Yalova gündeminde son haftalarda büyük yer edinen Yalova Kent Konseyi, 26 Eylül Perşembe günü 7. Dönem Seçimli Olağan Genel Kurulu’na gidiyor. Başkanlık için hiç olmadığı kadar çetin bir yarış gerçekleşiyor. Seçim süreci devam ederken, Yalova Kent Konseyi Başkanlığı için Mustafa Kandemir, Nurten Anıl Kalyoncu, Ali Çolakoğlu, Kenan Engin ve Halit Okan olmak üzere toplam 5 isim ortaya çıktı. Adaylar, başkan seçilmeleri halinde yapmak istediklerini kamuoyuna açıklamaya devam ederken, başkan adaylığına aday olan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Yalova Şubesi Başkan Yardımcısı Halit Okan, Yalova Gazetesi’ne konuk oldu ve adaylığını değerlendirerek yapmak istediklerini anlattı.

“2006 yılından beri Yalova’da faal çalışıyorum”

İlk olarak kendisi hakkında bilgi veren Okan, “1949 Sivas Merkez doğumluyum. 1949 yılından 1965 yılına kadar Sivas’ta kaldım ve 1965 yılında şehri terk ederek Astsubay Okulu’na başladım. Astsubay Okulu’nu bitirdikten sonra 1969 yılında ilk görev yerim Yozgat’a atandım. Güneydoğu ve Türkiye’nin değişik yerleri olmak üzere 25 yıl görev yaptım. Bu arada İç İşleri, Milli Savunma Bakanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı olarak da çalıştım. 1994 yılında ise İzmir Kiraz İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan emekli oldum. Emekli olduktan sonra Bursa’ya geldim ve Uludağ Alkoçlar Otelleri’nde Genel Müdürlük yaptım. Arkasından ise 2001’den 2005 yılına kadar Sevgim Grubun Genel Koordinatörlüğünü üstlendim. Buradan sonra Yalova’ya 2006 yılında geldim ve bu süreçte iki siyasi partide bir fiil görev yaptım. İlerleyen süreçte siyasetten uzaklaştım ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Yalova Şubesi Başkan Yardımcılığı, Türkiye Dört Eylül Sivaslılar Dernek Başkanlığı ve Anadolu Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevlerine başladım. Bu görevleri hala daha devam ettirmekteyim” dedi.

Başkan Karataş’tan Yalova Balıkçı Barınağı İçin Çözüm Talebi Başkan Karataş’tan Yalova Balıkçı Barınağı İçin Çözüm Talebi

“Günlerin boşa geçtiğini anladığım için aday oldum”

Başkan Adaylığı kararı hakkında konuşan Okan, “Ben görev yaptığım süreler içinde 1992 yılından itibaren Kent Konseylerinin çalışmalarına katılmış ve burada ivme kazandırmış biriyim. Ama Yalova’ya gelirsek Kent Konseyi Başkanlarının partiler üzeri olması gerekirken, ben bunu burada göremedim. Hepsi bir partiye bağlı olarak görev yapmışlar. Halbuki Kent Konseyi Başkanının proje üreten ve bu projeyi, ekibiyle beraber hem belediyeye hem de ilimize iletip, bunların arkasında durması gereken biri olması gerekir. Yalova halkının ihtiyaçları ve Yalova’nın ihtiyaçlarını ortaya koyup, bunu gerçekleştirmesi gerekir. Ancak bunların hiçbirinin olmadığını gördük ve günlerin boşuna geçtiğini anladım. Ben Yalova’ya daha fazla hizmet etmek ve Yalova’ya ivme kazandırmak istiyorum. Yalova’nın kültürüne, siyasetine, politikasına, sağlığına, turizmine, trafiğine ve kadın haklarına ilişkin konulara kılavuzluk yapabilecek bilgiye sahip olan arkadaşlarla yol yürümek istedim. Bunun için aday oldum” ifadelerini kullandı.

“Yalova için yardımlar yapıyoruz”

Başkan olması halinde şahsi olarak hiçbir şey yapamayacağını ve ekip halinde çalışılması gerektiğini vurgulayan Okan, “Burada görev alacak her arkadaşımız her partiyi, kuruluşu, vakıfları, muhtarlıkları ve Yalova halkını temsil edecek bir ivmeye sahip olması gerekiyor. Bunlar yapıldığı takdirde ben çok iyi işler yapılacağına inanıyorum. Ben bu nedenle yola çıktım ve inşallah başarılı olacağımıza da inanıyorum” şeklinde konuştu. İçinde bulunduğu derneklerdeki çalışma arkadaşlarıyla konuşmadan hareket etmediğini belirten Okan, “Onlar da çok yakında açıklama yapacaklardır. Konuşmadan kendi kendime aday olmadım. Onlarla konuştum ve benim arkamda durarak destekleyeceklerini söylediler. Şunu da açık yüreklilikle söylemek istiyorum; Biz sadece bu derneklerin temsilcileri değiliz. Ben Yalova’nın temsilcisi olmak istiyorum ve Yalova için neler yapabileceğimi görmek istedim. Yalova’yı çok iyi tanıyorum. Örnek vermek gerekirse; Pandemi döneminde okullarımıza 50 tane tablet verebilecek durumdaydık. 750 aileye gıda yardımı yaptık. Her sene okullarımıza ve çocuklarımıza yardım yapıyoruz. İlkokullarımızda okuyan çocuklarımızın tamamına yakınına atkı ve bere temin ettik. Biz bunları Dört Eylül Sivaslılar Derneği ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Yalova Şubesi çatısı altında gerçekleştirdik. Hala da devam ediyoruz ve Anadolu Dernekler Federasyonu’nun desteği ile 1 tır yardım malzemesinin bir kısmını biz dağıtıyoruz. Biz bunları Yalova için yapıyoruz” dedi.

“Hafif raylı sistemin yapılabilmesi için bütün siyasi partileri toplayacağız”

Yalova’nın yalnız kalmış bir kent olduğundan dem vuran Okan, “Hala ilçe durumunda… Biz bunu il yapmak için ne yapmamız lazım? Yalova bir isim kazanamamış. Yalova acaba sağlık kenti mi? Turizm kenti mi?  Sanayi kenti mi? Bunların hiç birisi değil… Bakıyoruz ki Türkiye’nin en fazla katma değer sağlayan yerlerinden biriyiz ve yanımızda tersanelerimiz var. İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nin arasında olan güzel bir kentiz. Ama bu özelliklerin hiç birinden faydalanamıyoruz. Biz de bu yüzden aday olduk ve kazanırsak çok yakında da bu projelerimize dile getirip gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu. Başkan olması halinde ilk olarak Yalova’ya bir isim kazandıracaklarını iddia eden Okan, “Yalova ne kenti olacak? Belediyemizle, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle ve vakıflarla bir araya gelerek bunu değerlendireceğiz. Ne yapıp edip trafik sorununa çözüm olacak projeler üretmemiz lazım. Şehir çok sıkışık durumda ve Türkiye’nin en pahalı otoparklarının olduğu bir şehirdeyiz. Bunu ortadan kaldırmamız lazım. Hafif raylı sistemin yapılabilmesi için bütün siyasi partileri toplayacağız. Belediyemiz ve Valiliğimizin koordinatörlüğünde bu yola çıkacağız ve siyaset üstü hale getireceğiz. Biz bakanlıklara “Çiftlikköy’den Çınarcık’a kadar bir hafif raylı sistemi yapalım” diyeceğiz. Ancak bunu tüm siyasi partilerle birlikte yapmamız lazım. Bir siyasi parti bunu yapacağım derse beceremez. İktidar ve muhalefet olarak bir araya gelip şehrin projesi şeklinde uygulamamız lazım” ifadelerini kulandı. Yalova’nın spor kenti olması gerektiğini vurgulayan Okan, “Yayla ve ovalarımızı spor tesislerini kurmak için kullanmamız ve futbol takımlarının burada spor yapmalarını sağlayacak imkanları oluşturmamız lazım. Bu da sadece bir belediyenin işi olamaz. Bunu siyasi partilerin tamamıyla birlikte yapmak zorundayız. Ayrıca Yalova’mız çiçeği ve tarımı ile çok önemli bir kent… Bu da bir ivme kazanmamış… Biz klasik tarıma dönüp, köylerimizde üretilen ürünlerin şehirdeki insanlara daha kısa sürede ulaşmasını sağlayacağız. Biz bunları yapmak için çalışıyoruz ve İnşallah da başarılı oluruz” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel