Fazlaca, “Hesaplarımızda şu ana kadar bir kesintiye uğramadık bizim belediyemizin vergi ve sigorta borçlarını ben ödedim ama şirketimizin ciddi bir borcu var yapılandırma ile alakalı ilgili birimlere müracaat ettik” dedi. Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yerel ve ulusal medya mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelerek soruları içtenlikle cevapladı.
Başkan Fazlaca, “Bugün bir araya gelme amacımız ülkemize özgü kullanan 1962'den beri önce basın mensuplarının onurlandırılması adıyla daha sonrasında 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte önce bayram havasında daha sonra da bazı hakların kazanılmasıyla birlikte de gazetecilerimizi onurlandırmak adına bugüne özel kutlamayla geçirdiğimiz sizlere özgü bir gün için bir araya geldik. Öncelikle teşekkür ediyorum tekrar geldiğiniz için. Tabii ki zor şartlarda görev yaptığınızı hele bu son uygulamalardan sonra gerçekten hem fikir özgürlüğü olsun hem mesleğinizi yürütme adına olsun gerçekten sıkıntılı bir süreçten geçiyorsunuz. Bizler de küçük de olsa sizlere yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Dolayısıyla bu süreci hep birlikte atlatacağız inşallah iyi günlerimiz hep birlikte olur umuduyla tekrar gününüzü kutlamak için hepinize tebrik ediyorum mesleğinizde başarılar diliyorum. İnşallah bundan sonraki sürecimizi de daha verimli bir şekilde geçireceğimizi umut ediyorum. Tekrardan teşekkür ediyorum.
2025 Yılı Bütçesinin %45'i Yatırım
2025 yılı bütçemizi meclisimizde 450 milyon TL olarak onayladık. Bunun %45'i yatırım diğerleri biliyorsunuz zaten paylara ayrılıyor kendi bütçemizi o şekilde oranladık. Genel giderlerimiz maaşlar ve yatırım olarak %45 oranında ayırarak bütçemizi onayladık. Hesaplarımızda şu ana kadar bir kesintiye uğramadık bizim belediyemizin vergi ve sigorta borçlarını ben ödedim ama şirketimizin ciddi bir borcu var yapılandırma ile alakalı ilgili birimlere müracaat ettik. Fakat yapılandırma faiz oranları cazip olmadığı için şu anda kısmi ödemeyle onların belirlemiş olduğu bir taksitlendirmeye girdik. Dolayısıyla şirketinde bu şekilde borçlarını ödemeye gayret ediyoruz. Geliri olan bir belediyeyiz öncelik olaraktan belediyenin kendi borçlarıyla alakalı bir uygulama yapılıyordu. İller Bankası daha sonrasında şirketlere yönelik bir uygulama yapacaktı henüz bizim şirketle ilgili bir uygulamaya geçilmedi. Dediğim gibi bizim belediyemizin vergi ve sigorta borçlarını ben kapatmıştım ama ileriki dönemde böyle bir uygulamaya geçerler mi? Onunla ilgili bir yorum yapamayacağım” dedi.
‘4 projemizi hayata geçirip büyük bir işe imza atmış olacağız’
İlçenin en önemli ihtiyaçlarından biri olan düğün salonu ve diğer projelere ilişkin açıklamada bulunan Başkan Fazlaca, “İlçemizin en büyük ihtiyacı bir düğün salonu, düğün salonumuz elimizde biraz sıkıntılı bir süreçte devraldık orayı projeye uygun yapılmadığı için orada bir güçlendirmeye ihtiyaç var. Akabinde çok ciddi yani tahminimiz bir 20-25 milyonluk bir gideri var. Şu anda iç mimari projesinin hayata geçmesiyle alakalı. Bununla ilgili aslında bir ihaleye çıkacaktık. Fakat güçlendirme önceliğimiz olduğundan dolayı önce güçlendirme projesini çizdirdik. Şimdi önümüzdeki haftalarda bu proje ete kemiğe bürünecek. Ondan sonra da düğün salonuna başlayacağız.
"Benim projelerimin arasında bir ilçe terminali vardı"
Bayraktepe ve plajla alakalı bir projemiz var. O projelerinde onay süreçlerini bekliyoruz. Bayraktepe onaylandı oraya mimari projelerini çizdirdik yap işlet devret modeliyle ya da kendimiz yapıp ihaleye vereceğiz. Plajla ilgili daha onay safhasında henüz onaylanmadı tahsisi üzerimize geçmedi. Bizim projelerimiz ikinci seneye girdiğimizde daha çok halkın kullanımına açık olacak. Daha çok sosyal alanlarla alakalı bir şeyimiz vardı. Benim projelerimin arasında ufak bir ilçe terminali vardı. Bunun da projesini çizdik şimdi onunla ilgili de ihale sürecimiz başlayacak. Zaten önümüzdeki dönem bu dördünü hayata geçirebilirsek Altınova için büyük şeylere imza atmış olacağız” şeklinde konuştu.
‘Kapsamlı bir kentsel dönüşüm olacak’
Altınova olarak yüzölçümü açısından fakir bir ilçeyiz beldelerimizin bile yüz ölçümü bizden daha fazla çok sit alanı tarım arazisi olduğu için biz arazi üretmekte fakir bir ilçeyiz diyen Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, “Bizde daha öncesindeki yönetim TOKİ'ye verilmek üzere 60 dairelik bir yer tahsisinde bulunmuş fakat hissedarlarının mahkemeye vermesinden dolayı tapu hala bizim üzerimizde. Dolayısıyla TOKİ'ye geçmedi geçse de 60 dairenin bizim için yeterli olacağını düşünmüyorum. Bizim ilgili kurumlara başvurularını yaptık artık biliyorsunuz tarım büyük ölçüde burada yapılamamaya başladı. Sanayinin çok büyük tarım arazilerine zarar vermesinden dolayı artık burada tarımda meraydı. Bu alanların artık kurum görüşleri alınarak bu vasıflardan çıkartılıp bizim konut alanı üretmemiz lazım. 50 binlik planlara işlenmesi lazım. Bunlarla ilgili de müracaatlarımız oldu bir dere ıslahımız mera alanlarımız ve tarım arazilerimizin bu sınıftan çıkartılması ile birlikte zaten TOKİ'ye gerek kalmadan burada büyük kapsamlı bir kentsel dönüşüm olacak. Çünkü ihtiyacımız da bu yönde ama dediğim gibi TOKİ'ye yönelik verebileceğimiz arsamız yok verilen arsamızda şu anda mahkemelik olduğu için büyük bir ihtimal tekrar belediye nezdinde kalacak” ifadelerini kullandı.
‘Pazaryerini yıkmayacağız, güçlendireceğiz’
Kapalı pazaryerinin akıbeti ve kadın istihdamına ilişkin soruyu cevaplayan Başkan Fazlaca, “Biz ilk etapta dediğim gibi bu projeye uygun yapılmadığı için alternatif yerlerle ilgili meclisten karar aldık bazı sokaklara taşınması ile ilgili. Çünkü güçlendirmenin ne yönde çıkacağını bilmediğimiz için öncesinde önlem almak adınaydı bu yaptığımız uygulama fakat halk nezninde şöyle algılandı hani bizi buradan çıkartacaklar başka bir yere gene sokağa atacaklar. Bu hem karşı taraftaki muhalif partilerle daha çok şey yaptım. Biraz halk nazarında galeyana geldi. Fakat böyle bir uygulamamız olmayacak. Pazarcılarımız yine pazar yerinde aynı yerde olacaklar onlara zarar vermeyecek şekilde orada güçlendirme yapacağız.
Benim kadın istihdamına yönelik ciddi projelerim var ama insanlar kadınlarımız daha doğrusu şöyle istiyorlar biz muhafazakar bir bölgede yaşıyoruz kadınlarımız hem ataerkil hem çalışma şartları çocukları olduğu için ağır sanayide olduğundan dolayı başka iş mecramız olmadığı için genelde çalışmak istemediğinden dolayı şöyle ki evde çalışmak istiyorlar. Hani yapacağımız bazı sosyal projelerle kadınlara istihdam sağlamayı öncelik ediniyorduk. Fakat talep bize hep bu yönde yani biz evde yapabileceğimiz hani çoluk çocuğumuz da eşimiz de bizim aile ortamında olsun ama evimizde çocuğumuza en azından harçlık çıkartabileceğimiz şimdi biz de buna yönelik şeyler düşünüyoruz. Daha henüz projelenmemiş bir durum ama talep bu yönde ben bir tekstil atölyesi kurmak istiyordum kooperatifleşerek kadınlara istihdam sağlamak istiyordum. Alternatif iş alanları yaratmak için projelerimi düşünmüştüm. Öncesinde seçimden önce ama talepler bu yönde kadınlarımız evde çalışmak orada kendi maaşlarını almak istiyorlar biz de artık bu yöne eğeceğiz” diye konuştu.
‘Kira yardımımız yok’
Yalova Üniversitesine bağlı Altınova MYO’nun akıbetine ilişkin açıklamada bulunan Başkan Fazlaca, “Ben geldiğimde 100 milyondu kirası ve kira kontrat süresi dolmuştu. Daha doğrusu kira ile ilgili de o zaman 260 bin lira bizden konut sahibi istemiştim. Bizim şimdi normalde aslında bu tür belediyelerin üniversite olsun okul olsun kiralarını ödemeleri yasak öncesinde bu yapılmış. 5 yıl boyunca önceki yönetim tarafından ödenmiş aynı oranlarda kalsaydı belki benim de ödeme şansım olurdu ama kiralarının çok artmış olması hem bu işte tasarruf tedbirlerinin girmesinden dolayı biz yönetimle görüştük. Bunun artık bizim tarafımızdan ödenemeyeceğini aslında ilk etapta da yapılırken şöyle bir söz verilmiş. Hani beş yıl belediye ödeyecek beş yıldan sonra da o dönem Binali Yıldırım açılışını yapmıştı. Hatta kendisinin O günkü gazetecilere verdiği beyanatında da böyle beş yıl belediye ödeyecek beş yıldan sonra da tersanecilere emanettir diye tersanecilerle de görüştük buraya gelen öğrencilerden en çok siz yararlanıyorsunuz fakat onlar da çok olumlu bakmadılar. Ben bireysel olarak birkaç büyük tersaneyle görüştüm onlar bu işe olumlu baktılar şu anda kirasını biz ödemiyoruz ama nasıl ödendiğiyle ilgili de bir bilgim yok. Biz gene diğer yardımlarımızı yapıyoruz. Onlara bir atölyede sağladık atölyemizde elektriğini efendime söyleyeyim gıdasını her türlü diğer yardımları yapıyoruz ama kira ile ilgili bir yardımımız yok” diyerek sözlerini noktaladı.