Tören, Atatürk Anıtı'na Yalova Valiliği, Yalova Garnizon Komutanlığı ve Yalova Belediye Başkanlığı'nın çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.

Başkan Gürel, konuşmasında Yalova’nın 103 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde düşman işgalinden kurtarıldığını vurgulayarak, “Bugün, burada çok büyük bir gururu yeniden Paylaşmak için bir aradayız. Bundan tam 103 yıl önce Yalova'mız, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ümüz tarafından başlatılan kurtuluş zaferinin bir neticesi olarak atalarımızın canları pahasına verdikleri mücadele ile düşman işgalinden kurtuldu. Değerli Yalovalılar; Yalova'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümünü gururla ve şükranla anıyoruz. 19 Temmuz 1921 tarihinde, Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türk milletinin gösterdiği kahramanlık ve fedakârlıkla, Yalova'mız işgalden kurtarılmış ve özgürlüğüne kavuşmuştur. Bu anlamlı gün vesilesiyle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Onlara duyduğumuz minneti ifade etmenin en doğru biçimi; Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla, o günün ruhuyla, aynı yolda, aynı cesur adımlarla, ileriye doğru hep birlikte yürümektir. Yalova'mızı göreve geldiğimiz an itibariyle, bu anlayışla ve bu duyguyla yönetmek için gayret gösteriyoruz. Bu kadim şehri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün aziz bir emaneti olarak görüyoruz. Yalova'mızın bu büyük mücadele sonucunda kazandığı özgürlüğünü, bugün huzur ve mutluluk içinde yaşayan her bir Yalovalı bir olarak gururla kutluyoruz. Daima özgür, daima mutlu bir Yalova için çalışıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm Yalovalı hemşehrilerimin 19 Temmuz Kurtuluş Günü'nü en içten dileklerimle kutluyor, Sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Tören kapsamında Yalova Belediyesi Personel A.Ş. muhasebe personeli Ali Rıza Üstün, "Zaferden Dönenler" isimli şiirini okudu. Ardından, YAFEM koordinatörlüğünde düzenlenen kültür şöleni için Yalova’ya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Folklor Ekibi halk oyunları gösterisi sundu. Törenin ardından, Yalova Eski Deniz Otobüsü Kartal İskelesinde bağlı bulunan TCG Tuzla (P-1200) isimli savaş gemisi ziyaretçilere açıldı. Yalova Vali Vekili Mehmet Bahattin Atçı ve protokol üyeleri gemiyi gezerek görevli personelden bilgi aldı.

Nilüfer ile Yalova, Çınarcık ve Koru Arasında Kardeş Kent Çalışması Nilüfer ile Yalova, Çınarcık ve Koru Arasında Kardeş Kent Çalışması

Günün ikinci programı, Yalova İl Özel İdaresi konferans salonunda gerçekleştirilen "Geçmişten Günümüze Yalova" isimli panelle devam etti. Kutlama etkinlikleri, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda Ahmet Morgül ve ROY'un sahne aldığı halk konseri ile sona erdi. Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü, büyük bir coşku ve gururla kutlanırken, vatandaşlar bu anlamlı günü hep birlikte andılar.

Yalova Kurtulus 103 Yil Toren Kutlama

Yalova Kurtulus 103 Yil Toren Kutlama (6)

Yalova Kurtulus 103 Yil Toren Kutlama (5)

Yalova Kurtulus 103 Yil Toren Kutlama (3)

Yalova Kurtulus 103 Yil Toren Kutlama (2)

Yalova Kurtulus 103 Yil Toren Kutlama (1)

Kaynak: Haber Merkezi