Milliyetçi Hareket Partisi Grup Toplantısında 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününe değinen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’de üretim yapan çiftçilerinde problemlerine değindi. Genel Başkan Bahçeli yaptığı açıklamasında,

“Küresel iklim değişiklikleri sebebiyle dünyanın pek çok bölgesindeki yerleşim yerleri ve tarım arazileri aşırı yağış ve su taşkınlarından zarar görmüştür.

Afganistan’ın Bağlan vilayeti başta olmak üzere, ABD, Brezilya ve Nijerya’da yüzlerce insan hayatını kaybetmiş, yüzbinlerce insan felaketlerden etkilenmiştir.

Ülkemizde de sel ve su taşkınları zaman zaman görülmekte, vatandaşlarımız can ve mal kaybına uğramaktadır.

Rahmetin yeryüzüne inmesi elbette bereket ve bolluk alametidir.

Fakat yağışların sürekli ve yoğun olması, özellikle havaların ısınmasıyla dolu yağışının da gözlemlenmesi başta tarım alanında olmak üzere ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Bugün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’dür.

 Ortalama 50 günlük hasat mevsimiyle, 315 gün boyunca Türkiye’yi doyuran feragat sahibi, fedakârlık numunesi ve çalışkanlık abidesi çiftçilerimizin derdi derdimiz, sevinci sevincimizdir.

Çiftçi demek helal kazanç, alın teri ve emek demektir.

Çiftçi demek üreten ve hayatın zorluklarına direnen adanmış yürek demektir.

Sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar ekmeğinin peşinde olan çiftçi kardeşlerimizin yüzünün gülmesi, ceplerine para girmesi, muhannete muhtaç düşmemeleri hedefimizdir.

Mhp Devlet Bahçeli Grup Toplantısı Milli Eğitim Çiftçi (2)

Toprağında çift süren, umutla biçerdöverin tarlasına gelmesini bekleyen, sabırla çaresizliklere direnen çiftçilerimize ne versek, ne yapsak yetersizdir.

Tarımsal üretimdeki girdi fiyatlarının yüksekliğine bağlı sorunların gün geçtikçe büyümesi köylülerimizin, çiftçilerimizin başlıca şikâyetidir.

Bir litre mazotun satış fiyatının yaklaşık yüzde 38’inin vergilerden oluştuğu göz önüne alındığında, tarımsal üretimin sürdürülmesinin ve sorunun köklü çözümünün tarımda kullanılan mazottaki ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasına bağlı olduğu da görülecektir.

Bizi doyuran çiftçilerimizin doyması için ÖTV ve KDV sorununa neşter vurulmalıdır.

Tarımsal üretimin bir diğer önemli girdisi de kimyasal gübredir.

Gübre hammaddesinin yüzde 90’dan fazlası ithal edilmektedir.

Kimyasal gübre fiyatındaki artışının temel nedenleri arasında döviz kurundaki oynaklıklar ve dünya piyasalarına tesir eden gerilimler yer almaktadır.

Dün açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”yle eşzamanlı olarak, Türkiye ekonomisinde düzelme yaşandıkça, enflasyon canavarının boğazı sıkıldıkça ve döviz piyasalarında hedeflenen istikrar sağlandıkça bundan çiftçilerimiz de kazançlı çıkacak, onlar da rahata ve feraha ulaşacaktır.

2024 yılı bütçesinde tarım kesimine verilecek destek yüzde 44,4 artırılmış ve 91,5 milyar liraya çıkarılmıştır.

Bayraktar AKINCI'dan ELÇİN 82 ve LAÇİN 82 İle Tam İsabet Bayraktar AKINCI'dan ELÇİN 82 ve LAÇİN 82 İle Tam İsabet

Bu önemli bir gelişmedir.

Buna rağmen çiftçilerimize verilen gübre ve mazot desteğinin bütçe imkanları dahilinde yükseltilmesi dileğimizdir.

Çünkü tarım sektörü stratejik bir sektördür, salgın döneminde bu gerçek çok daha iyi anlaşılmıştır.

Şunu da herkes bilmelidir ki, çiftçilerimizi aracıya, vurguncuya, tefeciye, komisyoncuya asla ezdirmeyeceğiz.

Üretimle perakende satış arasındaki farklılıkları en aza çekmek için elimizden geleni yapacağız.

Terk edilen köylerin, çobansız bırakılan sürülerin, dökülen gözyaşlarının, tükenen umutların ve haciz kıskacında olanların umudu Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhur İttifakı’dır.

Her şart altında çiftçi kardeşlerimizin arkasında olacağımızı ve onlara elimizi uzatacağımızı ifade ediyor, ülkemizin her yöresinde bin bir emekle hayat mücadelesi veren çiftçilerimizin ‘Çiftçiler Günü'nü" kutluyor, en derin sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.” dedi.

Editör: Uğur TEZCAN