Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova’da gerçekleştirilen faaliyetler hakkında gazetemize detaylı açıklamalarda bulundu. Yalova Tarım ve hayvancılıkta yürüttükleri çalışmaları ve devam edecek çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Suat parıldar, durmak yok üretime devam diyerek çiftçilere, üreticilerin baş tacı olduğunu ifade etti. Akademik yönden ve donanım olarak kendini geliştiren ve çiftçilere her alanda destek olmayan çalışan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yalova Dair verileri detaylı şekilde KISA KISA GÜNDEM programında paylaştı.

YALOVA İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Yalova, yüzölçümü 798 km2 olan bir ilimizdir. İlimizde, Merkez ilçe haricinde 5 ilçe, 14 Belediye ve 43 köy bulunmaktadır. Büyük tüketim merkezlerine yakınlığı ve ulaşım kolaylığı, üretilen ürünlerin kolayca tüketicilere ulaşmasını sağlamaktadır.

Yalova tarımının işletme profili kısıtlı sayıda orta ölçekli ticari işletmeler ile yakın yerel pazarlar ve hane tüketimi için üretim yapan geçimlik/yarı-geçimlik aile işletmelerinin bir arada olduğu ikili bir yapı arz etmektedir.

ARAZİ KULLANIM DURUMU

İlimizin yüzölçümü 798.000 Da olup, bu alanın;

·         % 27’si 218.540 dekar Tarım alanı,

·         % 62’si 494.760 dekar Ormanlık ve Fundalık Alan,

·         % 1’i 6.261 dekar Çayır ve Mera Alanı,

·         % 1’i 7.070 dekar Makilik ve 2B Alanı ve

·         % 9’u 71.369 dekar Tarım Dışı alanıdır.

Yalova İlinin tarım alanları Türkiye ortalamasına göre nispeten daha küçük ve parçalı yapıdadır. Tapu Kayıt Bilgi Sistemine (TAKBİS) göre İlimizdeki tarım arazilerinin %72,5'i, 5 dekar ve altında arazi büyüklüğüne sahiptir.

İlimizde toplam 218.540 da tarım alanının yaklaşık 118.490 dekarlık kısmını işlenen tarım arazilerimiz oluşturmaktadır. İşlenen tarım alanımızın %43’ü Meyve, %30’u Hububat, %8’i Yem bitkileri, %7’si Sebze, %4’ü Süs bitkileri ve %8’i Nadas alanıdır. İlimizin tarımsal ekonomisi daha çok meyvecilik, çiçekçilik ve seracılık faaliyetlerine dayanmaktadır.

 MEYVE ÜRETİMİ

İlimizin tarımsal üretiminde 52.239 dekar ve 45.429 ton üretimle ilk sırayı meyvecilik faaliyetleri almaktadır. İlimizin dikili tarım alanının 33.400 dekarlık (%64’ü) kısmını zeytinlik alanları oluşturmasına rağmen Kivi meyvesi ilimiz ekonomisinde en önemli yere sahiptir. 6766 da alanda 19874 ton kivi üretimini 6.434 ton üretim ile Zeytin, 5.104 ton üretim ile Trabzon Hurması, 4.802 ton üretim ile Erik, 2.294 ton üretim ile Şeftali ve Nektarin ile 2.124 ton üretim ile Elma takip etmektedir.

Son 7 yılda yaklaşık 2500 dekar alanda uygulanan projeler ile meyvecilik alanı (Zeytin alanımız hariç) %13 artırılmıştır.

KİVİ

İlimizin iklim ve toprak yapısı, bölgeye uygun meyve çeşitlerinin üretimine imkân tanımakta olup bu ürünlerden birisi de Kividir.

Ülkemizin kivi üretiminde Yalova ili ilk sırada yer almaktadır. İlimiz yaklaşık 20 Bin ton (19.874 ton) üretim ile tek başına ülke üretiminin %22’sini karşılamaktadır. Kivi İhracatının büyük bir kısmı ilimizden karşılanan kivi meyvesi 44 ülkeye ihraç edilmekte olup en fazla ihracat Rusya’ya gerçekleştirilmektedir.

İlimizin prestij ürünü olan kivi meyvesinin yapılan analizleri neticesinde Yalova’nın ekolojik koşullarında meyve ağırlığı ve iriliği bakımından farklılaştığı ve soğuk depolamada kalitesinden kaybetmeden daha az ağırlık kaybına uğradığı tespit edilmiştir. Bu özellikleri Yalova Kivisi üreticisi ve satıcısı için karlı bir tarımsal ürün olmasının yanı sıra kalitesiyle de tüketiciler için özel bir tercih sebebi haline gelmiştir.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan uzman değerlendirmeleri neticesinde ilimizde üretilen kivi meyvesi “Yalova Kivisi” adıyla “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak 17.08.2021 tarihinde coğrafi işaretle tescil edilmiştir.

ARONYA

Birim alanda getirisi yüksek ürünlerden biri olan Aronya meyvesinin ilimizde 471 dekar alanda kurulumu sağlanmıştır. Bu bahçelerin yaklaşık %40’lık kısmında organik tarım yapılmaktadır.

İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Yalova Aronyası coğrafi işaret başvuru süreci neticesinde  Aronya meyvesinin ilimizin üretim koşullarında irilik ve verim yönünden farklılaştığı belirtilmiştir. Bu farklılık Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 24 Haziran 2021 tarihinde Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak  “Yalova Aronyası” adıyla coğrafi işaretle tescil edilmiştir.

İl Müdürlüğümüzün çalışmaları neticesinde 2020 yılında Aronya tıbbi aromatik bitkiler sınıfına ve Bakanlığımızın destekleme kapsamına da alınmış durumdadır.

SÜS BİTKİLERİ ÜRETİMİ

İlimizde  4.849 dekar alanda 620 üretici ile yapılan üretimden 162.268.642 adet süs bitkisi üretimi gerçekleştirilmiştir. Yalova ili, süs bitkileri üretiminde adet bakımından 4. sırada; alan bakımından ise 5. sıradadır.

İlimizde saksılı bitki yoğun olarak Taflan, Kartopu, Alev, Leylandi, Mavi Selvi ve kesme çiçek olarak da genelde Gül, Orkide, Frezya, Gerbera, Şebboy, Lale, Kasımpatı, Karanfil, Lisianthus, Lilyum gibi çeşitler yetiştirilmektedir.

YALOVA ORKİDESİ

İlimizde süs bitkisi üretim sektörü GARDEN A.Ş adı ile şirket kurumsal kimliği kazanmıştır. GARDEN A.Ş., Bakanlığımız TİGEM arazisinin uzun süreli kiralanması ile kurulan ve süs bitkileri alanında ülkemizde ilk olan kümelenme modeli ile fiilen 36, tüzel olarak 48 süs bitkileri işletmelerinin iştiraki ile bir araya gelmiş olan bu ticari organizasyon yapısı içerisinde 37 dekar saksılı, 12 dekar da kesme orkide olmak üzere toplam 49 dekar alanda yaklaşık 3 Milyon adet orkide üretimi yapılmakta olup Türkiye üretiminin %99’unu karşılayan ilimiz ayrıca üretim alanı bakımından da ilk sırada yer almaktadır.

İlimizde doku kültüründen yapılan yetiştiricilikle benzerlerinden farklı vasıflar kazanan orkide çiçeğinin bu özellikleri öne çıkarılarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na “Yalova Orkidesi” adıyla coğrafi işaret başvurusu çalışmaları yürütülmektedir.

HAYVANCILIK

İlimizdeki küçük aile tipi işletmelerde hayvancılık yapılmaktadır. İlimizin hayvancılığında ağırlıklı olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile arı yetiştiriciliği öne çıkmaktadır. Bununla birlikte ilimizde yumurta tavukçuluğu faaliyetleri de yer almaktadır.

2023 yılı sonu itibarıyla ilimizde 980 büyükbaş hayvancılık işletmesinde 12.192 Baş büyükbaş hayvan varlığı mevcuttur. Önceki yıla kıyasla büyükbaş hayvan varlığımızda bir miktar azalma yaşanmış olsa da 2000’li yılların başında 10 Bin Baş olan hayvan varlığımız günümüzde %21 artış göstermiş durumdadır.

Küçükbaş hayvancılıkta 351 işletmede 29.631 Baş canlı hayvan varlığımız bulunmaktadır. Büyükbaş hayvancılıkta olduğu gibi önceki yıla kıyasla bir miktar düşüş yaşanmış olsa da küçükbaş hayvan varlığımız 2000’li yıllara kıyasla %111 artış olmuştur.

Arıcılık faaliyeti yapan 380 işletmede 27.399 kovan ile arı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Önceki yıla göre arılı kovan varlığımızda azalma yaşanmıştır. Buna karşılık 2000’li yıllarla mukayese edildiğin kovan varlığımızda %201’lik artış mevcuttur.

Köy tavukçuluğu ve ticari kanatlı işletmelerimiz de dahil olmak üzere ilimizde toplam 40.945 adet Kanatlı hayvan varlığı bulunmaktadır. İlimizde ticari 6 kanatlı işletmesi bulunmaktadır ve bu işletmelerde 19.170 adet kanatlı ile yumurta tavukçuluğu ve hindi üretimine yönelik ticari faaliyet yapılmaktadır.

2023 yılında ilimizde;

-          1.202 Ton Kırmızı et üretimi,

-          362 Ton Kanatlı eti üretimi,

-          14.114 Ton Süt üretimi,

-          1,4 Milyon Adet Yumurta üretimi ve

-          257 Ton Bal üretimi olmak üzere toplam

 15,9 Bin Ton hayvansal ürün üretimi gerçekleştirilmiştir.

ARICILIK

Dünya'nın tüm ülkelerinde temel bir gıda olarak bilinen bal, insan beslenmesinde büyük bir önem taşımaktadır. Arıcılık Yalova ekolojisine oldukça uygundur ve ilimizde 2023 yılında 380 işletmede 27.399 kovan ile arı yetiştiriciliği yapılmıştır.

İlimizde üretilen bal ve propolis ürünlerinin tescil edilmesine yönelik olarak Yalova Arı Yetiştiriciliği Birliği ile ortaklaşa olarak yürütülen çalışmalar tamamlanarak “Yalova Kestane Balı” adıyla 23.06.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescil başvurusu yapılmıştır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından uzman değerlendirme süreci tamamlanarak “Yalova Kestane Balı” 01.02.2024 Tarih ve 166 Sayılı “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni”nde yayınlanarak Mahreç işareti kategorisinde coğrafi işaretle tescil edilmiştir.

Coğrafi sınır köklü bir geçmişe sahip olan Yalova Kestane Balı, Yalova ilinin tarım ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. İçeriğinde eser miktarda ıhlamur poleni bulunması nedeniyle kahvaltılık olarak tercih edilir ve Yalova Kestane Balının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Yalova Kestane Balı, ilimizde bulunan kestane ormanlarının en çok 600 m uzaklığında nisan - mayıs aylarında konumlanan Kafkas arısından (Apis mellifera caucasia), Anadolu arısından (Apis mellifera anatolica) ve bunların melezlerinden oluşan kovanlardan elde edilen, en az 540 mg/kg prolin ve %74 kestane içeren baldır.

YALOVA KIVIRCIK KOYUNU

İlimizde 29.631 Baş küçükbaş hayvan varlığının 25.986 Baş’ı koyun olup bu sayının da tamamına yakını (%85’i) tescilli Yalova Kıvırcık Koyunu’dur.

Halk arasında “Yalova Kıvırcığı” adı verilmiştir. Bundan yola çıkarak 2012 yılında Bakanlığımızca uygulanan "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi"ne kıvırcık koyun ırkı üzerinden ilimiz de katılmıştır.

İlimizde yetiştiriciliği yapılan Kıvırcık Koyunu’nun; Cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, göğüs derinliği, göğüs genişliği ve vücut uzunluğu, Laktasyon süt verimi ve laktasyon süresi, sütteki yağ, protein, laktoz, kuru madde ve yağsız kuru madde, döl verimleri, baş, gerdan, kol, bacaklar ve karın altının yapağısız oluşu, kuyruğun ince ve tarsal ekleme kadar uzanması ve kuyruk kısmında yapağının az veya hiç olmaması, kirli yapağı ağırlığının düşük olması gibi özellikleri bulunmaktadır.

Yalova Kıvırcık Koyunu’nun farklılığının bilimsel tespiti için İl Müdürlüğümüzün Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle yapmış olduğu “Yalova Kıvırcığı Koyunlarının Genetik Çeşitliliğinin Analizi” projesi üniversitelerimiz işbirliği ile uygulanmıştır.

DNA analizleri sonucunda “Yalova Kıvırcığı”nın ırk olarak Kıvırcık Koyun’dan ayrı bir konumda olduğu tespit edilmiştir. Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) tescil başvurusunda bulunulmuştur. 25 Ekim 2022 tarih ve 31994 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan karar ile yetiştiricilerimizin elinde bulunan ilimize özgü ırk “Yalova Kıvırcığı” olarak tescillenmiştir.

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ

Marmara denizinin güney sahillerini oluşturan ilimizin 123 km kıyı şeridi uzunluğu bulunmaktadır. İlimizde 7 Balıkçı barınağında 8 Su Ürünleri Kooperatifi faaliyetini sürdürmekte olup farklı boylarda 147 Ruhsat Tezkeresine sahip gemimiz ve 1.310 Ruhsat Tezkeresine sahip balıkçımız bulunmaktadır.

Su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetleri kapsamında ilimizde 2 adet küçük alabalık işletmesi mevcut olup,  2023 yılında 10 Ton alabalık üretilmiştir. Ayrıca bir işletmemiz yavru üretimi yapmakta olup 250 bin adet yavru yetiştirme kapasitesi mevcuttur.

Su ürünleri yetiştiricilik faaliyetlerinde ilimizde 4’ü Çınarcık İlçesi (Kocadere ve Şenköy Köyleri) ve 3’ü Armutlu İlçesi (Fıstıklı Köyü) açıklarında olmak üzere 7 midye yetiştiricilik işletmesi faaliyet göstermektedir. Faaliyetlerine başlamış olan tesislerimiz tarafından 2023 yılında 232 Ton midye hasat edilmiştir.

 Bakanlığımız desteğiyle 2022 yılında uygulanan “Midye Müsilaja İyi Gelecek” ve "Marmara Denizinde Organik Midye Yetiştiriciliği” projeleri ile ülkemizde ilk defa iyi tarım ve organik tarım sertifikasına sahip midye yetiştiriciliği ilimizde yapılmıştır. Bakanlığımız desteğiyle 2023 yılında uygulanan "İyi Midye Sağlıklı Toplum Projesi" ile 3 işletmemiz tarafından 2023 ve 2024 yıllarında hasat edilecek 1.100 Ton midye İyi Tarım Sertifikasına sahip olmuştur.

TARIMSAL ÜRETİM PLANLANMASI

Son yıllarda ekonomik, sosyal ve çevresel gelişmeler ile küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler gıda arz güvenliğinin önemini artırmıştır. Pandemi ve coğrafyamızdaki çatışmalar gıda milliyetçiliğini tetiklemiştir. Bu durum gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirmiştir.

Bu kapsamda bakanlık politikalarımız kayıtlılık, kalite, verimlilik, yatırım ve sürdürülebilirlik olmak üzere beş eksen üzerinde şekillendirilmektedir. Bu amaçla, 5488 ve 5403 sayılı kanunlarda değişiklik yaparak üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması ile yeni normallere göre politikalar oluşturulmaktadır. Böylece arz güvenliğimizin sürdürülebilir olması sağlanacak, üreticilerin gelir düzeyi artırılacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır.

TARIMSAL ÜRETİMİN PLANLANMASI VE SÖZLEŞMELİ ÜRETİM

5488 ve 5403 sayılı kanunlarda değişiklik yapılarak üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması ile yeni normallere göre politikalar oluşturulmaktadır. Böylece arz güvenliğimizin sürdürülebilir olması sağlanacak, üreticilerin gelir düzeyi artırılacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır.

Tarımsal Üretim Planlaması çalışmalarına altlık oluşturmak üzere il genelindeki tarım parsellerinin CBS, uzaktan algılama ve uydu görüntülerinden faydalanarak ekili dikili alanlarının ve üretim desenlerinin sahada tespit edilerek hali hazırda %50’si biten haritalama çalışmalarının mayıs ayı sonu itibarıyla tamamlanması, Haritalama çalışmalarının tamamlanmasından sonra mevcut ürün deseni, arazinin sulama imkânları, taban suyu seviyesi, arazi kullanım kabiliyeti ile yağış durumu dikkate alınarak uygulanmak zorunda olan en uygun münavebe şeklinin belirlenmesi, Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıt kolaylığı sağlayan yeni mevzuat değişikliği ile birlikte ilimizde 1629 olan kayıtlı çiftçi sayımız ve 31.829 dekar kayıtlı alanımız bulunmaktadır. Bu kayıtlı alanın bir yıl içerisinde minimum %50 artırılması hedeflenmektedir, İlimizde iyi tarım uygulaması ile üretimi yapılan midyelerin üretimini gerçekleştiren işletmeler ile ülke genelinde zincir market ağına sahip olan işletmeyi bir araya getirerek temelleri atılan sözleşmeli üretim modelinin hayata geçirilmesi, İlimizde kivi üretim alanlarında karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi olan Kök Çürüklüğü Hastalığı sebebiyle özellikle son 3 yıldır kivi bahçelerinde yoğun verim ve ağaç kayıpları tespit edilmiştir. Ayrıca Kahverengi Kokarca zararlısında bölgemizde özellikle 2023 yılında populasyon artışı gözlemlenmiştir. Kahverengi kokarca yoğunluğunun artması ilimizde başta kivi olmak üzere diğer meyvelerde de büyük risk oluşturmaktadır. 2024 yılında biyolojik ve biyoteknik metotlarla mücadele edilerek zararlı popülasyonunun azaltılması sağlanacaktır.

GIDA KONTROL FAALİYETLERİ

Üretim, satış, toplu tüketim ve onaylı işletme türlerinde toplam 3.157 gıda işletmesi ilimizde faaliyet göstermektedir. Bu rakam, 2016 yılında 2.142 olan gıda işletme sayısı her yıl düzenli olarak artış göstererek günümüzde %47’lik artış anlamına gelmektedir. Genel olarak tüm işletme türlerinde artış olmasına karşılık oransal olarak en fazla artış satış yeri ve toplu tüketim yerlerinde olmuştur.

Üretimden tüketime kadar Uluslararası standartlara uygun şekilde gıda güvenliğini sağlamak amacıyla ülkemizde 1.329.446 denetim gerçekleştirilmişken ilimizde 7.070 denetim gerçekleştirilmiştir. Bu denetimlerin 65’i Onaylı İşletme, 698’i Üretim Yeri, 6.082’si Satış-Toplu Tüketim Yeri, 48’i Yem İşletmesi ve 177’si ithalat denetimidir. İlimizde gerçekleştirilen denetim sayısı, yıllık 3.800 denetim uygulanmış olan 2016 yılına göre %86 artış göstermiştir. Faaliyet türlerine göre denetim miktarı en fazla satış ve toplu tüketim yerlerinde olmuştur.

İlimizde 2002 yılında 5 gıda denetçisi görev yapmaktayken günümüzde 23’e yükselmiş durumdadır. Yine 2002 yılında ülkemizin gıda denetçisi sayısı 1.500 kişi iken günümüzde 7.530’a yükselmiştir. Ülkemizdeki gıda denetçilerinin ‰3’ü ilimizde görev yapmaktadır. İlimizde görevli gıda denetçileri tarafından ülke ortalamasının üzerinde denetim faaliyeti gerçekleştirilmektedir. İlimizde her bir gıda denetçisi tarafından 307 denetim gerçekleştirilirken, ülke genelinde bu oran 176 olarak gerçekleşmiştir.

İlimizde Alo 174 Gıda Hattına 239 gıda ihbarı yapılmış olup İl/İlçe Müdürlüklerimiz personelleri tarafından tamamı değerlendirilmiş ve 6 idari yaptırım cezası uygulanmıştır.

TARIMSAL ÖRGÜTLENME

Kooperatif

Yalova’nın tarımsal özellikleri ve işletme yapılarının küçüklüğü sebze-meyve pazarlama organizasyonunda yerel tüketimi ön plana çıkarmakta, ürünlerin çeşitli kooperatif ve birlikler yardımı ile ülke genelinde pazarlanmasına olanak sağlamaktadır.  Kooperatifler; girdileri daha uygun fiyata temin ederek ve tarımsal ürünleri daha kısa zamanda, değerinde pazarlayarak, çiftçilerimizin ekonomik gelirlerini artırmayı hedeflemektedirler.

İlimizde 1’i Sebzecilik, 1’i Süs Bitkileri, 3’ü Meyvecilik, 4’ü Hayvancılık ve 14’ü ise Ormancılık olmak üzere toplam 23 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve 8 Su Ürünleri Kooperatifi faaliyet göstermektedir. Toplam 31 kooperatifimizin üye sayısı 2.958’dir.

Birlik

İlimizde ayrıca üretimi talebe göre planlamak, ürün kalitesini iyileştirmek, pazara geçerli norm ve standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslararası ölçekte pazarlama gücünü artırıcı tedbirler almak amacıyla 5200 Sayılı Kanun kapsamında kurulan Yalova İli Kivi Üreticileri Birliği, Yalova İli Tarla Bitkileri Üreticileri Birliği, Yalova İli İç ve Dış Mekân Süs Bitkileri Üreticileri Birliği, Yalova İli Deniz Ürünleri Üreticileri Avcıları Birliği ve 5996 sayılı kanun kapsamında; Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Arı Yetiştiricileri Birliği ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olmak üzere 7 adet birlik mevcut olup toplam 930 üyesi bulunmaktadır.

Kokarca böceği ile mücadele konusunda da kolları sıvayan Tarım İl Müdürlüğü, doğaya samuray arıcığı olarak nitelendirilen böceği saldı. Kokarcadan daha üstün bir böceği doğaya salarak, kokarcaların meyve üretiminde ki olumsuzluğunu kaldırmak için gerekli çalışmaları başlattılar.

KAHVERENGİ KOKARCA

Ülkemizde ilk olarak 2017 yılında İstanbul’da görülen ve 2018 yılından beri Bakanlığımız tarafından survey çalışmaları yapılan özellikle Karadeniz bölgemizde başta fındık ve kivi ürünü olmak üzere diğer meyve ve sebze üretimlerinde de zarara sebep olan Kahverengi Kokarca, (Halyomorpha hallys) ilimizde özellikle Kivi ürününde zarar vermektedir. Geçmiş yıllarda feromon tuzaklar ile takibi yapılan zararlı 2023 yılına kadar Ekonomik Zarar Eşiği altında kaldığından mücadele yapılmamıştır.2023 yılında zarar eşiği sınırına gelen ve kısmen zarar yapan Kahverengi Kokarca için Bakanlığımız tarafından Geçici Ruhsat ile;

1- 40 g/L Pyrethrin EC 100 ml / 100 L su7 gün

2- 10 g/ L Azadirachtin EC 300 ml/100 L su7 gün

3- 12.8 g/l Gamma-cyhalothrin CS 100ml/100 L 14 gün olarak tavsiyelendirilmiş ve çiftçilerimiz tarafından kullanılmıştır.

5 Kilometrelik Yatay Mağarayı Keşfederek Belgeselini Çektiler 5 Kilometrelik Yatay Mağarayı Keşfederek Belgeselini Çektiler

            2023 yılında Düzce ilinde yapılan Kahverengi Kokarca konulu panele katılım sağlanmış olup, Bakanlık tarafından düzenlenen Çevrimiçi toplantıların sahaya yansıtılması hususunda başta Belediyeler olmak üzere köylerimizde  çiftçilerimizle toplantı düzenlenmiş ve Böcek hakkında bilgilendirmelşer yapılmıştır.Ayrıca Basın-yayın organlarında ve kurumumuza ait internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında bilgilendirmeler yapılmıştır.Bunun yanında Afiş, Broşür ve Liflet bastırılarak vatandaş ve çiftçilerimizin Eğitim çalışmalarında kulllanılmıştır.

             2024 yılında  Merkez ve 5 ilçemizde  özellikle  kivi bahçelerinde daha önceki yıllarda da kısmi zararlar yapan Kahverengi Kokarca (Hallymorpha halys)zararlısı için toplam 15 adet feromon tuzaklar 06.04.2024 tarihinde örnekleme ile bahçelere asılmıştır..Tuzaklarda Kahverengi Kokarca (Hallymorpha halys)zararlısı ilk olarak 16.04.2024  tarihinde Çınarcık, Armutlu, Çiftlikköy ilçelerimizde tuzaklarda 2-9 adet olarak yakalanmıştır. Tuzakların takibi haftada 2 defa yapılmış ancak önemli bir popülsyon yoğunluğu tespit edilmemiştir.

                Bakanlığımız Gıda Ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 15.06.2024- 15.10.2024 tarihleri arasında  ve  geçici tavsiye listesi ilan edilmiştir.

Buna göre kullanılacak ilaçlar ;

1- 40 g/L Pyrethrin EC 100 ml / 100 L su7 gün

2- 10 g/ L Azadirachtin EC 300 ml/100 L su7 gün

3- 800 g/l Malathion + 12.8 g/l Gamma-cyhalothrin CS 100ml/100 L su 21 gün Bitki Koruma Ürünleridir.              

           Ayrıca Biyolojik Mücadelede önemli yer tutan ve Samsun ilinde  bulunan Karadeniz Tarımsal  Araştırma Enstitüsünde üretilen aşağıda özellikleri verilmiş Trisolsus japonicus (Samuray arısı) isimli parazoit böceğin 23.05.2024 tarihinde Altınova Subaşı, Termal ilçe merkezi ve Kadıköy Beldesine salım yapılmıştır. Yapılan görüşmeler neticesinde ilave parazitoit Trisolsus japonicus (Samuray arısı) temin edilerek 05.06.2024 tarihi itibariyle Çınarcık-Kocadere, Çiftlikköy–Taşköprü,Altınova-Subaşı ve Geyikdere beldelerindeki kivi bahçelerine salınımı yapılacaktır.

Muhabir: Duygu Saral