Site sakinleri, derenin son yıllarda giderek kötüleştiğini ve bu durumun bölge halkını ciddi şekilde rahatsız ettiğini belirtiyor. Sitenin sakinlerinden Nihat Bey, bu sorunu Yalova gazetesine daha önce dile getirdiğini ve yetkililere başvuruda bulunduğunu ifade ediyor. Nihat Bey’in ifadesine göre, “Derenin durumu mayıs ayından itibaren kötüleşmeye başladı. Yağmur yağmadığı zaman kötü bir koku yayılıyor, yağmur yağdığında ise su akıp gidiyor, ama bu sürede derede bir şey bırakılıyor.”
Yalova Balaban Dere Kotu Koku Temizlik Sorun Saglik Sinek (6)Bölge sakinlerinin belirttiğine göre, derenin kenarları uzun zamandır bakımsız ve otlar ile çalılarla kaplı. Nihat Bey, “Eskiden burada balıklar vardı, ama şimdi derenin durumu o kadar kötü ki, 4 yıl önce balıkların yaşadığı bir yer olduğunu düşünmek zor” diyor. Ayrıca, derenin kötü kokusu ve kötü görünümü, özellikle yaz aylarında daha da artıyor. Bu durumun, sivrisineklerin çoğalmasına neden olduğunu belirten Nihat Bey, “Sivrisinekler, çocuklarda ciddi alerjik reaksiyonlara yol açıyor. Ayrıca, kokudan dolayı gece uyuyamıyoruz,” şeklinde konuşuyor.
Yalova Balaban Dere Kotu Koku Temizlik Sorun Saglik Sinek (5)Derenin kötü durumunun sağlık sorunlarına yol açtığını belirten diğer sakinler ise, bu durumun astım ve bronşit hastalarını daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor. Çöp ve pisliklerin dereye bırakılması da halkın şikayet ettiği diğer bir sorun. Sakinlerden biri, “Çöp ve pisliklerle dolu olan bu dere, hem koku hem de sağlık açısından büyük bir problem oluşturuyor. Yetkililere birçok kez başvurduk ama herhangi bir çözüm getirilmedi,” şeklinde konuşuyor.
Yalova Balaban Dere Kotu Koku Temizlik Sorun Saglik Sinek (9)Belediyenin dereyi temizlemek ve düzenlemek adına çeşitli adımlar attığını belirten sakinler, yapılan ilaçlamaların yetersiz olduğunu ve bu sürecin düzenli bir şekilde yürütülmediğini ifade ediyor. “İlaçlama yapılıyor ama bu yetersiz. İlaçlar etkili değil ve sivrisineklerin çoğalmasını engellemiyor,” diyorlar.
Yalova Belediyesi ve Devlet Su İşleri’ne başvurularda bulunulduğunu belirten sakinler, çözümün bir an önce bulunmasını istiyor. “Devlet Su İşleri, ağustos ayında buranın temizleneceğini söylemişti ama hala hiçbir gelişme yok. Yol da çökme tehlikesi altında ve bu, bölge için büyük bir risk oluşturuyor,” şeklinde endişelerini dile getiriyorlar.
Sakinler, sadece bu bölge değil, derenin geçtiği tüm alanlarda kapsamlı bir temizlik ve ıslah çalışması yapılmasını talep ediyor. Derenin mevcut durumu, hem çevresel hem de sağlık açısından ciddi bir problem teşkil ederken, yetkililerin bu duruma acil bir çözüm getirmesi gerektiği vurgulanıyor.

Tavşanlı'da Bekar Evleri Sorunu Büyüyor Tavşanlı'da Bekar Evleri Sorunu Büyüyor

Yalova Balaban Dere Kotu Koku Temizlik Sorun Saglik Sinek (10)Yalova Balaban Dere Kotu Koku Temizlik Sorun Saglik Sinek (11)Yalova Balaban Dere Kotu Koku Temizlik Sorun Saglik Sinek (12)Yalova Balaban Dere Kotu Koku Temizlik Sorun Saglik Sinek (8)

Muhabir: Duygu Saral