Görür, deprem konusunda tasarruf yapılmaması gerektiğini vurguladı ve “Depremden tasarruf olmaz” dedi. Prof. Dr. Naci Görür, sesini duyuran çok sayıda insan olduğunu ancak söylediklerinin yeterince ciddiye alınmadığını ifade etti.

“Çoğu insanın sesimi duyduğunu zannediyorum ama söylediklerim yeterince ciddiye alınmıyor gibi” diyen Görür, halkın deprem konusundaki umursamazlığından şikayet etti. Görür, Kahramanmaraş depremlerinin ardından “deprem dirençli kentler” yaratmak adına başlattığı çalışmanın seçim öncesi birçok belediye başkan adayı tarafından desteklendiğini, ancak seçim sonrasında bu desteğin azaldığını belirtti. Görür, ekonomik sıkıntılar nedeniyle hükümet ve muhalefetin tasarruf önlemleri aldığını, ancak depremle ilgili yapılması gereken işlerin tasarrufa takıldığını vurguladı.

Aronya Festivali’nde Muhteşem Açılış! Aronya Festivali’nde Muhteşem Açılış!

“Diğer tüm konularda tutumlu olabilirsin ama depremden tasarruf olmaz! Yüzbinlerce insanı topun ağzına koyamazsın” diyen Görür, deprem konusunun siyasi ayrımların ötesinde bir mesele olduğunu belirtti. Türkiye’nin aktif faylarla örülü bir ülke olduğunu hatırlatan Görür, Marmara Denizi altındaki fay hattının harekete geçeceğini ve 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin İstanbul için büyük bir felaket olacağını söyledi.

“İstanbul- nüfusu 20 milyona dayanmış, gecekondu mantığı ile inşa edilmiş bu hali ile- 7 ve üzeri bir depreme yakalanırsa, kıyamet olur” diyen Görür, özellikle zeminin ve yapıların durumunun depremin etkilerini belirleyeceğini ifade etti. Adaların güneyindeki fay hattının kırılması durumunda Anadolu Yakası’nın, Kumburgaz fay hattının kırılması durumunda ise Avrupa Yakası’nın etkileneceğini belirten Görür, depremin merkez üssüne yakın olmanın büyük risk taşıdığını vurguladı. Görür, yönetmeliğe uygun yapılmış, kaçağı olmayan, kaliteli malzemelerle inşa edilmiş binalarda oturanların sağ kalma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. “En kötü noktada otursan bile eğer yönetmeliğe uygun, kaçağı olmayan, iyi bir mühendislik hizmeti alınarak yani demiri, betonu açısından kaliteden taviz verilmeden yapılmış bir binada yaşıyorsan o evden sağ çıkma olasılığın çok yüksek” diyen Görür, deprem konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekti.
 

Kaynak: Haber Merkezi