Jeoloji Mühendisleri Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir, bugün saat 17.00’de Engelsiz Kafe’de düzenlediği basın açıklamasında, İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında saat 12.49’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Cangir, depremin yeri ve oluş şekline dikkat çekerek “Artık eğri oturup doğru konuşmanın zamanı geldi” dedi. Cangir açıklamasında, “Malum bugün saat 12.49 sularında Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kimi kaynaklara göre büyüklük 6.9, derinlik ise 15 kilometre olarak ölçüldü. Aslında büyüklüğünden çok yeri ve oluş şekli önemliydi” ifadelerini kullandı.

Depremin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası olarak uzmanlarla birlikte depremi analiz ettiklerini belirten Cangir, “Deprem Komisyonu ile bazı değerlendirmelerde bulunduk. Sıcağı sıcağına açıklama yapmanın doğru olmayacağını düşündüğümüz için biraz geciktik. Ancak bu depremin yeri gerçekten çok kritik. Çünkü tam da ‘İstanbul depremi’ diye beklediğimiz hattın üzerinde gerçekleşti. O nedenle önemli” diye konuştu.

“Herkes bu deprem gerçeğini ciddiyetle hissetmeli”

Depremin ciddiyetine dikkat çeken Cangir, “Uzun zamandır röportajlarda, açıklamalarda daha politik ve iyimser konuşmaya çalıştım. Ama artık bu depremden sonra Yalova’da yaşayan herkes çocuklardan yaşlılara, halktan yöneticilere kadar herkes bu deprem gerçeğini ciddiyetle hissetmeli ve ona göre hareket etmeli” dedi.

“Bu beklenen büyük İstanbul depremi değil”

Cangir, Kuzey Anadolu Fayı’nın aktif olduğunun altını çizerek şu uyarılarda bulundu:

“Depremin oluş şekli, yeri, büyüklüğü ve süresi manidar. Bu nedenle dikkat çekmek istiyorum: Artık eğri oturup doğru konuşmanın zamanı geldi. Saygıdeğer Yalovalılar. Kuzey Anadolu Fayı (KAF) aktif. Marmara Denizi içinde hareketli ve tehlikeli bir fay hattı var. Bugünkü deprem bunun en açık göstergesidir. Sosyal medyada ya da bazı mecralarda ‘bu İstanbul depremiydi, oldu bitti’ gibi yorumlar yapılıyor. Ancak bu kesinlikle yanlış. Bu beklenen büyük İstanbul depremi değil. Beklenen İstanbul depremi evet, bu noktada olabilir. Ama 7.2 büyüklüğünden daha küçük bir deprem İstanbul depremi değildir. Bunu herkes bilmeli. Tüm yöneticiler de dahil olmak üzere bunu akıllarında tutmalı.”

Bakan Kurum'dan İstanbul Depremi İle İlgili Açıklama Bakan Kurum'dan İstanbul Depremi İle İlgili Açıklama

“Yalova’nın birincil önceliği deprem olmalı”

Yalova’nın deprem tehlikesine karşı öncelikli bir bölge olduğuna vurgu yapan Cangir, “Ve artık herkes şunu net şekilde anlamalı: Bu ülkenin, bu kentin, özellikle Yalova’nın birincil önceliği deprem olmalı. Çünkü bu bizim en büyük gerçekliğimizdir” dedi.

“En şiddetli Yalova hissetti”

Cangir, özellikle Çınarcık-Şenköy hattına dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı: “Özellikle Çınarcık-Şenköy arası, en aktif ve en fazla deformasyon gösteren bölge. Yalova bu hattın doğusunda yer alıyor. Yani, depremi en şiddetli hisseden yerlerden biri oluyor. Kocaeli ya da Sakarya halkına sorun, bir de Yalova’ya sorun. En şiddetli Yalova hissetti. Çünkü biz bu kırığın en doğusundayız. Çınarcık Çukuru gibi bir gerçek var önümüzde. Olası bir İstanbul depreminde Marmara Bölgesi’nde en çok etkilenecek illerden biri Yalova olacak.”

Deprem sonrası yaşanan panik ortamına da değinen Cangir, “Ben bugün İstanbul’da, dört kilometrelik yolu iki buçuk saatte gidemedim. Yıkım yoktu, felaket yoktu. Ama sadece insanların panikle dışarı çıkması bile bir kaos yaratmaya yetti. Böyle bir depremde Bursa, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Bolu gibi illerden Yalova’ya yardım gelme ihtimali var mı? Hayır. O yüzden Yalova’nın kendi krizini kendisi yönetebilecek düzeye gelmesi gerekiyor. Bilinçli, planlı ve hazır bir şekilde. Bu bizim sorumluluğumuz. Başka yolu yok.”

Muhabir: Sezgin Altınel-Rümeysa Şahin