Yalova Üniversitesi, 2024-2025 Akademik Yılı’na 30 Eylül Pazartesi günü itibariyle başladı. Yeni dönemin başlamasının ardından Yalova’ya yeni gelen üniversite öğrencilerinin farklı konulardaki şikayetleri ortaya çıktı. Üniversite kampüsünün hemen karşısında kalan kız yurtlarında kalan öğrencilerin, minibüslerin yurtlara çıkmaması sebebiyle her gün rampa inip çıkma zorunda kaldıklarından şikayet etmesi ve geçtiğimiz yıl yurtlardan kampüse ücretsiz giden öğrencilerden 5 Türk Lirası ücret talep edildiği iddiaları gazetemize ulaştı. İddialara açıklık getirmek amacıyla Yalova Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Erhan Baş ile görüşme gerçekleştirdik. Başkan Baş sorularımızı açık yüreklilikle cevapladı.

“Yurdun kapıları kapatılınca araçlar manevra yapamaz hale geldi”

Yalova Üniversitesi açıldığı andan itibaren Yalova Minibüsçüler Esnaf Odası ve YAMİNTAŞ Şirketi olarak hizmet verdiklerini hatırlatan Başkan Baş, “Yurtların açılmasının ardından öğrencilerimizi biz getirip götürüyoruz. Biz yurtlar yapıldıktan bugüne kadar öğrencileri hiçbir zaman yolda bırakmadık ve bırakmamaya gayret gösterdik. Yurdun içine kadar girip orada bıraktık ve oradan kampüse gelecek öğrencilerimizi götürdük. Fakat bu sene şöyle bir uygulama oldu; Minibüslerin yurda kadar gelip oradan dönebilecekleri bir yerleri yoktu. Bu sene yurdun kapıları kapatılınca biz dönüş yapamaz hale geldik. Çünkü orada dönüş yapmak bile sakıncalı. Allah muhafaza minibüs dönerken bir öğrenciyi bile ezebilir. Orası çok dar… Hatta en son bizim odamızın da zorlamasıyla arkadaşlarımız oradan dönmeye çalışırken bir iki sürtme de oldu. O yüzden bu sorun çözülene kadar arkadaşlar biraz yürümek zorunda dedik. Çünkü sorun bizlik bir sorun değil” dedi.

“Güvenlikçi arkadaşlar minibüs şoförlerine yardım edecek”

Bu sorunun çözülmesi için bizzat kendisinin görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisini veren Başkan Baş, “Spor İl Müdürümüz, Sayın Valimiz, Belediyemiz ve İl Özel İdaremiz ile birlikte bu konuyla ilgili yurtlar bölgesinde bir toplantı yaptık. Daha önce yolun bozukluğu ile alalı bir sıkıntı vardı, dönüş ile ilgili bir sorun yoktu. Bu sene yol yapıldı, fakat kapı kapanınca arabalar dönüş yapamamaya başladı. Dün itibariyle Yurt Müdürümüz Veysel Bey ve Spor İl Müdürümüz Salih Bey ile beraber geçici de olsa bir çözüm bulduk” şeklinde konuştu. Bulunan çözüm hakkında konuşan Başkan Baş, “Yurdun kapısı yarıya kadar açık olacak. Minibüs içeri girmeyecek. Dışarıda manevra yapabileceği alan yurdun kapı bölgesinde olduğu için oradaki güvenlikçi arkadaşlara da iş düşecek. Biliyorsunuz minibüsler küçük taksi olmadığı için manevra yaparken arkayı görmeyebilirler. Buradaki güvenlikçi arkadaşlar, minibüsçülere yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

“Minibüslerin yurdun içine girip beklemeleri sıkıntı yarattı”

Başkan Doğan; Ülkemiz Göçmenler Ülkesi Haline Getirildi Başkan Doğan; Ülkemiz Göçmenler Ülkesi Haline Getirildi

Minibüslerin çıkmasını hedefledikleri bölgenin üst geçit yapılan yolun olduğunu söyleyen Başkan Baş, “Orada da bir çalışma başladı. Esasında bu çalışmaların önceki senede bitmesi gerekiyordu fakat olmadı. Yurt açıldı ve bu sıkıntılar üst üste gelince idare de her şeye yetişemez oldu. Zamanla bunların hepsinin çözüleceğine inanıyorum.” dedi. İleride üst geçidin olduğu yolun kullanılmasının planlandığını belirten Başkan Baş, “Hatta Spor Müdürümüz şu an ki yurtlar bölgesine 1300 kişilik daha yurt yapılacağını ifade etmişti. O yurt devreye girdikten sonra bizim şu an kullandığımız yolu değil, Çınarcık yolunun olduğu taraf stabilize edildiği zaman biz araçlarımızla daha güzel ve daha rahat hizmet verebileceğiz. Biz geçen senelerde şöyle sıkıntılar yaşıyorduk; Ben burada yurt müdürüne de hak veriyorum. Minibüsün içeri girip orada 5-10 dakika beklemesi gerekiyor. Haliyle burası kız yurdu olduğu için sıkıntılar oluşturabiliyor. Araçların dışarıda beklemesi gerekiyor. Ama bizim kullanacağımız yol olursa üniversiten kampüse, kampüsten üniversiteye ve kampüsten merkeze rahat bir ulaşım sağlayabileceğiz” şeklinde konuştu.

“Ücretsiz taşıma suistimale sebep oldu”

Minibüs şoförlerinin yurttan kampüse giderken 5 Türk Lirası tutarında bir ücret almaya başladığı haberinin doğru olduğunu belirten Başkan Baş, “Uygulama bu sene başlamıştır. Normal şartlarda indi-bindi ücreti öğrenciler için 15 TL’dir, fakat biz bu arkadaşlardan 5 TL alıyoruz. Biz bunu yine almazdık… Burayı kullanan şu an itibariyle 3600 öğrenci var, belki seneye 4500 tane öğrenci olacak. 3600 öğrencinin yurtlardan kampüs bölgesine taşınması bizim araçlarımızı yorduğundan değil ama geçen senelerde aşırı bir suistimale uğradık. Valilik, Belediye, Yurt Müdürü ve İl Özel İdaresinin olduğu toplantıda bu konuyu biz dile getirdik ve hepsi de kabul ettiler. Bu sembolik bir rakam… Bu uygulama birazda üst geçit yapıldıktan sonra yürüme mesafelerini yürümelerini için yapılmış bir şey. Ki bu uygulama sayesinde öğrencilerin birçoğu o mesafeleri yürüyorlar” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz Nisan ayında şehir içi minibüs tarifesine zam yapılmasının ardından yakın zamanda fiyatlarda değişiklik olup olmayacağı konusuna açıklık getiren Başkan Baş, “Nisan ayına kadar olan kısmı hepimiz biliyoruz. Artan enflasyon, yedek parçalar, aracın masrafları, asgari ücrete gelen zamlarla birlikte artan şoför maliyetleri, bu tarifeyi almamıza itti. Yine bir eksi durum var ama tarifeye herhangi bir zam yapma gibi bir durum söz konusu değil. Yakın tarihte böyle bir tarife değişimi olmayacak” diyerek açıklamasına son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel