2025 yılı Olağanüstü Yalova İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirildi. İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün koordinasyonunda tüm belediyeler, ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri katılım sağladı. Toplantının başlangıcında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerel yönetimlere sağlanacak destekler hakkında bilgilendirme yapıldı. Ardından sahipsiz hayvanların korunması, bakımı ve rehabilitasyonu konusunda yürütülen çalışmalar değerlendirildi. İnsan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik alınacak tedbirler üzerinde duruldu. Toplantıda ayrıca, 12 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği hakkında bilgilendirme yapıldı. Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Nevzat Alğan, yapılan çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantıda, hayvan hakları ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını kapsayan önemli kararlar alındı. İşte bazı kritik maddeler:

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi statüsü kaldırıldı. Daha önce verilen kimlik kartlarının iptal edilmesine ve kamuoyuna gerekli duyuruların yapılmasına karar verildi.

Belediyelere hayvan bakımevi zorunluluğu getirildi. Nüfusu 25 bini aşan belediyelerin, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevlerini kurmaları gerektiği vurgulandı. Ancak, hayvanların barınaklara götürülmesi için bu sürenin beklenmemesi gerektiği belirtildi.

Sahipsiz hayvanların barınak dışında bırakılması yasaklandı. Yerel yönetimlerin, topladıkları hayvanları bakımevi dışında herhangi bir yere bırakmaları durumunda, hayvan başına 71.965 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Yurtta ve Yalova’da Hava Durumu Yurtta ve Yalova’da Hava Durumu

Sahipsiz hayvanların öncelikli olarak tehlike arz eden alanlardan toplanması kararlaştırıldı. Okul, hastane, üniversite, cami gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde sahipsiz hayvanların toplanmasına öncelik verileceği belirtildi.

Barınaklardan sahiplenilebilecek hayvan sayısı sınırlandırıldı. Bir kişi en fazla iki hayvan sahiplenebilecek. Daha fazla hayvan sahiplenmek isteyen kişilerin “Özel Hayvan Yaşam Evi” kurması gerekecek.

Tehlikeli hayvanların sahiplendirilmesi yasaklandı. Bulaşıcı hastalığı olan veya saldırgan tavırlar sergileyen köpeklerin sahiplendirilmesi mevzuata aykırı olarak değerlendirildi.

Kaçak üretim ve satışlarla mücadele edilecek. Kedi ve köpeklerin yasadışı üretimini ve satışını engellemek amacıyla sıkı denetimlerin gerçekleştirileceği açıklandı.Yalova Il Hayvan Koruma Kurul Toplanti Karar (3)Yalova Il Hayvan Koruma Kurul Toplanti Karar (2)

Kaynak: Haber Merkezi