GÜNDEM

‘Verilen Sözler Yerine Getirilsin’

Yalova Esnaf Sanatkarlar Odası (YESO) Başkanı Necati Erbul, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in seçim vaatleri arasında esnafa birtakım sözler verdiğini, ancak bu sözleri yerine getirmediğini ifade etti.

Seçimden sonra suya, ruhsat harçlarına, reklam panolarına ve işgaliye bedellerine yapılan zamları eleştiren Erbul, "Seçimden önce zamlardan, hayat pahalılığında şikayet eden bir anlayış, seçim sonrası her şeye zam yapıyorsa bu ne kadar doğru?

Seçimden önce belediye başkanının özellikle belirttiği konular vardı; çevre kirliliği ile alakalı. Bugün baktığımız zaman 4 buçuk ay oldu, herhangi bir gelişme, herhangi bir değişme yok. Genel bir temizlik problemi var. Sokaklarımız kirli, çöpler toplanmıyor. Gerçekten bu zamanda çöp dağlarının olması çok enteresan. Bu kadar teknoloji, bu kadar imkan varken, hatta hep söyledikleri gibi bu kadar çok personel varken bunların olması çok enteresan.

Yalova’daki trafik ve park bilmecesi hala çözülmüş değil. Tabiri caizse seçim öncesi hayaller Paris’ken, seçim sonrası hayatlar Yalova gerçeği ile yüzleştiler. Esnafı ilgilendiren durumlar dışında personel bilmecesi de var. 350 kişi çıkarılacak dendi. Çıkarıldı, olmadı geri alındı. Şimdi duyuyoruz ki her ay belli bir sayı da çıkarmalar olacak. Bu da durumun ne kadar vahim olduğunu ortaya koyuyor.

Karizma AVM’de 10 yıllık sözleşme ile kiracı olan odaların buradan çıkartılması da konuşuluyor. Bizle birebir iletişime geçen bir belediye başkanı ve yönetimi yok. Fakat çevresel anlamda kendilerince bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Herhalde odaları buradan çıkarmayı düşünüyorlar. Ben bu işin biraz keyfiyet olduğunu düşünüyorum. Belediyenin birimleri dışarıda mı kaldı da, odaları çıkaracaksınız?

Yalova merkezinde 5 binden fazla esnaf var. Ne oldu da bu insanlar işlerini merkez dışına taşıma çabasındasınız? Tam sahilin ortasında, sahil esnafına uygulanan muameleyi hayretle izliyoruz. Sahil şeridini boşaltmak adına kendi belirledikleri alanlara esnaları taşıdılar. Madem bir düzenleme yapılmak isteniyor, sezon sonu bittikten sonra ya da sezon başında yap. Esnafında fikrini alarak, güzel bir iş yapılabilirdi. Yürüyüş yolunu etkilemeyecek biçimde dizayn edilebilirdi. Tamamen yapmış olmak için yapılan bir iş olarak görüyorum. Sezon ortasında yapılması ile ilgili de esnafa darbe vurulduğunu düşünüyorum.

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in seçim vaatleri arasında yer alan ’40 liraya yemek’ projesi. Bu etkinliğin Millet Bahçesi’nde yapılacağı söyleniyor. Karşı çıktıkları Millet Bahçesi’nde yapılacak. Bir vesaitle gittiğini var sayarsak; hangi öğrenci, hangi emekli Millet Bahçesi’ne gidip yemek yiyecek? Bunu da merakla bekliyoruz.

"Genel başkanları bile olmayan hal alanının temeli atıldığını söylüyor"

Bir diğer ve en önemli konu maalesef belediye başkanı ile diyalog kurulamıyor. Bugün Çaycı Hüseyin belediye başkanı ile görüşebilirken, Pazarcılar Odası randevu alamıyor. Biliyorsunuz ki pazar yeri belediyeye ait. Bazı projelerimiz var; esnafa faydalı olacağına düşündüğümüz projeler tasarladık. Bu projeleri de görüşmemiz için belediyenin desteği ve başkanın isteğinin olması gerekiyor. Sağ olsun belediye başkanımız hiç oralı olmuyor. Genel başkanları bile olmayan hal alanının temeli atıldığını söylüyor. Hayaller Paris, gerçekler Yalova.

Sosyal tesis yapılacağı söyleniyor, sosyal tesisinin yapılacağı yerin 50 metre ilerisindeki sosyal tesis alanını belediye satışa çıkarıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Madem sosyal tesis yapma çabası var, belediye bunu kendi mülküne de yapabilir. Park alanını çevirip, iki sandalye, iki şemsiye atılarak sosyal tesis yapılmaz” dedi.

Belediyenin etkin yönetilmediğini ve yetkilerin yalnızca belediye başkanında toplandığını dile getiren Erbul, “Biri de çıkıp demiyor ki siz ne yapıyorsunuz? Bütün yetkiler belediye başkanına verilmiş, belediye başkan yardımcılarından ses yok, meclis üyelerinden ses yok. Belediye meclisinde çok kaliteli ve düzgün arkadaşlarımız var ama kullanmadıktan sonra garajda Ferrari olmuş ne olur? Herkes, her şeyi belediye başkanına sormak durumda kalıyor. Kimseye yetki verilmemiş, bu durumda da belediye başkanının her şeye yetişme imkanı yok. 100 günde yaptıklarını açıkladılar; 23 Nisan, 19 Mayıs etkinliklerini koymuşlar, şimdi de 150. günde 30 Ağustos’u koyarlar. Yapılacakları merakla bekliyoruz, çünkü yapılmayanları görüyoruz” şeklinde konuştu.