Olası Büyük Marmara Depremi’ne hazır olmak ve daha az etkilenmek amacıyla kentsel dönüşüm gerçekleştiriliyor. Bu dönüşümün maliyetli olması istenen sonucun ortaya çıkmasını engelliyor. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümün yapılabilmesi için İstanbul’da “Yarısı Bizden” kampanyası başlattı. Bu kampanya kapsamında, konut sahiplerine 700 bin TL'ye kadar hibe, kiracılara ise 100 bin TL taşınma desteği sağlanıyor.
Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Yalova’daki kentsel dönüşümün hızlanması adına Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin 16. Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni sırasında yaptığı konuşmada “Yarısı Bizden Kampanyası”nın Yalova’da da uygulanması için çağrıda bulunmuştu. Bu konu Yalova Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Toplantısı’nda da gündeme geldi. Başkan Gürel, burada yaptığı konuşma sırasında bu çağrısını yineledi.
“Kentsel dönüşümde ana parametre ekonomi”
Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin 16. Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni’nde yaptığı çağrıyı hatırlatan Başkan Gürel, “Buradan tekrar, hepinizin de olmasını isteyeceğiniz, benimle hemfikir olduğunuz bu çağrıyı meclis aracılığıyla ve bu toplantı aracılığıyla tekrar dile getirmiş oluyorum. Biliyorsunuz, kentsel dönüşüm, yani eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması noktasında Bakanlığımız İstanbul'da bir kolaylaştırıcı kampanya başlattı. Bu,“Yarısı Bizden" kampanyasını duymuşsunuzdur. Ben, bunun Yalova’da da yapılmasını istediğimizi, böyle bir talebimizin olduğunu daha önce vurguladım ve basına da böyle bir çağrıda bulundum. Buradan tekrar dile getiriyorum. Kentsel dönüşüm tabii ki çok detaylı bir konu. İşin içinde, tasarım, öncelik sıralamasının doğru belirlenmesi, doğru ekiplerin koordineli bir şekilde çalışması ve zamana karşı bir yarış olduğu gibi faktörler var. Ancak ana parametre ekonomi. Bu yüzden insanlar, ekonomik döngüde sıkışıklık nedeniyle kısmen elleri bağlanmış bir durumda. Biz, neler yapmaya gayret ediyoruz şu anda? Enflasyonu düşüremediğimiz, işçilik ve malzeme fiyatlarını azaltamayacağımıza göre, yerelde bununla ilgili kolaylaştırıcı çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda ilgili komisyon ve müdürlüklerimizde çalışmalar yürütüyoruz. Detaylı bir çalışma olarak, Bayraktepe’deki kayan bölgeyle ilgili hem Bakanlığımıza bağlı Marmara Kentsel Dönüşüm Ofisi hem de biz tasarımlar yapıyoruz. O çalışma yakında sonuçlanacak diye biliyorum. İnşallah, bölgesel olarak bu çabayı genişleterek bu konuda yeni bir adım atmaya gayret ederiz” ifadelerini kullandı.
“Burada daha önce deprem olduğu için kampanyanın Yalova’da uygulanmasını isteme hakkımız var”
Konunu siyaseten ve toplumsal olarak tartışılması gerektiğini belirten Başkan Gürel, “Neden? Çünkü mevcut imar kanunlarımız ve yönetmeliklerimiz, arzu ettiğimiz içerikte bir kentsel dönüşüm yapılmasına engel teşkil ediyor. Bu nedenle özel bazı desteklemeler veya çabalar gerekmektedir. Bu yüzden, ilgili bakanımızla, Çevre ve Şehircilik Bakanımızla görüşerek bu konuda bize yardımcı olmasını bekliyoruz. "Bu yarısı bizden" kampanyası, İstanbul gibi dev bir metropolde çok büyük ölçekli finansal destek sağlayabilir. İstanbul'da 100.000, 500.000, 1.000.000 kişiye sağlanabilecek böyle bir destek, çok büyük bir etki yaratacaktır. En büyük yıkımlar da orada olabileceği için, İstanbul öncelikli hale getirilmiştir. Ancak, bunun çok daha azının Yalova'ya da sağlanabilmesi gerektiği konusunda bir talebimiz var. Neden? Çünkü daha önce burada bilinen bir deprem yaşanmış olmasından dolayı, başka illerden ayrışan bir durumumuz olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden Yalova için de bakanlığımızdan veya il ile bakanlıklardan bu imkanları isteme hakkımız vardır. Hep birlikte, herkesin bu konuda hemfikir olduğunu tahmin ediyorum. Eğer bu imkan Yalova'ya sağlanırsa, eski binaların dönüşümü çok daha hızlı ve kolay olacaktır. Sonuç olarak, kentsel dönüşüm konusunda ilgili birimlerimiz ve meclis üyelerimiz, odalarla birlikte belirli bir çalışma temposuna girmiş durumda. Beraber, ne yapabileceğimizi keşfetmek için çabalıyoruz” şeklinde konuştu.