Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından deprem gerçeği bir kez daha yüzümüze vuruldu. Marmara Bölgesi genelini etkileyen deprem sonrası birçok artçı daha olurken uzmanlar depremin boyutu ve içeriğine ilişkin açıklamalarda bulunmaya başladı. Ne var ki deprem konusunda ülkemizdeki en popüler isimlerden olan Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un yaptığı yorumların birbiriyle uyuşmaması gündem oldu.
Prof. Görür, depreme dair, “Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak” şeklinde ifadeler kullanırken Prof. Üşümezsoy’un ise, “Marmara Denizi'nde faylar daha önceden kırıldığı için artık büyük bir deprem riski yok” şeklinde konuşması vatandaşların kafasını karıştırdı.
“Asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak”
Depremin ardından resmi sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunan Prof. Görür, “İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak. Deprem, deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir” ifadelerine verdi.
“Büyük bir deprem riski yok”
İhlas Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Prof. Üşümezsoy, Büyük bir deprem riskinin olmadığın belirterek, “Santorini'de büyük deprem oldu' diye çıktılar "Ege batacak" denildi, ancak ben o zaman da söyledim: 1956'da Santorini'de 7.7'lik büyük bir deprem oldu, 17 Ağustos depreminde çıkan enerjinin 3 katı çıktı ama sonrasında büyük bir şey olmadı, herkes sustu. Marmara Denizi'nde faylar daha önceden kırıldığı için artık büyük bir deprem riski yok. Yalnızca bu bahsettiğim fayda Kuzey Anadolu fayı değil bölgesel bir fay. Yalnızda deprem riski taşıyan fay Silivri Çukuru'nda ki Silivri fayıdır. 6 ila 6.5 arasında deprem yapar dediğim nokta birebir çıkmıştır" ifadelerini kullandı.