Hayvan dostları ilk kez İngiltere'de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurdular. Ülkemizde Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçla dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular.

1931 yılında Floransa'da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Bu günün amacı; evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama hakkına saygı duymaktır. Evde beslenen hayvanlara merhametli davranmak, koruyup kollamak, iyi koşullarda beslenmeleri, duyarlı davranılması konusunda farkındalık yaratmaktır.

Bir Kap Su (1)

Ülkemizde son yıllarda büyük itilaf konusu olan sokak hayvanlarını oluşturan en büyük gruplardan biri olan sokak köpeklerinin yurt genelinde insanlara saldırıları haberlerinin ulusal medyaya düşmeye başlamasının ardından bu konu daha da alevlendi. Bu tartışma özelinde 2 farklı düşünce yapası hakim durumda. Bir grup, hayvanların yerinin sokaklar olmadığını söylüyor ve diğer batı ülkelerinde olduğu gibi kamu alanlarının güvenliği adına sokakların insan yaşamına ait olması gerektiğini savunurken kendini hayvan severler olarak tanımlayan grup ise sokakların tamamen insanlara ait olmadığını, mevcut durumun kısırlaştırma ve barınak sayısının arttırılması ile çözüleceğini iddia ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sokak hayvanlarıyla ilgili bir yasa tasarısının geleceği ile ilgili söylentilerin ardından bu iki grup tekrar karşı karşıya geldi. Hayvan severler, gelmesi gündemde olan yasada sokak hayvanlarının toplatılacağı, toplatılan hayvanların sahiplendirilmeye çalışılacağı ve sahiplendirilemeyen hayvanların uyutularak öldürüleceğine dair maddelere şiddetle karşı çıkarak eylemler gerçekleştirilmeye, ötanazinin hayvanlar için olmaması gerektiği savunuluyor.

Bir Kap Su (3)

Suiçmez ve Altay Ailelerinin Mutlu Günü Suiçmez ve Altay Ailelerinin Mutlu Günü

Muhabir: Duygu Saral