Eğitim Neferi Niyazi Bektaş’ın Kaleminden Eğitim Neferi Niyazi Bektaş’ın Kaleminden

Yalova Gazetesi’nin TEMA VAKFI Yalova şubesi ile gerçekleştirdiği ortaklık tüm hızıyla devam ediyor. Gazetemizin videolu köşesinde TEMA Yalova Şube Başkanı Arzu Demir’i ağırlıyor ve ülkemiz için hayati önem arz eden konuları masaya yatırıyor. Başkan Demir bu hafta, dünyayı ve ülkemizi tehdit eden “İklim Değişikliği” konusunu anlattı.
“İklim Eylemi Hemen Şimdi”
Dünyanın tehdit altında olduğunu söyleyen Başkan Demir, “Gezegenimiz; Ozon tabakasının incelmesinden, verimli topraklarımızın kaybına, arazi tahribatından plastik kirliliğine, biyolojik çeşitlilik kaybından yıkıcı ormansızlaşmaya, susuzluktan hava kirliliğine kadar birçok ekolojik sorunla boğuşuyor. Bunlar sadece birimizin ya da sadece birkaç bölgenin, ülkenin sorunu değil. Bunlar tüm yerkürenin sorunu, hepimizin, yaşamın devamlılığının sorunu”. İklim için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan vakfımız  “Eğer hemen şimdi bir şeyler yapmaya başlamazsak gelecek nesiller iklim krizinin en kötü sonuçlarına katlanacaklar. Atmosferimizin dengesini bozup küresel sıcaklık artışlarına yol açan karbondioksit gazı en çok fosil yakıtlar sebebiyle atmosferimize karışıyor. Fosil yakıtlar sadece bununla kalmıyor, ülkemiz özelinde kömür için Akbelen gibi ormanlarımız yok ediliyor, arazilerimiz topraklarımız tahrip ediliyor. Tam da bu sebeple fosil yakıtlardan çıkılması, yerine temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları oluşturulması için çalışmalara başlanması gerektiğini vurguluyoruz. ‘iklim eylemi hemen şimdi’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
“Küresel sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz”
İklim değişikliğinin bugüne kadar insanlığın karşılaştığı en büyük ortak sorun olduğu bugün Dünya’nın en prestijli kurumları ve bilim insanları tarafından kabul edildiğini belirten Başkan Demir, “TEMA Vakfı, iklim değişikliği konusunda politikalar geliştirmekte ve bunları karar vericiler ile paylaşmaktadır. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine (UNFCCC), Türkiye’den gözlemci olarak akredite olan ilk Sivil Toplum Kuruluşu olarak, uluslararası süreçleri yakından takip etmekte ve bu süreçleri etkileme konusunda diğer Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışmaktadır. Ortak politikalar üreten ve iklim değişikliği konusunda çalışan EEB (European Environmental Bureau) ve CAN-E (Climate Action Network Europe) gibi sivil toplum ağlarında etkin rol almaktadır. Bu ağlar sayesinde, uluslararası politika yapma süreçlerini etkileyerek, iklim değişikliği konusundaki küresel sorumluluğunu da yerine getirmektedir” şeklinde konuştu.
“Yerel yönetim düzeyinde de çalışmaları destekliyoruz”
TEMA Vakfı’nın Türkiye’de de iklim değişikliği konusunda kapasite arttırma ve farkındalık yaratma projeleri sürdürdüğünü açıklayan Başkan Demir, “Uluslararası alandaki deneyimini, Türkiye’deki diğer paydaşlarla paylaşan Vakıf, Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi için çalışmalar yürütmektedir. Bir yandan iklim değişikliği ile mücadele için farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar yaparken bir yandan da iklim değişikliğine sebep olan yatırımları ve hükümet politikalarını yakından izlemektedir. TEMA Vakfı, Türkiye’nin mutlak sera gazı azaltım hedefi belirlemesi ve iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında doğru stratejilerin katılımcı yöntemle belirlenmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. TEMA Vakfı, yalnızca ulusal ve uluslararası düzeyde değil yerel yönetimler düzeyinde de iklim değişikliği ile mücadelenin önemini vurgulamaktadır. Bu doğrultuda; TEMA Vakfı katılımcı ve bütüncül hazırlanacak İklim Eylem Planları çalışmalarını desteklemekte, temsilcilerinin iklim eylem planlarına ilişkin kapasitelerinin artırılmasına ve yerel yönetimlerden bu yönde talepte bulunmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır” dedi.
“Doğa eğitim projesi ücretsiz”
Vakfın yaptığı çalışmalarla ilgili örnekler veren Başkan Demir, “Vakfın bu kapsamda yaptığı çalışmalardan biri İklim Elçileri Projesi’dir. Proje kapsamında TEMA Vakfı gönüllülerinin iklim değişikliğiyle ilgili kapasitesinin artırılmasına, gönüllülerin “iklim elçileri” olarak kentlerinde savunuculuk yapmasına, karar alıcılarla diyalogun geliştirilmesine ve yerel-ulusal medyada iklim konusunda haberler yayınlanmasına ilişkin çalışmalar yapılmıştır. Yine iklim özelinde yapılan bir diğer proje de İklim için Kadın Liderler Projesi olup kadın gönüllülerimizin yerelde iklim savunuculuğu yapmasının desteklenmesi, düşük karbonlu ve iklim değişikliğine dayanıklı bir toplum için bilinçlendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Vakfımızın iklimtema.org sitesi İklim Değişikliği Eğitim VE Farkındalık Projesi - Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile TEMA vakfı tarafından tasarlanan bir doğa eğitim projesidir.  Bu siteden tüm Türkiye de bulunan eğitimciler faydalanabilirler tamamen ücretsiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmacı/Yalova TEMA Vakfı Şube Başkanı Arzu Demir
Kameraman/Duygu Saral

Editör: Arda Yavuz