EĞİTİM

YALOVA TOBB MTAL Neler Oluyor?

Yalova TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaşanan son gelişmeler, eğitim camiasını derinden sarstı.

İddialara göre, Yalova İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Vedat Demir’in aldığı kararları uygulayan  yeni atanan müdür Arzu TIKIÇ GÜRTEKİN ile idare arasında tatsızlıklar yaşandı. Tarım bölümüne ait olan seralar ve işletilen çiçekçilik üzerine olan dükkan da çalıştırılan usta öğreticilerin işine son verildi.  Neden ise okulda öğrenci olmadığı gerekçesi ile usta öğretici çalıştıramazsınız iddiaları ortaya atıldı. Bakılması gereken bitkiler, milli servet olarak kurumaya terkedildi.

 Alınan kararların çelişmesine ise bir örnekte şu oldu, geçtiğimiz hafta Yalova’ya, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu teşrif etmiş, Yalova İl Milli eğitim ise bünyelerinde bulunan çekimlerden sorumlu Usta öğreticileri fotoğraflama ve video için çağırıp çalıştırmıştı. Meslek ve Teknik Eğitim’den sorumlu İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Vedat Demir’in konu ile alakalı açıklama yapması bekleniyor.

 Yalova İl Milli Eğitim’in usta öğreticileri, öğrenci yok çalıştıramazsınız iddiaları ile yıllardır süren düzeni bozdu. Aldığı radikal kararlar sonucunda, okulda görev yapan usta öğreticilerin işine son verildi. Bu karar, özellikle eğitim camiası ve yerel halk tarafından büyük bir hayal kırıklığı ile karşılandı. Usta öğreticilerin çalışmaması halinde kurumaya terkedilecek olan çiçekler bitkiler, açık kalması gereken TOBB bünyesine bağlı çiçekçilik dükkanı, ekonomik açıdan zarar yaratacağı öngörülüyor.

Diğer bir önemli hadise ise Yalova TOBB bünyesinde ki Çocuk Gelişimi Bölümü Yalova da bulunan Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu lisesine taşınması oldu. Valilik kararı ile taşınmasına karar kırılan bölümün neden bu kadar bekletildi sorusu öğrenciler ve aileleri tarafından merak konusu oldu.

Eğitimciler İşsiz Kaldı

Yalova TOBB MTAL’de, eski müdürü Ercan Gökkaya'nın Altınova’ya tayinin çıkmasının ardından Yalova TOBB’da radikal hadiseler yaşandı. Yalova TOBB bünyesindeki Çocuk Gelişimi Bölümü Yalova da bulunan Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu lisesine taşındı. Okulların açılmasına haftalar kala öğretmenler ve öğrenciler için büyük şok oldu.

Kamuda tasarruf tedbirleri mi vurdu?

Ders saati karşılığında, okulun mesleki ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan eğitimciler işsiz kaldı.  Asgari ücret kadar maaş alan usta öğreticiler, okulların açılmasına haftalar kala alınan karar karşısında şok oldular. Bu durum, eğitimcilerin işsiz kalmasına ve birçok ailenin belirsizlik içinde kalmasına neden oldu. Okulun öncelikli görevi olan eğitim hizmetlerinin aksayacağına dair endişeler giderek artıyor. Edinilen bilgilere göre, Tarım bölümünde önemli yatırımları olan Yalova TOBB’da öğretmenler de endişeli. Seradaki çiçeklere kim bakacak? Çiçekçilik dükkanını kimler işletecek? Okul bünyesinde markalar olan kuru meyve işlerini kim düzenleyecek. Üretim yapan lise, üretimsiz mi kalacak?

Geçtiğimiz haftalarda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, eğitim için 81 ilde başlatılan eğitim buluşmalarına Yalova’ya gelerek eğitimcilerin sorunlarını dinlemiş ve eğitim alanında ki yetersizlikleri aktarmıştı.  Devlet okullarındaki eksiklikler konusundaki eleştirilerini içeren kapsamlı bir basın toplantısı düzenlemişti. Bakanlığın okullara bütçe göndermeyi durdurması, devlet okullarında yaşanan bütçe eksikliklerine dair eleştirilerde bulunan Özçağdaş, “Devlet okullarına bütçe gönderilmediği için okul müdürleri okulların temizliğini, hijyenini ve bakımını sağlamakta zorlanıyor. Eğitim masraflarının devlet tarafından karşılanması gerekir. Bakanlık, okullara bütçe göndermeyi durdurdu ve bu durum eğitim kalitesini doğrudan etkiliyor” dedi. Özçağdaş, bakanlığın okullara bütçe aktarımını yeniden başlatması gerektiğini ve bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirtmişti.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Yalova’ya gelerek bir dizi ziyaret ve toplantı gerçekleştirmişti. Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe’yi makamında ziyaret eden Şamlıoğlu, eğitim alanındaki gelişmeler üzerine görüş alışverişinde bulunmuştu. Ziyaretin ardından, 2024/2025 Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı için Uygulama Oteli’ne geçen Bakan Yardımcısı, burada Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlerinin hazır bulunduğu basına kapalı toplantı öncesinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli üzerine önemli açıklamalarda bulunmuştu. Basına kapalı gerçekleştirelen toplantıda ne kararlar alındı, hangi görüşler konuşuldu, toplantıdan sonra işten çıkartılan Usta öğreticiler için bu toplantıda mı karar alındı, vatandaş tarafından merak konusu oldu.

Okulların açılmasına haftalar kala Yalova TOBB MTAL’de yaşanan üzücü hadiseler, okul başlamadan, yeni atanan müdür ve eğitimciler arasında ne gibi bir gerginliğe neden olacak, döner sermayesi bulunan lisenin döner sermayesinde aksamalar mı olacak, birçok başarıya imza atmış lisenin parlak durumu gittikçe sönecek mi, usta öğreticilerin işten çıkartılması, ne gibi aksaklıklar getirecek merak konusu oldu.

Döner Sermaye Zarara Uğrayacak mı?

Okulun döner sermaye faaliyetlerinin bu değişikliklerden nasıl etkileneceği de büyük bir soru işareti. Usta öğreticilerin işten çıkarılmasının, okulun döner sermaye bütçesinde ciddi zararlara yol açabileceği öngörülüyor. Eğitimcilerin sağladığı katkılar ve uyguladıkları projelerin, okulun mali durumuna olan olumlu etkisi göz önünde bulundurulduğunda, bu tür bir değişikliğin uzun vadede finansal zorluklara yol açması bekleniyor.

Tazminat Sorunu

İşten çıkarılan usta öğreticilerin tazminat hakları ise belirsizliğini koruyor. Eğitimcilerin işten çıkarılmasının ardından, ders saati karşılığında çalıştırılan öğreticilerin, tazminat alıp alamayacakları konusu belirsiz. Bu durum, işsiz kalan eğitimcilerin maddi güvenliğini tehdit ediyor.

Aileler ve eğitim camiası, bu ani ve sert değişikliklere tepkili. Eğitimcilerin hakları ve geleceği konusunda endişeler her geçen gün büyürken, bu konuda yetkililerden açıklama ve çözüm bekleniyor. Eğitim sektöründeki bu kaosun bir an önce çözülmesi ve adil bir düzenlemenin getirilmesi, tüm ilgililer tarafından bekleniyor.

Özel Haber: Duygu Saral