Panelin moderatörlüğünü İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel üstlendi. Soygüzel, açılış konuşmasında Yalova’nın milli mücadeledeki rolüne ve yaşanan acılara dikkat çekerek, “Yaklaşık 30 yıllık bir iliz. Yalova’nın milli mücadeledeki yerini ve önemini bu ve benzeri etkinliklerle ön plana çıkarmaya çalışacağız. 1921’deki Yunan işgali sırasında Rum ve Ermeni çeteleri tarafından Yalova’mızda ciddi katliamlar yapılmıştı. Neredeyse Yalova’daki Müslüman köylerinin tamamının yakıldığını biliyoruz. Tarihi kayıtlarda 9 bini aşan bir sayıda Yalova’da atalarımızın katledildiğini tarihi kayıtlardan görüyoruz. Bu vesile ile hepsini rahmetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, milletimiz büyük bir hürriyet meşalesi yaktı. Bu hürriyet meşalesi çok şükür 19 Temmuz 1921’de Yalova’yı da aydınlattı. Yalova’mız bağımsızlığına, kurtuluşuna kavuşmuş oldu. Bu vesile ile Yalova’mızın kurtuluşuna sebep olan Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere Yalova’mızın kurtuluş mücadelesine yön veren tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranlarımızla anıyorum” dedi.
Soygüzel’in konuşmasının ardından panelistler yerlerini aldı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan, Mimar Sinan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Gündüz ve Yalova Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Cihan Yalvar, Yalova ve çevresine dair çeşitli tarihi ve arkeolojik perspektifler sundu. Panelistler, katılımcılara Yalova’nın geçmişine dair değerli bilgiler aktardı ve soruları yanıtladı.
Panele Vali Yardımcısı Bahattin Atçı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı. Panelin sonunda, Yalova’nın kurtuluş mücadelesine katkı sağlayan tüm şehitler ve gaziler minnetle anıldı.
MUHABİR/ RÜMEYSA ŞAHİN