4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü kapsamında ülkemizin birçok yerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bunlara Yalova Barosu da katıldı ve Cevdet Aydın Parkı’nda basın mensuplarının önünde bir açıklama gerçekleştirildi. Açıklamayı Yalova Barosu Saymanı ve Hayvan Hakları Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Merve Bakkal yaptı.

“Açlık ve susuzluk sokak hayvanları için en büyük sorun”

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nün, sahipsiz hayvan dostların yaşam mücadelesinin farkına varmak,  onları koruma bilincini arttırmak ve uğradıkları şiddet olaylarına dikkat çekmek için önemli gün olduğunu niteleyen Merve Bakkal, “Sadece insanlara ait olmayan bu dünyada yaşam alanlarımızı hayvan dostlarımız ile paylaştığımız gerçeği konusunda herkesin bilinçlenmesi gerekiyor. Unutmamalıyız ki bir ülkenin, gelişmişlik düzeyi,  hayvanlara yapılan muameleyle de ölçülür. Açlık ve susuzluk, sokakta yaşayan hayvanların en önemli sorunudur. Kapınızın önüne, sokak köşelerine taze ve temiz olmasına özen göstererek bırakacağınız bir kap su özellikle yaz aylarında birçok patili canın hayatını kurtarabilir.  Yaşayan türler arasındaki adaleti sağlamak için çaba harcamalıyız. Ve  ‘başkası yapar’ demeden susuzluğunu ve açlığını gidermek için sahipsiz hayvan dostlarımıza yardımcı olmalıyız” dedi.

Yalova Baro Dunya Hayvan Hak Gun Aciklama (2)“Cezalar caydırıcı değil”

Hayvanlara karşı kötü davranışların cezai yaptırımlarının olduğunu hatırlatan Bakkal, “Kanunda hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek, işkence yapmak, acımasız ve zalimce muamelede  bulunmak, ev hayvanını terk etmek açıkça yasaklanmıştır.  2024 yılının başında Başakşehir’de Eros adında bir kedi İbrahim Keloğlan tarafından vahşice öldürüldü. Katiline 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Geçen yıl ise Kırklareli’nde Köpük adında bir yavru köpek Fatih Bücekler tarafından işkence edilerek öldürüldü. Haftada iki gün barınakta hayvanlarla ilgilenmesi koşuluyla serbest bırakıldı. Ancak Kanundaki cezalar maalesef caydırıcı değil. Bu nedenle zalimce davranışlara son verilmesi için daha etkin koruma sağlayacak yasal düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir. Hayvan dostlarımızın yaşam hakları teminat altına alınmalı; kötü muameleye maruz kaldıklarında etkin cezalar verilmesi yönünde yasal düzenlemelere kavuşturulmalı ve deney malzemesi olarak kullanılmaları yasaklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Sahip çıkalım”

‘Satın alma, sahiplen’ sloganının yaygınlaşması gerektiğini vurgulayan Bakkal, “Bir hevesle pet shoplardan satın alınan ancak sonra duyarsızca sokaklara terk edilen her hayvan, çaresizliğe mahkûm edilmektedir.  Sokak hayvanlarını sahiplenmek, onlara güvenli bir yaşam ve kalabilecekleri bir yuva sunmak çok değerlidir. Her bir sahipsiz can cinsine bakılmaksızın özeldir. Gerekli ilgi ve sevgiyi görmeleri halinde de fazlasıyla ilgi ve sevgi vereceklerdir. Özellikle barınakta kendilerine yuva arayan sevimli dostlarımızı hem onların kontrolsüz nüfusunu kontrol altına almak hem de daha az maliyetle, bir cana güvenli bir yaşam ve bir yuva sağlanması için satın almak yerine sahiplenmeliyiz. Bu önemli günde, herkesi bu günün anlamına binaen sokak hayvanlarının zorlu hayat mücadelesini farkında olmaya, onlara sahip çıkmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Haber-Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz