeleri, görüşleri ve önerileri alıyoruz. Şu anda İdare tarafından yürütülen bir hazırlık çalışması var. Aynı zamanda da o yerle ilgili İdare tarafından Yalova Belediyesi’ne sunulmuş olan bir plan değişikliği talebi var. Bu plan değişikliği de Yalova Belediye Meclisi’nde bulunuyor. Gerekli değişiklik yapıldıktan sonra eş zamanlı olarak bizim arkadaşlarımız buranın mimari projesi için çalışma yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Gastronomi Merkezi kurulması için çalışma var”

Hazırlanan mimari projenin Donanma’nın tarihi, kimliğini yansıtan ve kente değer katacak bir yapı olması için çalıştıklarını belirten Başkan Soygüzel, “İl Özel İdaremiz tarafından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na burada bir Gastronomi Merkezi oluşturulması için SOGEP programına sunduğumuz 5 Milyon TL’lik bir hibe projesi var. Bu hibe projesinin kabul edilmesi gerçekleştirilmesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan SOGEP programı kapsamında hibe almış olacağız. Tabi bu yeterli değil… Yine İl Özel İdaresi kaynaklarıyla da burada Yalova’mıza yakışan bir yapılanmanın oluşturulması gayreti içerisinde olacağız. Bizim öncelikle burada Yalova’nın gastronomisini ortaya koyan, vatandaşlarımızın kendilerini iyi hissedecekleri bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Başarılı olacağımızı düşünüyoruz ve geniş bir perspektifle çalışmalarımızı yürüyoruz. İdaremiz, zaman zaman projenin gidişatı hakkında bilgilendiriyor. İnşallah önümüzdeki aylarda burada hayata geçirilecek projenin detayları da ortaya çıkmış olacak” şeklinde konuştu. Oluşturulacak proje için Yalova Belediyesi ile de irtibat halinde olduklarını yineleyen Başkan Soygüzel, “Netice itibariyle Yalova’ya yapılacak bütün yapılarda belediye, her şeyden önce düzenleyici ve denetleyici bir kurum olarak müdahil… Dolayısıyla biz bu süreci belediyemizle istişareleri olarak yürütmeye özen gösteriyoruz” dedi.

“Suyun verimli kullanılması su tedariği kadar önemli”

Yalova’nın köylerini yakından ilgilendiren “Akıllı Su Sayaçları” projesiyle ilgili önemli bilgiler veren Başkan Soygüzel, “Biz yerel seçimlerin hemen akabinde Sayın Valimizin başkanlığında Köy Muhtarlarımızla bir araya gelmiştik. Hazırlıkları İdaremiz tarafından yapılan bu proje ilk defa bu toplantıda Sayın Valimiz tarafından açıklanmıştı. Bildiğiniz gibi Yalova, 43 köye sahip küçük bir il. Köy sayımız az olmasına rağmen köylerde yaşayan nüfus bir hayli fazla. Özellikle yaz aylarında köylerimizin nüfusu birkaç kat artıyor. Köylerde aynı zamanda devam eden tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri de var. Özellikle pandemiden sonra köylere ciddi bir talep ve akış söz konusu oldu. Birçok köyümüzde yeni yapılaşmaya yönelik talepler oldu. Bu durumun bir takım sonuçları da oluyor. Bunların başında da su ihtiyacın karşılanması ile ilgili problemler geliyor” ifadelerini kullandı. Yalova İl Özel İdaresi olarak su problemlerinin aşılması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Başkan Soygüzel, “Su kaynaklarının bulunması, sondajların açılması, orman sularının köye ulaştırılması için kaptajlar yapılması ve su altyapılarının yenilenmesi gibi çalışmalar yürütüyoruz. Ama biz yaptığımız araştırmalarda şunu gördük; Suyun verimli kullanılması en az su tedariği kadar önemli. Dolayısıyla bu çalışmamız ve projemiz, Yalova’nın köylerinde içme sularının verimli kullanılmasına yönelik bir proje oldu. Biz bu çalışmayı “Köylere Hizmet Götürme Birliği” aracılığı ile yürüteceğiz. Bu birlik ile 5 Milyon TL’lik rakamla bu projenin yapılmasına ilişkin bir ortak protokol vardı. Ama bu proje belirlenen 5 Milyon TL’yi aşan bir hacme sahip oldu” şeklinde konuştu.

“6 Bin 700 adet su sayacı takılacak”

Birlik ile birlikte yürüttükleri bu projenin limitini Meclis kararıyla 20 Milyon TL’ye çıkarttıkları haberini veren Başkan Soygüzel, “Projenin detaylarına gelirsek öncelikle Yalova İl Özel İdaresi’nin yetki sınırları içerisinde bulunan 22 köyde birinci öncelik olarak yürüteceğiz. Diğer köyler hali hazırda Yalova Merkez ve İlçe Belediyelerimizin mücavir alanında olduğu için ve mevzuattaki kısıtlar nedeniyle bu projemizin kapsamı içerisinde yer almıyor. Bu çerçevede 22 köyümüzde yaklaşık 6 Bin 700 adet akıllı sayaç takacağız. Akıllı sayaçlar vatandaşların ödediği kadar su kullanımına izin veren bir sistemi ihtiva ediyor. Akıllı sayaçların takılmasıyla birlikte buralardaki su şebekesinin işletilmesiyle ilgili süreç de Köylere Hizmet Götürme Birlikleri” aracılığıyla yürütülecek. Bu işlerde kullanılmak üzere proje kapsamında 2 adet mini Ekskavatör, 2 adet kamyonet, 2 adet kamyon ve 1 adet pikap olmak üzere toplam 7 araçlık bir kademe oluşturduk. Su saatleri ve araçları bir arada düşündüğümüzde yaklaşık 43 Milyon TL’lik bir projeden bahsediyoruz. Biz bu projeyi köylerimizde su kullanımını verimli hale getirmek için yapıyoruz” dedi. Projenin yürütülmesi noktasında Köy Muhtarları ile yakın bir iş birliği gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Soygüzel, “Projenin sonunda bütün köylerimize akıllı su sayaçları takıldığında hem şebekelerin bakımı ve onarımı, hem de suyun tedariği anlamında karşı karşıya olduğumuz sorunları büyük ölçüde çözmüş olacağız” ifadelerini kullandı.

 “Muhtarlıklardan yetki devrini bekliyoruz”

İçme suyundan tarımsal sulama yapılması nedeniyle ve kaçak kullanım sebebiyle ciddi bir su ihtiyacının ortaya çıktığına dikkat çeken Başkan Soygüzel, “Biz özellikle tarımsal sulama anlamında da çeşitli projeler geliştiriyoruz. Hem ilgili bakanlıklardan hibe desteği ile hem İl Özel İdaresi kaynaklarıyla çeşitli köylerimizde sulama göletleri yapıyoruz. Geçtiğimiz aylarda da en son Çavuşköy Göleti ile ilgili bir ihalemiz olmuştu. Biz bir yandan akıllı sayaçlar bir yandan da sulama göletleriyle birlikte köylerimizin hem içme suyu hem de sulama suyu ihtiyacının karşılanmasına yönelik önemli bir mesafe kat etmiş olacağız” şeklinde konuştu. 22 köyde kurulacak akıllı su sayaçlarının kullanımının zorunlu olup olmadığına ilişkin soruya cevap veren Başkan Soygüzel, “Bu konuda mevzuat olarak Köy Muhtarlıklarımız yetkili… Köy Muhtarlıklarımızdan su işletmesinin devrine yönelik Muhtarlık kararı almasını bekliyoruz. Muhtarlık kararı alınıp yetkinin İl Özel İdare’ye devredilmesinin ardından bu köylerimizde yaşayan vatandaşlarımız zorunlu olarak akıllı su sayaçlarını takacaklar” dedi.

“Plajların temizliği için ilgili belediyeler ve kaymakamlıklara mali destek veriyoruz”

Yalova’nın köylerindeki plajların temizliği konusundaki sorumluluğun kime ait olduğuna açıklık getiren Başkan Soygüzel, “Yalova İl Özel İdaresi’nin görev sahası içerisinde bazı plajlar var ama bu plajlar öncelikle ilgili köylerimize ait. Özellike Yalova’nın batısında Kocadere ve Fıstıklı başta olmak üzere bu iki köyümüzde vatandaşlarımızın dinlenmek için sahillerden yararlanma amacıyla kullandığı plajlar mevcut. Bu plajların bakımından ve temizliğinden öncelikle ilgili Köy Muhtarlıklarımız sorumlu… Ama köylerimizin bütçe ve teknik imkanları kısıtlı. Dolayısıyla biz ilgili Köy Muhtarlıklarıyla iş birliği yaparak bu süreci devam ettiriyoruz. Mesela geçtiğimiz hafta Kocadere köyümüzde bir plaj düzenleme ve kumlama çalışması yürüttük. Yine geçmişte Kocadere Köyümüzde popüler olarak kullanılan bir plaj vardı ve bu plajın düzenli bir şekilde kullanılmasına yönelik bir tesis için proje hazırlandı. Hatta Çevre ve Şehircilik Bakanımız Yalova’ya geldiğinde bununla ilgili kendilerinden destek istemiştik. Kendisi de destek olacağını söylemişti. Bu çerçevede Çevre ve Şehir Bakanlığımız ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu sağlandığında Kocadere Köyümüze güzel bir plajı da kazandırmış olacağız” diyerek müjdeyi verdi. Fıstıklı Köyü’nde de plajların olduğunun hatırlatan Başkan Soygüzel, “Buraya da yaz mevsiminde ciddi bir ziyaretçi akını oluyor. Özellikle temizlikle alakalı bir takım sıkıntılar söz konusu olabiliyor. Burada da ilgili belediyelerle iş birliği yaparak yol almaya çalışıyoruz. Yalova İl Özel İdaresi olarak özellikle çöplerin toplanmasına yönelik ilgili belediyelere ve kaymakamlıklara mali bir katkı sağlayarak bu temizliğin gerçekleştirilmesini sağlıyoruz. Bu çerçevede Kocadere Köyümüz ile Teşvikiye Belediyemizle, Fıstıklı Köyümüzle de Armutlu Belediyemizle yakın iş birliğimiz var. Bu vesileyle de ilgili belediyelere yakın iş birlikleri nedeniyle çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanarak açıklamasını sonlandırdı.

Muhabir-Kameraman-Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel