6-7 Eylül tarihleri arasında Yalova, tarım, doğa ve sağlığın buluştuğu özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Ülkemizin yeşil incisi ve turizm kenti Yalova’da, Aronya meyvesinin hasadını kutlamak amacıyla düzenlenen Yalova Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali büyük bir coşku ve ilgiyle gerçekleşti.

Yalova'nın Tarımsal Potansiyelini Sergileyen Festival

6-7 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen Yalova Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali ile Yalova’nın doğal güzellikleri, termal kaynakları ve tarihi mirası ile bir turizm cenneti olmanın yanında tarımsal potansiyeli ve katma değeri yüksek ürünlerle elde ettiği başarı da gözler önüne serildi. Aronya, zengin içeriği, insan sağlığına ve beslenmesine katkısının yanı sıra ekonomik getirisiyle de tarımda yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Yalova Aronya Festival Program Kurumlar (3)Aronya’nın Yalova’daki Serüveni

Kuzey Amerika kökenli olan Aronya, Türkiye’de Yalova’nın verimli topraklarında hayat bulmuştur. Ülkemizde ilk çalışmaları 2012 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde başlamış olan Aronya meyvesinin çiftçi şartlarında denemelerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılında İl Özel İdaresinin destekleri ile kurulan ilk deneme parsellerinde başlanmıştır. 2017 yılında başlayan deneme üretimleriyle, bugün 510 dekar alanda aronya üretimi yapılır hale gelmiştir. Halihazırda mevcut Aronya üretim alanımızın yaklaşık %42’lik kısmında organik tarım yapılmaktadır. Yalova’da 2023 yılında 162 ton ürün hasat edildi. Aronya bitkisinin, ildeki üretimin yaygınlaştırılması, çiftçilerin gelirinin artırılması ve işlenmeyen alanların değerlendirilmesi anlamında katkı sağladı. Bu gelişim, yalnızca Yalova ekonomisine değil, Türkiye’nin tarımsal kalkınmasına da önemli katkılar sağlamaktadır. Ayrıca bu gelişmede gerek Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri gerekse Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleri kanıksanmayacak derecede önemlidir. Bakanlıkların verdiği destekle doğru projeler yetiştiricilerle buluşturulmuş, üretimin yaygınlaştırılmıştır.  

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda Aronya meyvesinin ilin ekolojik koşullarında meyve irilik, verim ve biyokimyasal özellikleri bakımından farklılaştığı tespit edilmiş ve İl Müdürlüğü tarafından yürütülen başvuru süreci neticesinde Aronya’nın bu özellikleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 24 Haziran 2021 tarihinde “Yalova Aronyası” adıyla coğrafi işaretle tescil edildi. Ayrıca Aronya’nın Viking ve Nero çeşitleri de yine Yalova’da Enstitüsü tarafından tescil edildi.

Yalova Aronya Festival Program Kurumlar (4)Festivalin Katkıları ve Destekçiler

Yalova Valiliği himayelerinde ve Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen festivalin başarısında, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve Belde Belediyeleri, Kamu KurumlarI, STK’lar, Yalova İl Özel İdaresi, Denizbank, çiftçilerimizin azimli çalışmaları ve katkıları büyük rol oynadı.  

Geleceğe Yönelik Vizyon

Festival, sadece bir hasat kutlaması değil, aynı zamanda Yalova’nın geleceğine dair bir vizyonun ifadesidir. Festival aracılığıyla, Aronya ve diğer tıbbi aromatik bitkilerin daha geniş kitlelerle tanıştırılması ve bu alanda faaliyet gösteren üreticilerin desteklenmesi hedeflendi.. Yalova, kültürel mirası, doğal güzellikleri ve tarımsal çeşitliliği, ekoturizm ve deniz turizminin yanında tarım turizmi potansiyeli olan bir kent olduğunu da göstermiş ve festival kültürünün en güzel örnekleri arasında yer alacak bir festivali başarıyla gerçekleştirildi.  

Yalova Aronyası coğrafi işaretiyle tescillenmiş ve ilin tarımsal marka değeri haline gelmiş olan Aronya’nın tanıtımında önceki yıllarda dört kez düzenlenen Tarla Hasat Günleri ve iki kez düzenlenen İpek Yolunda Bir Akşam Üstü Molası Aronya Günleri etkinlikleriyle üretici, tüketici ve sektör buluşmaları gerçekleştirilmişti. Aronya’nın başkenti konumunda olan Yalova’nın bu etkinlikleri daha geniş kitlere ulaştırılması düşüncesiyle etkinlikler Festival Organizasyonuna dönüştürülmüştür. Bu yıl 6-7 Eylül’de gerçekleştirilen 1.Yalova Aronya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Festivali ile hedef yükseltmiştir.

Yalova Aronya Festival Program Kurumlar (2)Festival Nasıl Geçti?

1.Yalova Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali” Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 6 Eylül’de Aronya hasadının yapılmasıyla birlikte başladı. Yılın ilk hasadı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, protokol üyelerinin katılımıyla yapıldı. Daha sonra hasat alanından festivalin yapılacağa alana protokol ve halkın katımıyla jonglör gösteri ekibi ile birlikte turist taşıma vagonlarını çeken traktörler, süslenmiş tarım ekipmanları eşliğinde kortej yürüyüşü ile devam etti. Festival alanına kurulan sahnede halk oyunları gösterisi, arp dinletisi yapıldı. Açılış ve protokol konuşmalarının ardından Gastronomi, Marka Kentler söyleşine geçildi. Söyleşi sonrası Vali Dr. Hülya Kaya stantları tek tek ziyaret ederek şehrimizden ve il dışından gelen tüm katılımcılarla tek tek ilgilenerek katılımları için teşekkür etti. Kent Müzesi ikinci katında Aronya ve Kivi salonlarında çocuklar ve yetişkinler için atölye çalışmaları yapıldı. Bu atölyelerde Tıbbi Aromatik Bitkilerle Tütsü, Aronyalı Yoğurt, Yaprak Sanatı, Kokulu ve Şifalı Sabun, Tıbbi Aromatik Sirke Yapımı, Sıfır Atıkla Sanat Mucizesi, Fide Ekim Atölyesi, Yalova Kâğıdı Yapımı ve Bonsai Atölyesi gibi pek çok etkinlik Yalovalılarla buluştu. Sahnede dj performansı gerçekleştirildi. Yerel sanatçı Ahmet Morgül sahne aldı. Stantlar gece 23.00’e kadar yoğun bir kalabalık ve ilgiyle gezilebildi.

Festivalin ikinci günü olan 7 Eylül’de Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde üzüm hasat programı yapıldı. Festival alanında da atölye çalışmaları ve söyleşi programı devam etti. Gastronomi, Marka Kentler, Tıbbi Aromatik-Aronya Yetiştiriciliği ve Destekler, Süper Meyve Aronya ve Sağlık ve Gerçekten Besleniyor muyuz? başlıklı söyleşiler gerçekleştirildi. Sayın Valimiz ikinci günde de stantları tek tek gezerek katılımcılarla tanıştı onlardan bilgi aldı. Aronya’nın sadece gıda değerinden başka innovatif birçok kuruluşunu ve yaptığı çalışmaları inceleyen Sayın Valimiz “Düzenlediğimiz bu festival, yalnızca bir hasat kutlaması değil, aynı zamanda Yalova’nın geleceği için yeni bir vizyondur. Bu festival aracılığıyla, aronya ve diğer tıbbi aromatik bitkilerimizi daha geniş kitlelerle tanıştırmayı, bu alanda faaliyet gösteren üreticilerimizi ve girişimcilerimizi desteklemeyi hedefliyoruz. Bunu bir nebze başarmış olarak görmekten çok mutlu oldum” diyerek festivale katılan firmalara ve emeği geçenlere teşekkür etmiştir. Festival son günü akşamı TUFAG folklor gösterisi ardından Yalova aşığı, değerli sanatçı ve aynı zamanda bir yetiştirici üretici olan Turgay Başyayla’nın konseri gerçekleştirildi.

Konser sonrası Vali Dr. Kaya katılan ve emeği geçenlere teşekkür ederek üreticilere bol kazançlar getirmesi temennisinin ardından festival sona erdi.

Valilik Teşekkür Etti

Yalova’da Çocuk Meclisi Kuruluyor Yalova’da Çocuk Meclisi Kuruluyor

Yalova Valiliği tarafından paylaşılan açıklamada, “Bu festivalin gerçekleştirilmesinde Başta Yalova Valiliği ve Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olmak üzere katkı veren Yalova Belediyesi’ne, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne, İl Özel İdaresi’ne, Yalova Üniversitesi’ne, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’na, Çınarcık Belediyesi’ne Altınova Belediyesi’ne, Çiftlikköy Belediyesi’ne, Kadıköy Belediyesi’ne Koru Belediyesi’ne Yalova İl Emniyet Müdürlüğü’ne, Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Şaban Temuge Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürlüğü2ne, Yalova Turizm Birliği’ne, İl Sağlık Müdürlüğü’ne, İl Müftülüğü’ne, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, TÜRSAB’a, İDO’ya, Gastronomi Turizm Derneği’ne Arp Sanatçısı Zeynep Göktürk’e, TUFAG’a, Yürüyen Köşk Kültür Sanat Akademisi ve Yalova Kuzey Kafkas Derneği’ne, Aysar’a, Aronya Bungalova, yerel sanatçımız Ahmet Morgül’e, Türkiye’nin yıldızı Yalova aşığı Turgay Başyayla’ya, festivalde dört adet söyleşide konuşmacı olarak katılan değerli uzmanlarımıza, 9 çocuk 12 yetişkin olmak üzere 21 adet atölye çalışması gerçekleştiren değerli hocalarımıza ve bu atölye çalışmalarına katılan yaklaşık 500 katılımcıya, 65 standımızı dolduran 62 firma ve kuruluşlara, özellikle il dışından katılım sağlayan değerli misafir firmalarımıza, stantlarda yer alarak hem ürünlerini hem de Yalova’mızı tanıtan değerli yetiştiricilerimize ve firmalarımıza, son olarak festivale sponsor olan DenizBank A.Ş.’ye katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haber Merkezi