Vali Kaya, “Bundan sonraki süreçte de biz AFAD olarak ekiplerimizle birlikte sık sık bu tatbikatları yapacağız ve özellikle depreme hazırlıkla ilgili risk azaltma ile ilgili uyarılarımızı yenileyeceğiz” dedi. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, Yalova’da geçtiğimiz hafta sonu Pazar günü büyük ölçekli bir deprem tatbikatı gerçekleştirilirken, sabah saat 11:00’da başlayan tatbikat akşam saat 23:00’da sona erdi. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, Yalova’da geçtiğimiz hafta sonu Pazar günü büyük ölçekli bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği Yalova merkezli saat 11.00’de 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Yalova, Bursa, Kocaeli, Bilecik, İstanbul, Sakarya il ve ilçelerde yoğun şekilde hissedildi. Yalova’da 1 Vali, 4 Vali Yardımcısı, 5 Kaymakam, 5 AFAD İl Müdürü ve 23 Yerel Düzey Afet Grubu sorumlusu Kurum İl Müdürleri katılım sağladı. 51 bin 578 binanın bulunduğu Yalova’da depremde 7475 az hasarlı, 8884 orta hasarlı, 13948 ağır hasarlı ve 3953 yıkılan bina tespit edildi. Depremde 262234 vatandaşımız etkilendi. 8331 kişinin ayakta tedavi edildiği depremden dolayı 3131 kişi yaralandı, 1866 kişi ağır yaralanırken 987 can kaybı meydana geldi.

Yalova Deprem Tatbikat (1)

Yalova Barosu Stajyerleri İçin Bir Araya Geldiler Yalova Barosu Stajyerleri İçin Bir Araya Geldiler

Deprem tatbikatının yapıldığı alanda senaryo gereği 90 kişi yaralanırken, 12 kişi hayatını kaybetti. TAMP kapsamında afet 3. seviye olarak ilan edilirken, çevre illerden gelen arama kurtarma ekiplerinin de yer aldığı deprem tatbikatına ilişkin açıklamada bulunan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, “Valilik binamızda bir deprem tatbikatını gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. 7.2 şiddetindeki deprem tatbikatımızda yaklaşık 6 ilimiz etkilendiğini varsayarak bu deprem tatbikatını gerçekleştiriyoruz. 6 ilimizden müdürlerimiz arama kurtarma ekiplerimiz buradaki yereldeki sivil toplum kuruluşlarımız bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızı çalışma gruplarımızın aktif katılmış olduğu bu deprem tatbikatında yaklaşık 350 kişilik arama kurtarma ekibimizde bugün buradayız. Amacımız Yalova'da olabilecek olası bir depremdeki alacağımız aksiyonları aktif bir şekilde yerinde uygulayarak ekiplerimizi her daim bir afete hazır hale getirmek istiyoruz. Yalovalı hemşirelerimizin ve çevremizdeki illerin de bir deprem durumunda alabileceği aksiyonları da tekrar hatırlatmak istiyoruz. İnşallah buradaki ekiplerimize başarılar diliyorum. Bu yapacağımız tatbikatlarla birlikte aslında risk azaltmaya dahil vatandaşımızın alacağı bazı önlemler var.

Yalova Deprem Tatbikat (2)

Onlarla ilgili de aslında buradan uyarıda bulunmak istiyorum. Aslında tatbikatlarımız ne kadar başarılı olursa olsun şunu biliyoruz ki eğer riskimizi azaltmazsak çok sevdiklerimizi kaybedebiliriz. Dolayısıyla daha deprem gelmeden kentsel dönüşümle ilgili binalarımızı yenilemeyle ilgili adımları atmalıyız. Mevcut bir depremde çevremizdeki illerin de hasar gördüğü bir durumda Yalova'nın ne kadar zor bir durumda kalacağını 99'da çok iyi müşahede etmiş bulunduk. Bundan sonraki süreçte de biz AFAD olarak ekiplerimizle birlikte sık sık bu tatbikatları yapacağız ve özellikle depreme hazırlıkla ilgili risk azaltma ile ilgili uyarılarımızı yenileyeceğiz. Ben buradan ekiplerimize çok teşekkür ediyorum. Bu arada şunu da ifade etmek istiyorum. Kamu olarak biz aslında özel sektöre de bir örnek teşkil edecek bir çalışma başlattık. Özellikle biliyorsunuz Valilik binamız riskliydi. Burayı yıktık yeniden yapımı ile ilgili süreci başlattık. Aynı şekilde 250 kamu kurum ve kuruluşunun da performans kriterlerini tekrardan gözden geçirip bunlarla ilgili de güçlendirme çalışmasına başlayacağız. Onu da buradan ifade etmek istiyorum. Kamuoyuyla beraber aynı şekilde özel sektörümüz ve konutlarımızı da güçlendirirsek inşallah depreme de hazırlıklı yakalanmış olacağız. Buradan herkese tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Yalova Deprem Tatbikat (6)

‘Bu tür tatbikatların devamlılığını arzu ediyoruz’
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın ardından söz alan Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz ise, “Sayın Valimizin ifade ettiği gibi hepimizin de müşahede ettiği gibi Marmara'da daha önce geçmişte birçok büyük deprem yaşandı. Gelecekte de yaşanma ihtimali var dolayısıyla bu depreme karşı hem müdahale anlamında hazırlık kapasitemizi yükseltmek durumundayız. Hem de risk azaltma faaliyetleriyle yaşayabileceğimiz can ve mal kayıplarını azaltmak için çalışmak zorundayız. Bu tür tatbikatlar bizim hazırlık kapasitemizi afet anında etkin ve hızlı müdahale kapasitemizde arttıran çalışmalar. Kurumların böyle bir durumda hızlı refleks gösterme kabiliyetlerini arttırıyor. Dolayısıyla burada bu tür çalışmaların devamlılığını arzu ediyoruz ve geliştirdiğimiz yetiştirdiğimiz arama kurtarma ekiplerimizle sürekli müdahale kapasitemizi arttırıyoruz. Bu tür çalışmaların şehrimizin can ve mal güvenliğini tesis etme noktasında çok önemli katkıları var” açıklamasında bulundu.

Yalova Deprem Tatbikat (3)

Bazı yollar trafiğe kapatıldı, park halindeki araçlar kaldırıldı
5 Ocak Pazar günü gerçekleştirilen büyük ölçekli deprem tatbikatı kapsamında, tatbikatın yapılacağı süre boyunca Çınarlı Park alanı 5 Ocak sabahı saat 00.00 ile gece 23.00 arası araç parkına kapatıldı. Cengiz Koçal Caddesi ve Sefa Bey Caddesi trafiğe kapatılırken bu caddeler üzerindeki trafik akışı alternatif yollara yönlendirildi. Cengiz Koçal Caddesi'nde park halinde bulunan araçlar, tatbikat öncesinde kaldırıldı. Arama kurtarma ekipleri, Yalova şehir stadyumu araç park alanında konuşlanarak, emniyet ekiplerinin aldığı gerekli yol tedbirleri eşliğinde, kortej halinde Şehit Ömer Faydalı Caddesi üzerinden enkaz alanına intikal etti. Tatbikat sırasında, Çınarlı Park alanına afetzede vatandaşlar için 5 adet çadır kuruldu.
 

Yalova Deprem Tatbikat (5)

Kaynak: Haber Merkezi